Demontaż emblematu z kierownicy

KT_572

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 SW 1.9JTDm 150KM 16v 2008
Przed chwilą skończyłem wymieniać emblemat na kierownicy i jako, że znalazłem tu tylko jeden artykuł i nie do końca wiedziałem z niego jak się do tego zabrać, więc stwierdziłem, że warto by było zrobić bardziej dokładny poradnik o tym, więc, oto jestem. Niżej załączam wszystkie zdjęcia jakie stwierdziłem że będą potrzebne do załatwienia sprawy. Na początek używając noża, w starym logo zrobiłem na brzegu dziurę, dzięki której mogłem rozciąć logo i dostać się do środka. UWAGA! Logo jest wykonane, jak każde podstawowe, z metalu, dlatego warto podłożyć jakąś szmatkę czy chusteczkę, żeby opiłki nie spadały bezpośrednio na fotel, co może z czasem go uszkodzić. Jak już przekroiłem stary znaczek, zauważyłem takie "łapki" w czterech miejscach i z czuciem obracałem nóż obok nich, żeby odhaczyć je od kierownicy, nie odłączałem akumulatora, bo stwierdziłem, że nie jest to konieczne i poduszka nie wystrzeli, bo jednak często gęsto w złości gdy naciskamy na tititka, poduszka nie wybucha.
20210205_141244.jpg
20210205_150058.jpg
20210205_141400.jpg
Wracając, po odhaczeniu łapek, logo było już zdjęte, nie było podklejone, tylko zahaczone łapkami, radzę się wbijać mniej więcej po środku między łapkami, bo tak jest najoptymalniej.
20210205_142015.jpg
Jako że pod znaczkiem to kółko na środku było za wysokie jak dla mojego znaczka (~1.5mm), dla bezpieczeństwa postanowiłem nożem obciąć o tak ½ do ⅔ wysokości, następnie przeleciałem całą powierzchnię pod emblematem papierkiem ściernym i benzyną ekstrakcyjną, żeby wyczyścić powierzchnię pod nowy znaczek, następnie użyłem dobrego kleju, tu modelarskiego, żeby dodatkowo wzmocnić działanie kleju pod znaczkiem, użyłem go na brzegach i wystającym kółku
20210205_143645.jpg
Ostatecznie taki był efekt.

P.S. Jeśli są jakieś nieścisłości to mówić, 1st raz robię taki poradnik, mam nadzieję, że jest dobrej jakości :cool:

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót