• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[145] Demontaż drzwi , dostanie sie do mechanizmu szyby

• Autor wątku Autor wątku Gregorov
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gregorov

Guest
Witam

Po przeczytaniu ostatniego gdzie opisywano problem zwalniającej szyby, chciałbym się za to zabrać . Wymaga to demontażu pokrywy z drzwi. Oczywiście wszystko przyczepione jest na tych platikowych zapięciach , spinkach. Czy sciągając wewnetrzną część drzwi trzeba odkręcić jakieś sruby ?? czy na chama zrywać te spinki ? Prawodopodnie po tym zabiegu są już do wymiany??

Przepraszam za laickie pytania ale biorę się za to po raz pierwszy i wolałbym się upewnić.

Ostatnia edycja:
W 145 wygląda to następująco:
3 śruby na imbus pod czarnymi zaślepkami, osłona gwizdka na 1 śrubę krzyżak + nakrętka od lusterka pod tą czarną gumką, plus 1 śruba krzyżak pod zaślepką pod klamką, boczek drzwi najlepiej ściągać od dołu ciągnąc do siebie. Ja już 2 razy ściągałem i spinki trzymają jak należy.

Powoli przeanalizowałem ale nie wiem dokładnie o których miejscach dokładnie mówisz :

a) pod czarnym zaślepkami ??
b) osłona gwizdka + nakrętka od lusterka pod tą czarną gumką
c) pod zaślepką pod klamką

zobacz czy na zdjęciu dobrze narysowalem , nie chce znow czegos pourywać ;)

Jeszcze w tej kieszeni na dole są chyba dwie śrubki na imbus (teraz już dokładnie nie pamiętam) i raczej trzeba wypiąć głośnik (maskownica + 4 śrubki pod spodem). Ja akurat boczek ściągałem od góry i też wszystkie uchwyty ocalały. Naprawdę nie ma w tym żadnej filozofii nawet dla laika. Nie kombinuj i nie wnikaj za dużo, po prostu idź i wykręcaj, a jak nie będzie szło to szukaj jakiejś śrubki która jeszcze została i trzyma;) powodzenia

Tak pod czarnymi zaślepkami są 3, jedna jest w kieszeni
osłona gwizdka pod tą czarną gumką + śrubka tak od góry na krzyżak
wszystko bardzo dobrze zaznaczone;)

a z tym odkręcaniem głośnika na 100% pewien nie jestem, bo z tego co mi się przypomina to nie trzeba go wykręcać, gdyż jest on przykręcony do boczka, a nie do drzwi.

P.S.
Trzeba jeszcze podważyć sterowanie szybami i odpiąć kostke, oraz jak już odchylisz troche boczek to trza odpiąć kostkę od głośnika.

Amortyzatory
Powrót