• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Czyszczenie przepustnicy 145 1.8 TS

• Autor wątku Autor wątku Tuti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Tuti

Super moderator
Członek ekipy
Auto
Giulia 2.0 Turbo 200KM '17
Nie mam wszystkich zdjec, dodam jak bede wszystko skrecal. Napisalem na szybkiego na prosbe jednego z uzytkownikow.
Przepustnice mozna czyscic, bez wykrecania jest od silnika - srubokretem ze szmatka. Ale zeby miec pelna kontrole nad nagarem lepiej jest wymontowac przepustnice i dokladnie wykompac :) Czyscilem srubokretem, a po rozkreceniu okazalo sie ze cienka warstwa nagaru nadel znajduje sie w wyzlobieniach. Operacja jest raczej prosta i nie powinna sprawic wielkich problemow. Nalezy zwrocic uwage na to, zeby jak najmniej moczyc plastikowe elementy, nie urwac gumowej rury od dolotu, mocno dokrecic silniczek korowy, przepustnice i objemy, nie zamoczyc czujnikow. Jak bedziemy zwracac szczegolna uwage na powyzsze elemnty to nic teoretycznie nie powinno sie zepsuc.

1. Odlaczamy akumulator.

2. Lokalizujemy przepustnice - jest przymocowana do silnika, a prowadzi do niej gumowa rura z jednej strony przymocowana do obudowy filtra powietrza.

3. Odpinamy gumowa rure, w zaleznosci jak nam wygodniej. Ja odkrecam obejmy przy filtrze i przepustnicy.

4. Odczepiamy linke od gazu. Zeby ja wyjac z tego kawalka gumy trzeba krecic ciagnac - wtedy wyjdzie :)

5. Odlaczamy dwa pozostale wezyki ktore sa przymocowane w gornej czesci przepustnicy.

6. Kluczem ampulowym (imbusem) odkrecamy 4 sruby na przepustnicy.

7. Odczepiamy kable ktore sa przymocowane do kawalka metalu pod przepustnica. Ten brazowy metalowy kawalek mozemy sprobowac odkrecic. Mi sie jednak nie udalo - sruby sa tak mocno wkrecone lub zgrzane...

8. Po wykokaniu powyzszych czynnosci powinnismy miec nasza przepustnice juz odczepiona w reku. Teraz musimy pozbyc sie czujnikow. Odkrecamy silniczek krokowy torxem.

9. Nastepnie odkrecamy czujnik polozenia przepustnicy torxem.

10. Dobrze by bylo sciagnac wszystkie plastikowe elementy - np ten do ktorego przymocowana jest linka od gazu, ja nie odkrecilem, bo niestety nie posiadam kluczy. Staraj sie tej czesci nie zamoczyc - benzyna rozpuszcza plasik. Chociaz takie zwykle kilkugodiznne czyszczenie nie powinno narobic nic zlego...

11. Odkrecamy zaslepke.

12. Teraz pluczemy w srodkach czyszczacych przepustnice i zaslepke - benzyna ekstrakcyjna lub srodek do czyszczenia silnikow, gaznikow, wtryskow. Staramy pozbyc sie jak najskuteczniej nagaru - czarnego osadu. Najlepiej wspomagac sie czysta szmatka, ktora nie bedzie pozostawiala wloskow itp. Szczotki raczej odpadaja - benzyna je rozpusci, wloski beda odpadac itd.

13. Koniecznie trzeba upewnic sie ze nie zostawilismy w srodku wloskow od szczotki, szmatki czy innych dodatkow :) Mozna delikatnie odkrzucy przepustnice odkurzaczem lub jak ktos posiada - przedmuchac kompresorem.

14. Wszystko skladamy do kupy.

15. Po takich zabiegach mozliwe, ze uszczelki beda do wymiany. Mozna je kupic w ASO, koszt kilka zl. Na uszczelki nanosimy palcem odrobine oleju z obu stron, a potem przykrecamy silniczek krokowy, a przepustnice do silnika.

16. Podlaczamy akumulator.

17. Odpalamy silnik i nie dotykamy pedalu gazu az nie wlaczy sie wentylator chlodnicy.

Jeżeli chodzi o to czym czyścić to mała podpowiedź. Jest taki preparacik firmy Wurth co nazywa się zmywacz do hamulców. Pięknie rozpuszcza wszelkie smary oleje i momentalnie odparowuje. Fakt nie jest tani bo 500ml to koszt ok 20 zł ale naprawdę godny polecenia!

Scrat-155 napisał:
Jeżeli chodzi o to czym czyścić to mała podpowiedź. Jest taki preparacik firmy Wurth co nazywa się zmywacz do hamulców. Pięknie rozpuszcza wszelkie smary oleje i momentalnie odparowuje. Fakt nie jest tani bo 500ml to koszt ok 20 zł ale naprawdę godny polecenia!

do czyszczenia przepustnicy jest najlepsz to co na zdjeciu widac

Mniej inwazyjna metoda a daje efekty - ja tak czyściłem jak miałem benzyniaki:
Zakupić preparat do czyszczenia przepustnic (30 zł) "kent - one shot" lub inny.
1 - odłączyć wtyczkę przepływomierza
2 - zdjąć z przepustnicy rurę doprowadzającą powietrze z filtra
3 - jeśli autko ma LPG - przełączyć na benzynę
4 - na odpalonym silniku wtryskujemy w/w preparat na całą przepustnicę dokładnie ją myjąc (potrzebna do tego jest druga osoba która będzie utrzymywać obroty silnika ok 3000 - wtedy wychylenie przepustnicy pozwoli dotrzeć do wszystkich jej zakamarków) .
wszystkie nagary schodzą idealnie, podciśnienia u układzie powoduje że jednocześnie czyści się też częściowo kolektor dolotowy i komora silniczka krokowego wraz ze wszystkimi kanalikami.
Praktykowałem w lanosie i passacie kolegi - obydwa autka z LPG - efekt rewelacyjny.
Zwłaszcza przy instalacji LPG zabieg ten eliminuje falujące obroty i przygasanie na wolnych.
Przy LPG przepustnicę należy czyścić co ok 20 kkm, a rozbieranie całości co roku jest dosyć uciążliwe - też to przerabiałem w moim Lanku.
troszkę się rozpisałem ale może komuś moje wskazówki się przydadzą.

Cześć,
jaka przyczyna była, że skłoniła cię do czyszczenia przepustnicy?

Amortyzatory
Powrót