[159] Czyszczenie/demontaż lampy alfa 159

michal-ar1

Nowy
Auto
Alfa 159 1.9 JTDm 16V
Witam
Ostatnio zauważyłem u siebie zabrudzenie od wewnątrz lewego reflektora światła drogowego i trochę mnie to denerwuje - nie wiem nawet czym jest to spowodowane. Czy jest jakiś prosty sposób na wyczyszczenie?

chyba nie ma.Musialbys rozlkejac lampe tak jak koledzy robili to aby zalozyc ringi.Poszukaj odpowiedniego tematu z tymi ringami

Koledze od ringów nie udało się rozkleić kloszy, musiał je ciąć.

Przez otwory do zmiany żarówek nie da się wyczyścić?

Właśnie też o tym myślałem żeby tam jakąś szczoteczkę wsadzić...
Do drogowego powinno się dać - nie ma soczewki.
Proponuję użyć wody zdemineralizowanej - nie zostawi zacieków.
Pozdrawiam.
- Rafał

Ale nawet jesli uda się wyczyścić, w co wątpię, to za pewien czas znów będziesz miał zabrudzone jeżeli nie wyeliminujesz powodu zabrudzeń. Coś z kloszem masz nie tak, może pęknięty?

I drogowe i mijania można wyczyścić soczewkę można wymontować

Wyjąć lampę zdjąć dekle wykręcić obudowę z soczewką itp

ha, mam to samo. Lewy drogowy kurzy się w środku. Na razie nie przeszkadza, ale strasznie mnie to drażni. Czyli rozumiem, że demontaż lampy i da się dostać do środka?
Żeby zdemontować lampę trzeba ściągać zderzak?

marqo
Osobiście wykręciłem obudowę żarówki z soczewką z ksenona !

Miałem na myśli oddzielenie przeźroczystego plastiku od czarnej obudowy.

Witam,
Przepraszam, że odgrzebuję temat oraz że się pod niego podpinam ale nie chciałem zakładać nowego.
Mam prośbę ostatnio zauważyłem, że spadła mi ta chromowana nakładką na żarówkę wewnątrz światła drogowego.
Czy da się to jakoś założyć czy trzeba rozbierać jakoś lampę?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Grzesiek

Fotka lampy z netu bo jestem w pracy i nie mogę cyknąć zdjęcia. Elipsą zaznaczyłem o którą cześć mi chodzi. W tym momencie to lata w lampie.
Ogólnie patrzyłem na to od góry ale tam mało miejsca i chyba będzie trzeba lampę wyciągnąć :(

reflektor-lucas-electrical.jpg

Jeżeli nie dostaniesz się do reflektora przez otwór montażowy żarówki światła drogowego, to niestety trzeba reflektor rozklejać, albo rozcinać, ale tutaj z pomocą mógłby przyjść np. kolega Szewi.
Pozdrawiam.
- Rafał

Amortyzatory
Powrót