[159] Da się założyć relingi dachowe od SW? Zakładał ktoś czujniki parkowania itd.?

• Autor wątku Autor wątku camil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

camil

Nowy
Auto
Różne Alfy... i nie tylko :)
Cześć,

po pierwsze witam wszystkich na tym forum, bo to mój pierwszy post tutaj Kupiłem kilka dni temu nowe cacuszko, jakim jest 159 SW 2,4JTDm. Ogólnie jest to praktycznie najlepiej wyposażona wersja jaką udało mi się znaleźć, jednak brak jej kilku rzeczy, o czym poniżej. Jak narazie jestem bardzo zadowolony, zobaczymy co i jak będzie się działo dalej.

A teraz do rzeczy, czyli do tego, czego mi w niej brakuje:
1. Czy da się dołożyć relingi dachowe do SW, jeśli ich na tą chwilę nie mam?
2. Czy da się dołożyć, lub bardziej z czym by się to wiązało oryginalne czujniki parkowania? Czy ktoś z Was bawił się z tym kiedyś?
3. Wiem, że od 2008 roku wprowadzili do 159 możliwość otwierania tylnej klapy poprzez ukryty przycisk w znaczku. Czy ktoś z Was może wpadł już na ten pomysł i próbował założyć to u siebie?
4. Czy ktoś z Was próbował może spowodować, aby lusterka składały się automatycznie po wyjęciu kluczyka ze stacyjki i rozkładały po jego włożeniu?
5. Mam też kilka pytań odnośnie fabrycznej nawigacji/audio, ale co do tego pozwolę sobie założyć nowy wątek, bo tu i tak już jest sporo pytań:)

Z góry dzięki za wszelkie info zwrotne - trochę tych pytań jest, ale wyłożyłem od razu wszystko co w tej chwili pamiętam. Niektórzy pewnie uznają, że jestem gadżeciarzem, skoro pytam o takie rzeczy, więc od razu mówię, że tak właśnie jest, ale pewnie znajdą sie inne osoby podobne do mnie, które może również zaciekawią te tematy.

Pozdrawiam
Kamil

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Również jestem ciekaw odpowiedzi na te pytania, a zwłaszcza na pytanie nr 4.

pzdr

Relingi są możliwe do zamontowania.
Co do pozostałych postulatów... Ja próbowałem zdeaktywować sygnał dźwiękowy towarzyszący uzbrajaniu i rozbrajaniu oryginalnego alarmu - elektryk w CS FAP poświęcił trochę czasu i przyznał, że nie ma takiej opcji w sterowniku :(
Jeśli jest podobnie z pozostałymi sprawami natury elektycznej to czarno to widzę.

Również jestem ciekaw odpowiedzi na te pytania, a zwłaszcza na pytanie nr 4.

pzdr

Heheh, też mnie to interesuje.
Kupiłem samochód, gdzie w opisie stało, że ma składane lusterka, ale ni cholerę nie mogę dojść do tego jak je składać (elektronicznie oczywiście :P)

Heheh, też mnie to interesuje.
Kupiłem samochód, gdzie w opisie stało, że ma składane lusterka, ale ni cholerę nie mogę dojść do tego jak je składać (elektronicznie oczywiście :P)
A przyciskiem w drzwiach kierowcy próbowałeś ? :P

A przyciskiem w drzwiach kierowcy próbowałeś ? :P
Wszystkie wersje wyposażenia 159 na rynek polski w 2006 roku miały składane lusterka w standardzie ,ale może na którymś z rynków EU była jakaś zubożona o tą opcję wersja. Plancior skąd przyjechała Twoja AR ??

Moja przyjechała z Austrii.
Jest jakiś specjalny przycisk w drzwiach kierowcy, który składa lusterka?
Hmm, może rzeczywiście moja wersja nie ma tej opcji :(

Moja przyjechała z Austrii.
Jest jakiś specjalny przycisk w drzwiach kierowcy, który składa lusterka?
Hmm, może rzeczywiście moja wersja nie ma tej opcji :(

jest dokładnie tam.

rbt2005-albums-moja_alfa_159-picture1346-159_3.jpg

Na kółku do ustawiania lusterek?
Nie mam tam żadnego napisu, a wciskać nie próbowałem. Wychodzi na to, że jednak nie mam tej opcji :(

Nie na kółku, tylko poniżej jego jest przycisk, po którego wciśnięciu lusterka sie składają.

Wszystkie wersje wyposażenia 159 na rynek polski w 2006 roku miały składane lusterka w standardzie
Ej, chyba nie wszystkie. Z tego co pamiętam z oficjalnych cenników to dla polskiej wersji Progression elektrycznie składane lusterka były (i nadal są w 2009 roku) jako opcja, za którą trzeba dodatkowo płacić (obecnie 930 zł), choć większość aut sprowadzonych do salonów przez naszych dealerów ma tą opcję wyposażenia. "Lusterka boczne składane elektrycznie" są standardem od wersji Distinctive wzwyż. Zagraniczne wersje mogły mieć podobnie.

