Czy możliwe jest by spalał gaz i paliwo?

• Autor wątku Autor wątku czekal86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czekal86

Guest
Witam

Mam takie pytanie czy mozliwe jest zeby jednoczesnie alfa spalała lpg i paliwo ?
Zauwazylem to poniewaz jechałem dłuzszy dystans na gazie i wskazowka
paliwa pod koniec troche opadła, jezdze na co dzien na gazie, ale bardzo czesto musze tez tankowac paliwo. Co jest przyczyna, czy da sie temu zapobiec ?
Moja istalacja gazowa to Autronic Mistral AJ-100 E8 67 R01-3445

Pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Déjà vu?? http://www.forum.alfaholicy.org/lpg_zone/17824-benzyna_lpg.html

Prócz tego co Ci napisał GrzesiekK. http://www.forum.alfaholicy.org/lpg_zone/17824-benzyna_lpg.html Czyli spadki ciśnienia uzupełniane są PB, to jeszcze możesz mieć ustawione np, że na wolnych obrotach auto posila się PB. Taki myk na falujące obroty. Jeśli chcesz poznać prawdę, to kup sobie kabel do instalki i sprawdź co i jak masz ustawione. Za ile zł miesięcznie lejesz w alfę? 50-100zl? Jak tak to raczej masz wszystko w normie.

Owszem podobny temat, poniewaz tamten zamilkł, a problem pozostał, w miesiacu robie okolo 1500 km a paliwa leje tak za 100 zł, pozatym na gazie powyzej 4 tyś obr, cos sie zacina słabo przyspiesza, filtry wymieniałem nie tak dawno temu.

Spalanie zupy masz raczej w normie. Mi też tak pali przy ustawieniu na przejście na gaz przy 35*C. Pewnie zaraz mnie ktoś zlinczuje, ale w Hyundai'u Coupe przy identycznych ustawieniach auto brało 50-60zl benzyny miesięcznie max.. czyli o połowę mniej niż AR 156 2.0ts.. A auto przerzucało z PB na LPG zimą tam, gdzie alfa teraz z rana latem przechodzi.. czyli kolosalna różnica.. Alfa dłużej się nagrzewa... Mało tego, samo spalanie LPG przy dynamicznej jeżdzie wychodziło 10l/100km czyli 30l LPG starczało ZAWSZE na 280-320km. Nawet zimą po śniegach! Idąc dalej auto miało tylko 136km a zbierało się jakoś tak lepiej, motor był bardziej elastyczny i znacznie szybciej zaczynał ciągnoąć.. nie potrzebował do tego zmiennych faz, wariatorów, przepływomierzy i innych zbędnych rzeczy:) Ale dla alfy na PLUS jest ciągle przestrzeń i prowadzenie:)

---------- Post dodany o godzinie 16:37 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:36 ----------

powyżej 4k rpm reduktor Ci pewnie nie wyrabia. Kup sobie kabel z softem, serio :)

Podepne sie pod temat:) U mnie jak jade w trasie to wskazowka od paliwa nawet nie drgnie, jednak gdy zaczne jedzic po miescie to wskazowka spada w oszalamiajacym tepie. Nie wiem czy jest mozliwe zeby podczas odpalania palil tyle paliwa? na gaz sie przelacza przy 35st.

Ostatnia edycja:
jak wskazówka opada w oszałamiającym tempie, to może to raczej wina parkowania, stawiania i jeżdżenia na różnych pochyłościach? Ja też myślałem, że mi za dużo ucieka paliwa więc ustawiłem na próbę na kilka dni jazdę tylko na LPG. PB przestało znikać a spalanie LPG wyszło 14l w mieście:) Teraz już wiem, że wszytko jest OK i po prostu alfy to pijaki:) Szczególnie na ssaniu chyba żłopią jak dzikie bąki, bo PB serio szybko znika, w porównaniu do mojego poprzedniego auta:)

Wg oficjalnej instrukcji obsługi vw passata 1.6 1998r. pojazd uruchomiony na zimnym silniku pali ok. 40l/100km przez pierwszy km jazdy. Przez drugi kilometr spalanie spada na ok.20l/100km dopiero po 3 km jazdy zaczyna się normować.
Zapewne we wszystkich silnikach benzynowych rzecz ma się podobnie.

U mnie tez tak jest. Miesiecznie robie ok 2000 km tylko na gazie, a paliwa spala za 150-200 zl :/ Instalacja przelacza sie powyzej 30 stopni na gaz i ciagnie do 6 000 obrotow, gdzie przelacza sie spowrotem na benzyne. Jak bylem na przegladzie to powiedzieli mi ze mozliwe iz reduktor jest za slaby, ale pogrzebali cos tam w programie i mialo byc dobrze. bede musial jechac jak znajde chwile czasu bo zaczyna mnie to juz troche irytowac. czlowiek zaklada gaz zeby oszczedzac, a i tak trzeba kupe kasy na benzyne wydawac.

Problem jest spowodowany Tym, że gazownicy to oszuści i naciągacze, a klienci chcą oszczędzić nie tylko na gazie ale i na samej instalacji.. Jedni są bez skrupułów a drudzy podatni na ciemnotę:) Później auto jeździ na PB powyżej jakiś obrotów:) Najlepiej kupić zawsze kabel pod swoją instalację i sprawdzić dokładnie co i jak jest ustawione oraz jak trzyma ciśnienie instalka.. Swoją droga qualin jaką masz tą instalację? Stag+valtek+za słaby reduktor?

