• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[GTV] Czy opony 205/55R16 będą pasować? Ma ktoś doświadczenie z takim rozmiarem?

• Autor wątku Autor wątku drvitek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drvitek

Guest
Witam

Muszę kupić komplet nowych opon zimowych do mojej gtv-ki.
Chciałem kupić oryginalne 205/50R16, ale gdy zorientowałem się, jak duży jest wybór w ostatnio popularnym rozmiarze 205/55R16 to zacząłem się wahać. Po pierwsze pełna gama marek i modeli po drugie znacznie niższe ceny. Za te samie pieniądze mogę kupić coś z wyższej półki.
Jeżdżę prawie wyłącznie po Warszawie i wyższy profil na zimę by nie zaszkodził (dziury, studzienki, krawężniki).
Czy opony o tym rozmiarze zmieszczą się w nadkolach, a licznik nie będzie zakłamywał??
Może ma ktoś doświadczenia w tej dziedzinie.
Na czym jeździcie w zimie??

Pzdr
drvitek

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Gdzieś tu był podobny wątek ale nie mogę znaleźć, może modzi wskażą...

... ale póki co: 205/50/16 podaje instrukcja jako zalecany rozmiar.

Z przelicznika z 17tek na których śmigam wynikało 205/55/16 i na takich jeździłem, mieszczą się bez stresu (auto jest trochę wyżej niż na 205/50 co nie zaszkodzi na zimę ;))

Licznik i tak kłamie :)

ja aktualnie postawiłem na 185/65/15 przesiadajac sie z 225/40/18 auto dostało 2 oddech an tych oponkach :D tak jak mówisz 205/55 bardziej dostepna i tańsza niestety 205/50 mało popularna mały wybór i cena

potwierdzam - 205/55/6 wchodzi bez stresu, nie wygląda źle, jest tańsza, a na zimę nawet lepsza.

Poza rozmiarem jest tez wazny sklad mieszanki gum na lato. Do Gtv zalecane sa opony z indeksem ZR.

Ja również potwierdzam opony 205/55 R16 pasują do Turbo na zime idealnie. Na takim właśnie rozmiarze sam sunę w czasie zimy. Nie ma się o co martwić a i autko jak pisali koledzy powyżej podniesie się nieco.

ja aktualnie postawiłem na 185/65/15 przesiadajac sie z 225/40/18 auto dostało 2 oddech an tych oponkach :D

Ja letnie mam 225/45/17 i na zimę zapodałem 185/?/15, nie pamiętam tylko wysokości profilu chyba 55 ... ale bolid dostał niezłego kopa :) polecam ;)

Odkopuję :)

Posiadam GTV na 17' z letnimi oponami i w związku z nadchodzącą porą roku biorę pod uwagę 2 opcje:
1) kupić czarne stalówki 16' + zimówki 205/55 R16
2) kupić opony zimowe 225/45 R17 i nałożyć na alu, na których aktualnie są letnie gumy

Czy ktoś ma jakieś przeciwwskazania odnośnie którejś z opcji?

Obecnie skłaniam się ku wersji 2, bo są do wyrwania ładne opony zimowe 225/45. Trochę szkoda telefonów w stosunkowo przyzwoitym stanie na zimę, no ale... właśnie :confused:

Wersję z zimówkami na stalówkach 15' odrzucam, gdyż boję się że będzie kolizja z zaciskami hamulcowymi.

Ja mam przygotowany komplet opon jak w pierwszej pozycji, na orginalnych 16calowych alufelgach. Na lato natomiast mam komplet telefonów 17stek z rozmiarem opon z drugiej propozycji : )

Wedlug mnie szkoda niszczyc letnich felg w zime,niby dobra felga bez zdartej powierzchni,dzielnie zniesie sól, ale wole nie ryzykować. Inna sprawa to niespodzianki w sniegu/blocie, czyli zamaskowane krawęzniki,studzienki, wyrwy w drodze.

o,wlasnie takie mam na zime
http://allegro.pl/alfa-spider-gtv-kola-felgi-alusy-i3630018629.html

Mozna wyrwac takie taniej, nie wiem ile chcesz przeznaczyc na stalówki, ale ja rok temu kupywalem do 156 i wydalem okolo 300zl, wiec chyba lepiej dorzucic, a samochod bedzie sie prezentowal IMO duzo lepiej :)

Ja właśnie mam takie oponki 225/45/17 nówki na zimę, dostałem razem z autem i takie właśnie dzisiaj zakładam, po zimie i tak zawsze jadę robić zawiechę... Wiadomo mam pewne obawy co do przyczepności no ale w zimie zawsze noga z gazu i podwójna czujność.

Dziękuję za odpowiedzi.

Torino, felgi które wskazałeś są pewną alternatywą, wizualnie samochód traci w nich na agresji, zyskuje krztę elegancji :) Jednak wydaje mi się, że zwykłe stalówki 16' będą od nich lżejsze. Na pewno ich plusem jest stosunkowo niska cena oraz to, że są (chyba?) dedykowane dla GTV.

Odnośnie 17' - nigdy nie jeździłem zimą na szerokim niskoprofilowym kapciu i jeśli na śniegu rzuca nim tak jak na koleinach, to odpuszczam :stop:

Jeśli będą założone sprężyny obniżające może trzeć z tyłu 205/55/16 na dużych nierównościach. Przy standardowym zawieszeniu nie będzie problemu

O tarcie się nie boję, zastanawiam się po prostu czy 225/45/17 w wersji zimowej to nie jest przerost formy nad treścią.

O tarcie się nie boję, zastanawiam się po prostu czy 225/45/17 w wersji zimowej to nie jest przerost formy nad treścią.
kwestia wyłącznie komfortu i ilości robionych km, chcesz miec wygode i komfort załóż małe kółko i balon, chcesz aby auto wyglądało, jezdzisz mało i średnio martwisz się komfortem bierz 17

Jeśli będą założone sprężyny obniżające może trzeć z tyłu 205/55/16 na dużych nierównościach. Przy standardowym zawieszeniu nie będzie problemu

masz jakies zle doswiadczenia ? bo mam 30mm obnizone i samochod na podnosniku i wlasnie sie zastanawiam czy zmieniac sprezyny na seryjne czy zostawic te a zalozyc opony 205 55 16 ? ...oto jest pytanie nad ktorym pewnie do rana bede myslal:rolleyes:.chcialbym troszke miec wyzej ale nie wiem czy nie bedzie tarlo na oko powinny nie robic problemu....

Ja mam Eibacha Pro Kit oraz na zimę 205/55/16 i na lato 205/50/16 i nic, nigdzie, o nic nie obciera.

Ja mam do swojej Gtv 1.8 założone laczki 205/55/16R i się jeździ bardzo przyjemnie więc polecam bo w tym rozmiarze jest spory wybór :)

Skoro już pytam o to i o tamto; czy wrzucenie oryginalnych alusów Alfa Romeo 16' z np. 156, które jak wiadomo mają ET większe ~10mm, koliduje jakkolwiek z zaciskami? (Mam 2.0TS)

masz jakies zle doswiadczenia ? bo mam 30mm obnizone i samochod na podnosniku i wlasnie sie zastanawiam czy zmieniac sprezyny na seryjne czy zostawic te a zalozyc opony 205 55 16 ? ...oto jest pytanie nad ktorym pewnie do rana bede myslal:rolleyes:.chcialbym troszke miec wyzej ale nie wiem czy nie bedzie tarlo na oko powinny nie robic problemu....

Na sporych wybojach mi obcierało na sprężynach eibacha.

Amortyzatory
Powrót