[Giulietta] czyzby awaria Start&Stop ?

rockduck

Nowy
Auto
Giulietta 1.4 MA , biały pastel
Od wczoraj jestem zdziwiony komunikatem serwowanym mi przez system S&S. Otoz zaraz przy odpaleniu auta pojawia mi sie napis ze system jest ,,unavaiable" a do tego swieci mi sie dioda, ktora zapalona jest wtedy gdy sytem jest wylaczony. Tym samym na wyswietlaczu pokazane mam caly czas te dwie strzalki i wykrzyknik...

Nie wiem z czym moze byc to zwiazane. Ostatnio jezdzilem 2 dni na klimatyzacji ustawionej na Auto. W czwartek bylem tez w serwisie aby przesmarowac skrzypiacy pedal sprzegla. Przy okazji dowiedzialem sie ze potencjometr jest do wymiany :( z tego co mi powiedziano sa na nim pekniecia
Przegladalem instrukcje ale nie znalazlem odpowiedzi co oznaczaja dwie strzalki i wykrzyknik. Z drugiej strony awaria sygnalizowana jest miganiem symbolu S&S.

Ostatnia edycja:
Przy okazji dowiedzialem sie ze potencjometr jest do wymiany .

Jaki potencjometr ?

No i może wymiana spowodowała jakieś problemy , sprawdź bezpieczniki .

Może któryś z podpunktów jest niedotrzymany :

❍ silnik jest jeszcze zimny;
❍ temperatura zewnętrzna szczególnie niska,
❍ bateria jest w wystarczającym stopniu naładowana;
❍ włączone jest ogrzewanie szyby tylnej;
❍ wycieraczki działają na maksymalnych prędkościach;
❍ regeneracja filtra cząstek stałych (DPF) w toku (tylko w silnikach
Diesel);
❍ drzwi kierowcy są nie zamknięte;
❍ nie zapięty pas bezpieczeństwa kierowcy;
❍ włączony jest bieg wsteczny (na przykład, przy manewrach
parkingowych);
❍ w wersji wyposażonych w automatyczną klimatyzację dwustrefową
(dla wersji/rynków, gdzie przewidziano), gdy nie został
jeszcze osiągnięty żądany poziom komfortu cieplnego
lub nastąpiło włączenie funkcji MAX-DEF;
❍ w pierwszym okresie użytkowania, przy inicjacji systemu.

U mnie jest też często taki komunikat ale nie zaraz po starcie tylko jak miał by właśnie S&S zadziałać ,
w moim przypadku chodzi o akumulator już to sprawdziłem .

startstop

hmmm warunki sa raczej spelnione. Autem jezdze od 3 miesiecy i nauczylem si? dzialania tego systemu.
Potencjometr pod pedalem sprzegla ( tak nazwal to gosc w ASO) nie byl jeszcze wymieniany.
Zasadniczo nie wiem dlaczego system wylacza sie przy starcie auta. Z drugiej strony je?eli bylaby to kwestia jakiegos niedopiecia bezpiecznikow etc to ikona systemu powinna migac na wyswietlaczu.
Sprobuje zagladnac tu i owdzie i zobaczyc czy wszystko jest podpiete.. Tyle ?e na mechanice znam si? jak ksiadz na malzenstwie..

Uszkodzony czujnik położenia pedału sprzęgła (potencjometr jak go nazywasz) uniemożliwia prawidłowe działanie systemu S&S - dlaczego ci go nie wymienili od ręki?

potencjometr.

Nie wymienili bo podobno nie mieli go w serwisie. Ma by? w przyszlym tygodniu.
W sumie ciesze si? ju? wiem o co moze chodzic systemowi. Tylko ?e przed wizyta w serwisie start stop dzialal. A potem przestal.
Ehhh mogli mi powiedziec ?e tak bedzie.

s&s

Pojechalem z mysla o smarowaniu. Wyczekalem sie 1.5 h po czym przyszedl do mnie gosc i powiedzial ze musze jeszcze raz przyjechac bo skrzypienie ustalo ale przy smarowaniu zauwazyli ze ten potencjometr jest pekniety. Nie sadze ze przy tym smarowaniu doszlo do uszkodzenia. Chociaz wszystko mozliwe ze wzgledu na tak dlugi czas oczekiwania na samo smarowanie. Na poczatku powiedziano mi ze zajmie im to 15 do 20 min.

Amortyzatory
Powrót