Qualin jesli jest ST a opada za mocno ciśnienie pod obciazeniem, moze byc problem z elektrozaworem w reduktorze, niech wywalą Ci gazownicy na probe trzpien elektrozaworu i wtedy sprawdzcie co sie dzieje z cisnieniem gazu pod obciazeniem, druga sprawa byc może za spadki ciśnienia jeśli wystepuja odpowiada zawór przeciwwypływowy w wielozaworze butli.

Ja miałem podobny problem , tyle że u mnie jest instalacja LPI Vialle. Auto spalalo mi jednoczesnie gaz i benzyne, a czasem nawet wiecej zupy.... jeździłem tak do czas az auto przestalo jezdzic na gazie poprostu jak sie przelanczal na gaz auto zdychalo. Szukalem pomocy w serwisach w poznaniu ale nikt nie chcial sie podjac robienia czegos z lpi poza sprawdzeniem czy działa pompa:suicide:... Znalazlem kolesia co reperuje instalacje Vialle i okazało sie że dostała się wilgoć do jednej z kostek która sterowała tym co ma być wtryskiwane i tak czasami jedzilem na samej benie czasami na mieszance a czasami tylko na gazie. Kostka wymieniona a alfa smiga jak ta lala wciaga mi maks za 50 zł. miesiecznie zupy, a tygodniowo robie min. 1500km.:D

Pozzdrawiam.

zambrotta tylko, że Twoje 50zl na PB to nie to samo co w 4 generacji LPG, gdzie wpierw należy wygrzać reduktor chociaż na te 30-35*c zanim wrzuci się LPG:) U Ciebie pewnie PB odpala góra na pół minuty aby przepłukać wtryskiwacze?:)

U mnie jest to na takiej zasadzie ze sonda lambda odczytuje temperaturę spalin i na tej podstawie włańcza się gaz. Średnio trwa to maks 1 minute.

To fajnie masz.... mi się włącza przy 90 C i to tez czasem od razy czasem musze jeszcze przejechac kawalek....

Witam, temat gazu w autach dopiero poznaje z każdym dniem coraz bardziej... w swojej lancii mam zwykłą instalacje gazową, raczej najzwyklejsza bo mieszalnik w rurze. Co ciekawe jak kupiłem auto paliło tylko na benzynie, a teraz jakoś tak pokręcił mój mechanik, ze zupy nie tankowałem dawno bo auto zapala bez problemu na gazie, mam w środku przełącznik którym włączam benzyne czy też gaz, jeżeli jest cały czas gaz to pali i jest git... Mam swój rozum no i nie korzystam z oszczędności gdyż wiadomo wtryski pojda sie kochac jezeli ine beda uzywane dlatego tez dosc czesto daje popracowac lancii na PB a jak juz jest coś więcej w baku to deptam ile się da. Co zaobserwowałem...- do zimnego silnika to jak dam cały gaz na poczatku podczas jazdy to spala mi dużo, wystarczy kilka takich wyskoków i mam już dość spory ubytek w butli, jeżdżę przeważnie po mieście, ale spalanie rozwala mnie krótko mówiąc, ale co poradzić :D
Wracając do tematu to zależy od mechanika/gazownika który obsługuje Ci Twoje auto a szczególnie Twoją instalację, ja gaz miałem zamontowany jak kupiłem i bez żadnego kompa da się wszystko regulować tylko wiadomo trzeba później robić testy jak spalanie itd po przejechaniu jakiegos dystansu.

To fajnie masz.... mi się włącza przy 90 C i to tez czasem od razy czasem musze jeszcze przejechac kawalek....

To może przestaw sobie w komputerze na 35*C :) W zupelności wystarczy:)

---------- Post dodany o godzinie 00:40 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 00:34 ----------

alfaholik-Bioły jak odpalasz auto na LPG, to wszytko co gumowe w twojej instalacji LPG skończy życie przedwcześnie. W przypadku wtrysku to membrana reduktora i wtryskiwacze.. w Twoim wypadku chyba tylko reduktor się przedwcześnie zuzyje ( lub już się zużył ) Gumowe elementy przy niskiej temperaturze nie trzymaja swoich właściwości i do tego łatwo pękają. Wpierw odpala się auto na PB a po rozgrzaniu silnika wrzuca się LPG. Dodatkowo ryzykujesz zamrożenie silnika przy rozruchach na samym LPG - to taka chyba 15 minutowa awaria aż odtaje:)

Własnie już od dawna chciałem podpiąć pod komputer ale w moich okolicach nikt nie chce się tego podjąć.... ;/ a napewno jest co ustawiac, bo tak jak mowie raz sie przelaczy na gaz szybciej raz pozniej nigdy nie wiadomo kiedy .... poza tym powyzej 4 tyś zamula i idzie tak jakby chciala a nie mogla...

Ja Temprę gaźnikową zawsze paliłem z gazu (na mrozie też) i problemów specjalnych nie było. A reduktor wytrzymał sporo (chyba koło 80kkm, lub nieco więcej).

W Belli jednak automat ustawiłem na +35'C

Amortyzatory
Powrót