• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Czy żarówki bi-ksenonowe D1S będą pasować do 159? Gdzie kupujecie żarówki?

rysiek

Nowy
Auto
Giulia 2.0 200KM
Po 10k kilometrów padł mi jeden bi ksenon. Po szybkim rozeznaniu się na allegro można kupić nówkę "philips" za ~150zł/szt. Podobno trzeba wymienić od razu 2. więc wyszłoby mi ~300.Jeszcze nie dowiadywałem się ile kosztują w ASO, ale pewnie zdecydowanie więcej. Niestety przy okazji znalazłem opinie na różnych forach, że trzeba uważać z kupowaniem przez allegro "oryginałów" bo często są to podróbki które gorzej świecą.

1) Macie jakieś doświadczenie w kupowaniu tej konkretnej żarówki o symbolu D1S ?
2) Może macie jakiś zaufany sklep w sieci gdzie ją kupie?
3) Czy ma to jakiekolwiek znaczenie, że w instrukcji napisane jest że do seryjnie montowane są żarówki D1S 55 W, natomiast z tego co zdążyłem się zorientować ten model u philipsa i osrama występuję z mocą 35W.?

Dzięki.

---------- Post dodany o godzinie 11:21 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 09:49 ----------

Koszt żarówki w ASO - 850zł/szt (!!!), ale ciekawostka - podlegają wymianie gwarancyjnej.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Szwagier kupował na Allegro do swojego samochodu Philipsy i jest z nich zadowolony. Oczywiście, że trzeba od razu wymienić obie żarówki a właściwie to są lampy wyładowcze. Osobiście nie spotkałem 55W ksenonłów tylko 35W.

1) Macie jakieś doświadczenie w kupowaniu tej konkretnej żarówki o symbolu D1S ?
2) Może macie jakiś zaufany sklep w sieci gdzie ją kupie?
3) Czy ma to jakiekolwiek znaczenie, że w instrukcji napisane jest że do seryjnie montowane są żarówki D1S 55 W, natomiast z tego co zdążyłem się zorientować ten model u philipsa i osrama występuję z mocą 35W.?

kupuj tylko żarniki OSRAM lub PHILIPS!reszta to szmelc.
możesz kupić na allegro u sprzedawcy z dużą ilością pozytywnych komentarzy.
ta aukcja wygląda porządnie:

http://moto.allegro.pl/item966627682_zarowka_bi_xenon_d1s_osram_opel_vw_chrysler_skoda.html

wszystkie firmowe żarniki xenonowe mają nominalną moc 35W,innych nie ma,więc nie przejmuj się instrukcją.

zbliża się moment nieuchronnej wymiany palników w bixenonach, ponieważ teraz już oba zaczynają przygasać.
ostatnio na allegro pojawiają się niby philipsy w opakowaniach vw/audi teile w cenie ok 120zł.
czy to faktycznie palniki philipsa czy tak jak sugerują na niektórych innych aukcjach chińskie podróbki?

Ja niedawno kupiłem właśnie ten produkt Philipsa dla VAG (pudełko sygnowane jest znaczkami VAG, na palniku są znaki handlowe Philipsa) - sprzedawcę znalazłem na alledrogo, jednak zakupu dokonałem u siebie w mieście, w sklepie istniejącym już dosyć długo, z fakturą itd. Czy to podróbki - IMO nie, ale jakoś nadmiernego doświadczenia w tej kwestii nie mam.

Jakie to miasto gdzie jest ten sklep ?

A zdradzisz (może być na prive) jakie to miasto i jeśli Warszawa - to jaki to sklep ? ;)

Myślałem, że w miarę czytelnie napisałem - Wrocław. :)
Sklep mieści się na ul. Strachowskiego - ogólnie handlują częściami dla VAG.

kupuj tylko żarniki OSRAM lub PHILIPS!reszta to szmelc.
3 lata miałem w Coupe jakiś zestaw HID'ów za 500zł i nie było z nimi najmniejszych problemów.. w 156 miałem palniki też nie Philipsa czy Osrama.. zresztą w 159 też mam zestaw WellDone od czerwca i wszystko gra.. Ogólnie nie jestem z ludzi, którzy oszczędzają na częściach czy serwisie.. ale nie mam prawa z własnego doświadczenia powiedziec, że warto płacić 2-3 razy więcej za Philipsy czy Osramy.. może poprostu miałem farta i nie trafił mi się kiepski egzemplarz..

