• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

dalej to samo

• Autor wątku Autor wątku pol.5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pol.5

Guest
witam!
pisałem ostatnio ze moja ukochana nie jedzie od dołu
poradzono mi zebum wyczyścił egr i map. zrobiłem to , był strasznie brudny i zlepiony ale teraz ślni. jest to bolesne ale nic to nie dało. moze wiecie jakie ciśnienie powinno być w turbinie. trzy dni temu byłem podłączyc autko do kompa, jeżdziliśmy z laptopem i od 1000 obr. do około 2700-3000 ciśnienie wynosi od 100 do 110 kpa po przekroczeniu 3000 jest nagły skok do 220-230 kpa, czy to jest powód moich problemów i co z tym zrobic.

Faktycznie coś ją zamula , bo powyżej 3000rpm masz dobre , czyli 1.2 - 1.3 bara (max mają ok 1.4bar) , a poniżej wygląda jakby w ogóle nie pompowała tylko dostaje ciś. atmosferyczne. Czyli reasumując powyżej 3000rpm widzę że ładuje dobrze (max 1.4 -1.5 bar je ustawiają).

Na moje egr masz spier... , zrób tak : odłącz wtyczkę od elektromagnesu (cewki) egr-a i odpal ,spoko błąd od razu nie wyskoczy (bo ostatnio testowałem).

wariant 'b' :

idź sprawdź czy elektrozawór Pierburg (nad chłodnicą ) działa , czy przestawia geometrię i od razu sprawdź te wężyki co z niego wychodzą czy nie są sparciałe , dziurawe, (przede wszystkim ten co idzie na dół do turbiny)

Zmień zawór elektromagnetyczny sterujacy zmienną geometrią turbiny i sprawdź szczelność wężyków podciśnieniowych. A i odepnij przepływomierz i się przejedź

ma brzęczeć ,zapal silnik odłącz rurki gumowe od niego i będziesz widział czy tłoczy i zasysa powietrze (dolny otwór zasysa , górny tłoczy) , ponadto ma przestawiać sztangę przy turbinie

w załączniku masz tą sztangę na którą masz popatrzeć ,

Ostatnia edycja:
Maćku , przepływomierz był wymieniany miesiąc temu właśnie ze względu na mułowatość mojej ALFUNI i nic to nie dało.

sprawdź sondę lambda!to na 90% może być przyczyna że twoja alfa "nie jeździ"

panowie sprawdze jutro sonde , elektrozawór , wezyki i zaślepie egr bo moze on nie działa chociaż byłby jakiś widoczny błąd na kompie a tu nic jak to wszystko nic nie da to znaczy ze turbinka do regeneracji zresztą troszke juz gwizda

wiem że ma diesla.tam też jest sonda.
ostatnio mieliśmy taki przypadek ale w 159 1,9 jtdm
wcale się nie chciała wkręcać na obroty.okazało się że sonda lambda była do wymiany...
i stąd moja sugestia.:D

W AR 156 silniki JTD nie mają filtra cząstek stałych i tym samym żadnej sondy...
pol.5 to że wymieniłeś przepływomierz o niczym nie świadczy odłącz go i się przejedź, choć myślę że to kwestia zmiennej geometrii (albo coś ze sterowaniem albo kierownice zapieczone)

poczytaj jeszcze tematy o zaślepianiu EGR'a w M-Jetach, co by Ci błąd nie wyskoczył

Amortyzatory
Powrót