• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Czyszczenie pokryw silnika

• Autor wątku Autor wątku Tuti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Tuti

Super moderator
Członek ekipy
Auto
Giulia 2.0 Turbo 200KM '17
Kupilem sobie jakis srodek do czyszczenia pokryw, zeby wypucowac po zimie felgi.
Jako ze felgi juz wypucowane to wpadlem na pomysl zeby pokrywy wyszorowac. Mozna to robic bez obaw? To srodek w takim spryskiwaczu jak do czyszczenia okien i jest napsiane, ze trzeba popsikac, poczkeac i zlac woda. Nic sie nie stanie jak obleje pokrywy woda? Mysle, ze bedzie sciekac na dole i po bokach. Ta woda ma prawo dostac sie do silnika? :)

ano moze ci sie wlac pod pokrywe cewek i juz d... lepiej chyba zdjąc ta obudowe i tylko ją wypucowac bo reszty bym sie bał lać wodą :mrgreen:

pozatem jak masz wolna kase lezec to zawsze mozesz sobie pokrywe wałkow od nowszych TS 16v walnąć, ladnie wygladac bedzie :)

mucie pokrywu dobra sprawa ale nigdy nie polewaj silnika tak na zywca wodą. są specjalne środki (takie psikacze) do mycia silnika które nieuszkadzają go nie robią zwarcia jak się dostaną do przewodów elektrycznych a silnik ładnie umyją. Tylko z tym psikaczem do silników też uważaj kuzyn umył silnik w swojej 75 V6 i efekt jest piorunujący wygląda to super ale jakiś środek był do dupy i po rozgrzaniu silnika cały zaczą się lepić....

Załączniki

• Obraz 016.jpg
    Obraz 016.jpg
    84.7 KB · Wyświetleń: 228
Alfista nie mam wolnej kasy :D
a zeby zdjac pokrywe to wystarczy te sruby wykrecic, ktore widac na gorze pokrywy? :) Czy jeszcze trzeba cos wiecej mieszac? nie dam rady nic zepsuc? :) bo troszke sie boje...

stefan mam wlasnie specjalny sikacz do mycia silnika, ale jak juz wspomnialem trzeba go splukac woda :) musze poszukac na innych stacjach, moze bedzie cos co nie trzeba zmywac, bo jak nie zmyje tego mojego to zostaje bialy nalot :)

mam w domu remont i jakis robotnik mi powiedzial, zeby wzial kwas jakis tam do czyszczenia traktorow :lol: :lol: :lol:

odkrec ino tą pokrywke od cewek(z napisem t.spark 16v), pare gwiazdek odkrecisz i masz ją w rękach, nic sie nei zepsuje bo tam nie ma co sie zepsuc.. delikatnie zdejmij i pozniej załóż :mrgreen:

mozesz jezdzic bez tej pokrywki nawet :D

tak sobie mysle ze moze i sam sie zabiore za wypucowanie pokrywki...

Załączniki

• IMGP2078 (Large).jpg
    IMGP2078 (Large).jpg
    85.7 KB · Wyświetleń: 47
  • IMGP2076 (Large).jpg
    IMGP2076 (Large).jpg
    89.2 KB · Wyświetleń: 39
  • IMGP2075 (Large).JPG
    IMGP2075 (Large).JPG
    93.3 KB · Wyświetleń: 44
  • IMGP2074 (Large).JPG
    IMGP2074 (Large).JPG
    90.6 KB · Wyświetleń: 42
  • C10654086_4.jpg
    C10654086_4.jpg
    94.6 KB · Wyświetleń: 51
jak dorwe taki srubokret to jutro sie za to zabieram, dzieki za pomoc :D

a co do pokrywy to chodzi Ci o taka:
http://photos.allegro.pl/photos/oryginal/96/9678/967822/96782294_7
czy to czasem nie plastik?
i cos za bardzo nie wydaje mi sie zeby pasowala, jutro rano oblukam. moze ze szrota bym cos tanio dostal :)

[ Dodano: 2006-04-15, 01:52 ]
aha i jeszcze jedno z tego co patrze na zdjeciach to razem z pokrywa odkrece korek od oleju - na pewno moge tak jezdzic z dziura we wlewie? :D

po pierwsze to zeby zmienic pokrywe zaworow na taką to musisz jeszcze najpierw czarną plastikową pokrywe zaworow kupic i pozniej nakładasz srebrną :mrgreen:

a po drugie to ja ci nie mowie zebys cała pokrywe gdzie jest korek wlewu odkrecił ino pokrywke cewek tylko tam gdzie jest napis t spark 16v - 6 gwiazdek :D

Panowie przecież ta pokrywka to plastik!!! Ja jak robiłem porządki wiosenne w szoferce zostało troche Placka i właśnie jego wykorzystałem do wyczyszczenia tej pokryw. Najpierw oczywiscie ją zdemontowałem potraktowałem jakimś odtłuszczaczem Meglio czy jakos tak i pózniej spryskałem Plackiem i wypolerowałem szmatką!!! Efekt jest taki że śilnik wygląda tak jak by dopiero co wyjechał z fabryki :P
I truskaweczką pachnie........... hihihi :mrgreen:

marcino ty masz plastikową ale pierwsze TS 16v miały całosc z metalu, a tutiemu chodzi wlasnie o wyczyszczenie tej metalowej pokrywy :D

juz po czyszczeniu - dzieki za rade alfista :)
wyglada lepiej, ale niektorych plam nie da sie domyc, wzarlo sie cholerstwo :P

środek do czyszczenia silników polecam; arva K2 , ja pracuje na myjni i tym sroodkiem myjemy silniki, i nie ma zadnych problemów że to czy tamto sie zalało i szlak coś trafił, ja u siebie juz 2 razy pucowałem silnik i tylko raz miałem problem :wink: ale malutki bo woda mi dostała się na jedną swiece i nie pailła na wszystkie gary. ale wystarczy wtedy sprężonym powietrzem przedmuchac i będzie wszystklo okej :mrgreen:

pozdrawiam

Polecam płyn K2 do mycia silników. Ostatnio umyłem na myjce bezdotykowej i wyszło elegancko. Tylko należy pamiętać, aby dobrze spłukać ten płyn. Bo może zostać biały nalot

Również wypucowałem ost pokrywę preparatem K2, wyszorowałem spłukałem woda i odrazu milej się spogląda na silniczek :) Oczywiście wcześniej zdemontowałem pokrywę dla wygody i bezpieczeństwa :) Pzdr

Amortyzatory
Powrót