No ja tego nie mam, ani automatycznych wycieraczek. Ale już np ksenony, parktronic z przodu i z tyłu jest.
Już sam nie wiem co to za wersja ta moja 159.

Ej, chyba nie wszystkie. Z tego co pamiętam z oficjalnych cenników to dla polskiej wersji Progression elektrycznie składane lusterka były (i nadal są w 2009 roku) jako opcja, za którą trzeba dodatkowo płacić (obecnie 930 zł), choć większość aut sprowadzonych do salonów przez naszych dealerów ma tą opcję wyposażenia. "Lusterka boczne składane elektrycznie" są standardem od wersji Distinctive wzwyż. Zagraniczne wersje mogły mieć podobnie.
Krzysztof w 2008 roku nastapiły zmiany w poszczególnych wersjach . Konfigurowałem swoje auto w salonie od podstaw ,w lutym 2006 roku miałem do wyboru tylko wersję Progression i Distinctive i w obu lusterka boczne były składane (mam do dziś specyfikację obu wersji). Kilka miesiecy póżniej wprowadzono zubożoną wersję Impression , której brakowało VDC , felg alu , klimatronica 2 stref., i miała zwykłą materiałową tapicerkę ale nie pamiętam co z lusterkami . Natomiast Progression i Distinctive na 1000% lusterka składane miały.Pzdr

Krzysztof w 2008 roku nastapiły zmiany w poszczególnych wersjach . Konfigurowałem swoje auto w salonie od podstaw ,w lutym 2006 roku miałem do wyboru tylko wersję Progression i Distinctive i w obu lusterka boczne były składane (mam do dziś specyfikację obu wersji). Kilka miesiecy póżniej wprowadzono zubożoną wersję Impression , której brakowało VDC , felg alu , klimatronica 2 stref., i miała zwykłą materiałową tapicerkę ale nie pamiętam co z lusterkami . Natomiast Progression i Distinctive na 1000% lusterka składane miały.Pzdr
No to wygląda na to, że zubożenie wersji Progression nastąpiło w 2007 roku, bo ja już wtedy zastanawiałem się nad zmianą mojej AR 147 na AR 159 i "elektrycznie składane lusterka" były zawsze wymieniane jako dodatkowa opcja. Jako wyposażenie standardowe były "elektrycznie regulowane lusterka". Ponadto, w 2007 roku na polskim rynku "królowała" wersja specjalna Bussines. Była to wersja Progression, ale doposażona o kilka najbardziej przydatnych opcji - m.in. elektrycznie składane lusterka. Może to był taki "chłyt marketindody" :)

Ostatnia edycja:
2. Czy da się dołożyć, lub bardziej z czym by się to wiązało oryginalne czujniki parkowania? Czy ktoś z Was bawił się z tym kiedyś?
3. Wiem, że od 2008 roku wprowadzili do 159 możliwość otwierania tylnej klapy poprzez ukryty przycisk w znaczku. Czy ktoś z Was może wpadł już na ten pomysł i próbował założyć to u siebie?

Aby nie tworzyć nowego tematu, tym bardziej że ten pasuje to mam takie pytanka odnośnie powyższych punktów:
Pkt 2. Mam oryginalne czujniki parkowania z tyłu, czy jak dołożę orginalne z przodu, to zadziała mi zestaw? Teraz mam tylko brzęczyk, a w opcji przód - tył był również komunikat na desce - więc wydaje mi się że to jest nie do przejścia. Chyba że FES coś pomoże w tym temacie. Ale może ktos to juz przerabiał?

Pkt 3. Ma ktoś jakieś pomysły aby to zadziałało?

Jak dołożysz parktronika przód + brzęczek to będzie działać ale tylko akustycznie
Wizualizacja jest zaprogramowana w zegarach (nowe zegary lub programowanie)

Ad3 Da się zrobić. Mam schemat ale trzeba pociągnąś dodatkowy przewód do tego przycisku-w wersji fabrycznej ( można by inaczej ale więcej kombinacj)

A jest możliwość dołożenia podgrzewania foteli przednich i parktronika tył? jakie to mogą być koszta?

Koszta raczej duże
Koszty sprzętowe: fotele,(przewody mogą być chociaż niekoniecznie) zderzak z czujnikami przewody mogą być lub nie, centralka parktronika,lampka sufitowa z włacznikiem
Koszty software: poszukiwanie takiej konfiguracji samochodu zgranie programu i przeprogramowanie bodykomputera lub zakup nowego body (sam body=1900 zł)

Czy w przypadku podgrzewania foteli nie wystarczy włożyć mat grzewczych w plastiku wyciąć miejsce pod przełacznik i wstaić a resztę to poprowadzić przewody? Z dołożenia parktronika to od początku spodziewałem się dużych kosztów ale w przypadku tych foteli myślę że nie powinno to przekroczyć 3tyś łącznie z robocizna jak sądzicie?

Amortyzatory
Powrót