[146] Czy to zapowietrzony uklad??

master007

Nowy
Auto
Alfa 147 1.9 JTD Distinictive 2001r
Wczoraj wymieniałem płyn chłodniczy. Nie jestem pewien ,czy dobrze go odpowietrzyłem. Jak samochód jest zimny to poziom płynu jest mniej wiecej 1 cm pod skalą min. Gdy natomiast się nagrzeje wzrasta miedzy min a max (tak w połowie)

Silnik 1.4 TS

Aha dodam jeszcze,że mam lpg więc może to coś z podłączeniem parownika ??

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ten typ tak ma! tzn. każda ciecz po nagrzaniu powiększa objętość. ;)

To ja pytanie mam podobne: musiałem wykręcić zbiornik wyrównawczy płynu chłodniczego. Po pospawaniu go, dolałem płyn tak,aby znajdował się w połowie podziałki. Dzisiaj pokonując odcinek ok 15 km, z 10 min przerwą (u babci ;P) temperatura, którą pokazał mi magiczny wskaźnik osiągnęła prawie 120 stopni! Oczywiście zapaliła się czerwona kontrolka przy wskaźniku. Natomiat płyn chłodniczy nawet nie bulgotał. Czy może być to wina czujnika temperatury? Dodam jeszcze,że nie odpowietrzałem układu po dolaniu płynu.

A rozgrzałeś silnik i dolałeś wody ?

Ostatnia edycja:
A jaki masz stan wody teraz ? Włączył Ci się wentylator czy nie ? Ciepłe masz węże od chłodnicy obydwa,czy tylko jeden ?

Ostatnia edycja:
Obydwa węże są ciepłe,a stan płynu chłodzącego w normie tzn. w okolicach połowy podziałki.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Chyba tak,ale pewny nie jestem. Myślę,że tak bo sprawdzałem go 2 dni temu i sie włączał normalnie.

Ten typ tak ma! tzn. każda ciecz po nagrzaniu powiększa objętość. ;)

Dobrze piszesz Kolego - u mnie po rozgrzaniu silnika też "przybywa" płynu chłodniczego :)

...musiałem wykręcić zbiornik wyrównawczy płynu chłodniczego. Po pospawaniu go, dolałem płyn tak,aby znajdował się w połowie podziałki. Dzisiaj pokonując odcinek ok 15 km, z 10 min przerwą... temperatura, którą pokazał mi magiczny wskaźnik osiągnęła prawie 120 stopni! Oczywiście zapaliła się czerwona kontrolka przy wskaźniku. Natomiat płyn chłodniczy nawet nie bulgotał. Czy może być to wina czujnika temperatury? Dodam jeszcze,że nie odpowietrzałem układu po dolaniu płynu.

Tak się zastanawiam - płyn mający 120 st. powinien już chyba zaczynać wrzeć? Może z korkiem masz coś nie tak, bo przy tej temperaturze powinien zadziałać ciśnieniowy zawór bezpieczeństwa. Z tego co pamiętam budowa zbiornika wyrównawczego nie jest taka banalna, jak by się mogło wydawać - może Ci coś bonusowo zaspawali Kolego w tym zbiorniku? Fakt czujnik temperatury też możesz mieć uszkodzony. Co do odpowietrzania nie wiem, jak jest w TS-ach, ale w BOXER-ach układ odpowietrza się chyba sam - co?

Ostatnia edycja:
Więc dzisiaj sprawdziłem i wentylator się włącza przy temperaturze ok 100 stopni (wg mnie to ta przed ostatnia kreska. W zbiorniku raczej nic więcej nie pospawali ponieważ to był tylko heft zewnetrzny i nie sądze żeby gdziekolwiek dalej doszli.W sumie dzisiaj zrobiłem praktycznie taką samą trasę jak wczoraj i temp. na wskaźniku utrzymuje się w okolicach przed ostatniej krechy.

Amortyzatory
Powrót