Czym czyścicie plastiki wewnątrz auta

geraldo007

Nowy
Auto
Alfa 156 1.8 TS 2002r
Witam, mam pytanko, czym czyścicie tapicerke auta, chodzi o plastiki drzwi, deske rozdzielczą. Ja aktualnie myje płynem do naczyń z ciepłą wodą i nie za bardzo mi sie podoba ponieważ nie są czarne plastiki tylko wyblakłe gdzie nie gdzie i np kopnięcia od butów nie schodzą i są brązowe kreski, doradźcie coś jeśli możecie . Pozdro

Polecam użycie jakiegoś APC, w stężeniu 1:30 powinno dać radę, później przetrzeć to wodą żeby się pozbyć resztek APC i na to jakiś dressing, np. Poorboy's Natural Look :)

Ja stosuję "Żółwia" z serii Platinum do kokpitu. Atomizer na butelce rozpyla środek bardzo równomiernie. Rozpuszcza wręcz brud. Miły zapach. Nie nadaje połysku, a pozostawia matowy naturalny kolor plastików. Nie zostawia smug. Łatwy w aplikacji. :D

Zaraz mnie tu pobiją, ale ja myję plastiki uniwersalnym płynem do mycia (Ludwik, Tytan - co mi w rękę wpadnie), w stężeniu 1:5. Jest w stanie zmyć wszystko co było na plastikach niepożądanego. Nie wiem jak to zadziała na plastiki inne niż w 156, ale dla 156 takie czyścidło jest neutralne.

Myję tym płynem i naturalną gąbką (nie plastikową - trochę za szorstka na mój gust), przecieram wilgotną mikrofibrą żeby pozbyć się resztki płynu.

Dla zabezpieczenia psikam Tenzi Kokpit. Bardzo fajna mikstura. Zabezpiecza (podobno :P) plastik, ale nie zmienia jego koloru, nie nabłyszcza - plastik zostaje dokładnie tak matowy i takiego koloru jak był po umyciu. Dla mnie bomba, ale pewnie niewielu takie właściwości przypadną do gustu :)

Ostatnia edycja:
Do mycia Tenzi Office do pow. płaskich lub Sonax interior detalier lub woda plus ludwik w atomizerze na koniec PB NL obowiązkowo, uważam że jest idealny nie błyszczy pięknie wykańcza bardzo długo wytrzymuje. Zapach idealny. Kupiłem w zeszłym roku, patrząc na wydajność wystarczy na na bardzo dlugo.

Ja używam autolandu mleczko do deski rozdzielczej ale jadę tym po wszystkich plastikach ,ładnie pachnie, matowy efekt .nanotechnologia, anty alergiczne,z woskiem pszczelim nadaje się nawet do domu do mebli (kurz jakby wolniej osiadał) ogólnie polecam:D.

Też używałem kiedyś - jak na plastiki w AR 156 FL nie działa wcale...

A czego używać z dostępności miejscowych sklepów ? :)
Zależy mi na czasie dlatego nie chce zamawiać póki co czegoś i czekać ;)

I pytano, jakie czernidło czy coś do elementów karoserii np plastikowych progów czy zderzaków by było ładnie głęboko czarne ? :)

Ja opalarką potraktowałem podszybie w zeszłą sobotę. Zobaczymy jak będzie wyglądał plastik po zimie.

Miałem cztery różne czernidła. Stoją i się kurzą. Czernie co 2-3 mycia pastą do butów z Lidla (5 zł). Trzeba trochę po polerować zanim pasta całkiem zaschnie. Opony, plastiki wewnątrz i na zewnątrz. Teraz zamiast listwy ze zderzaka czernić, pomaluję je pod kolor.

Plak Supermat, wczesniej Orlen Platinum do tapicerek bo mialem z 30 sztuk za darmo z rafineri, ale zostawały po nim przebrawienia bądź lekki biały nalot który trzeba było szorować. Moim skromnym zdaniem Plak najlepszy tylko SuperMat strasznie cisnie alkoholem po nosie, ale plastiki wygladaja przynajmniej u mnie jak nowe.

Plastiki po plaku wyglądają jak plastiki po plaku, a nie jak nowe. Pomijam zupełnie żałosną wydajność w porównaniu do takiego np. shiny garage apple plastic dressing, bo szkoda kopać leżącego. :haha:

Kupcie sobie koledzy najtańsze apc i najtańszy dressing do plastików w jakimś sklepie auto-detailingowym. Koszt pewnie niższy od plaka ze względu na wydajność a efekt znacznie znacznie lepszy.

Wszystkie te środki dają efekt zaraz po myciu, jednak problem polega na tym, że przyciągają kurz. Ostatnio pojawiła się powłoka ochronna na zewnętrzne tworzywa: CarPro Cquartz DLUX 30ml Kit Pack,
GYEON Q2 TRIM Kit.

Rozwiązanie dość drogie ale naprawdę daję radę, cała zima na nadkolach i nadal się utrzymuję. Zawsze można kupić w kilka osób, spokojnie wystarczy.

Wszystkie te środki dają efekt zaraz po myciu, jednak problem polega na tym, że przyciągają kurz.
U srs? :rolleyes:

Każdy ze środków do wnętrza jakie miałem, czyli Nielsen Choice, SG Apple Plastic Dressing i Poorboys Natural Look jak do tej pory świetnie odpycha kurz i deska jest czysta po naprawdę długim czasie. Może coś źle robiłeś, np. przed użyciem dressingu nie umyłeś porządnie deski APC.

Dokładnie - środki wymienione przez Khota sa raczej antystatyczne. Od siebie dodam ze najlepsze wyniki na desce 147 i 156 poliftowej daje mi Aerospace 303 z racji bycia wodnistym łatwo "wypełnia" porowatości w desce.

U srs? :rolleyes:

Każdy ze środków do wnętrza jakie miałem, czyli Nielsen Choice, SG Apple Plastic Dressing i Poorboys Natural Look jak do tej pory świetnie odpycha kurz i deska jest czysta po naprawdę długim czasie. Może coś źle robiłeś, np. przed użyciem dressingu nie umyłeś porządnie deski APC.
+1
Osobiście u siebie sprawdziłem ile wytrzyma PB NL, po prawie pół roku dalej nie było kurzu :D Także jest to idealne rozwiązanie dla leniwych :D

Naturallook ma jeszcze jedną dużą zaletę, a mianowicie nie spływa z deszczem tworząc plamy na drzwiach co przy inych środkach bywa irytujace. Wydajność w stosunku do ceny też bardzo duża

Amortyzatory
Powrót