WellDone czyli bez samopoziomowania czyli wszystko gra ale tylko z twojej strony
Nie chciałbym cię spotkać w nocy (po przeciwnej stronie)

Mając dobrze ustawione światła nie oslepia sie nikogo.. szczególnie przy sczewkach.. chyba, że przez ułamek sekundy gdy auto podskoczy na jakiejś nierówności, ale to i samopoziomowanie pewnie się nie wyrobi z korektą.. a jeśli samopoziomowanie w 159 jest tak samo mądrze pomyślane jak w 156 to i tak za długo nie podziała nawet jak ktoś je ma fabrycznie.. ja miałem w 156 i szybko straciłem nadzieję na niezawodność tego systemu.. i nie wiem co za matoł wymyślił delikatne plastikowe ramionka czujników przy wahaczach.. hehe.. to nie ma prawa przetrwac w letnich warunkach nie wspominając o zimie.. a ramionka dostępne oczywiście jedynie w ASO razem z czujnikami.. :) ...aaa, jeszcze spryskiwacze reflektorów w 156 po lifcie to równie wielka porażka ..plastikowe siłowniczki zacierają się i spryski wychodzą, ale nie chcą już się chować.. hehe.. tandeta..

Ostatnia edycja:
Jest jeszcze jeden aspekt sprawy jeżeli stosuje się nie homologowane elementy to w przypadku jakichkolwiek szkód ubezpieczyciel ma prawo nie wypłacić odszkodowania zarówno z polisy OC jak i AC

Mam na 159 jak i 147 OC i AC i nie mogę się doszukać zapisu o nie homologowanych elementach w aucie.. poza tym zanim zgłosisz szkodę mozesz to sobie to przeca wymontowac jesli masz w swoim ubezpieczeniu taki zapis.. a różnica w oświetleniu jest spora i to również przekłada się na bezpieczenstwo.. choc we Fiacie Coupe miało to znacznie większe znaczenie, bo tam seryjne światła to porażka..

Sz.P
Mariusz AutoDS
Żeby samochód został dopuszczony do ruchu musi uzyskać homologację czyli dopuszczenie do ruchu w specyfikacji przedstawionej przez producenta.
Również producenci częsci muszą homologować swoje elementy żeby otrzymać znaczek E z odpowiednią cyfrą *(jednego z krajów europejskich) Zastosowanie elementu bez homologacji niewątpliwie może być uznane iż samochód w krórym go zastosowano jest niesprawny i może zagrażać innym użytkownikom ruchu (szczególnie w przypadku opon, hamulców , oświetlenia itp). (W konsekwencj np utrata prawa wypłaty ubezpieczenia ) Znam przypadek jak kolega kupił (parę lat temu ) reflektor firmy Depo a później doczytał się na F-rze drobnym druczkiem : element do dalszej odsprzedaży nie wolno stosować w samochodach w Europie (czy coś w tym stylu)
Pozdrawiam
PS.(Dokładny diagnosta oczywiście "nie przedłuży" dowodu rejestracyjnego jeżeli ksenony nie mają sprawnego poziomowania i spryskiwaczy)

No tak, ale to martwa teoria raczej.. w innym przypadku podobnie byłoby w przypadku niehomologowanego spoilerka, osłony pod silnik czy innego elementu.. Niemniej jednak, żadnego zapisu z tym związanego nie znalazłem w warunkach mojego ubezpieczenia.. :)

Owszem dokładny diagnosta to na ogół martwa teoria (chociaż z tendencją zmienną po tym jak kilku poszło siedzieć za pieczątki w dowodach pojazdów które ledwo jechały) Osłona silnika, spojler dopóki poprawnie zamocowane nie wyrządzom nikomu krzywdy - nic się nie stanie, ale jak ktoś wjedzie w delikwenta który miał "dziwnie mocne światła" !? i taki sprawca !? poinformuje o tym funkcjonariusza to pojazd poszkodowanego !? może wylądować na badaniu technicznym. A po takim badaniu właściciel takiego pojazdu nie tylko nie otrzyma odszkodowania ale jeszcze może pokrywać szkody u rzekomego sprawcy. (firmy ubezpieczeniowe tylke czakają na takie przypadki żeby wykpić się od wypłat). Po akcjach Policji z foliami na szybach o zbyt małej przejrzystości (przepuszczalności światła) przyjdzie czas na amatorów pseudoksenonów oślepiających innych czestników ruchu. Co do przepisów zarówno tych społecznych (KC,KK,KH) jak i innych np. dopuszczających pojazdy do Ruchu Lądowego to stara maksyma mówi ze NIEŚWIADOMOŚĆ PRAWA SZKODZI i nie będzie podstawą do uniknięcia odpowiedzialności w przypadku ich złamania.

Hehe.. troszkę z choinki się urwałeś jak dla mnie.. ;)
Kupiłem auto z tym zestawem, przegląd został zrobiony.. i jakoś nie widzę opcji, by ktoś doszukał się tu mojej winy.. :b

Ostatnia edycja:
Ci co mieli szyby z "czarną" folią na szybach szkodzili brakiem widoczności (pół biedy) SOBIE
Ci co mają pseudoksenony szkodzą oślepianiem INNYM (a to już zmienia postać rzeczy)
(myślenie "byle by mi było dobrze" mnie nie odpowiada)

Amortyzatory
Powrót