• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Czy halogen od alfy 156 pasuje do 159?

• Autor wątku Autor wątku $ledziu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
$

$ledziu

Guest
Witam!

To mój pierwszy post i proszę o wyrozumiałość. Otóż jestem od niedawna szczęśliwym posiadaczem Alfy 159. Kupiłem ją ze stłuczoną szybką od lewego halogenu. Pewno jakiś kamyczek, czy cuś. Kupiłem na allegro halogen:
http://allegro.pl/alfa-romeo-159-05-halogeny-i1361997091.html
Podjechałem z nim do jednego gościa, który miał mi go wymienić(sam nie potrafie), ale on stwierdził, że to jest halo od 156 bo we 159 są idealnie okrągłe :confused:. Jak to dokładnie z tym halogenem jest? Dodam, że halogen jest identyczny jak ten ze zdjęcia w aukcji. Da rady go zamontować czy to nie jest ten co powinien być?

Pozdrawiam!

Ten halogen pasuje na 100% do Alfy 159, gdyż sam zakupiłem u tego samego użytkownika na allegro i przy wymianie nie było żadnych problemów.

Wznawiam temat :)

Jak to jest z tymi halogenami? Ma ktoś obecnie dostęp do epera i może mi sprawdzić jakie halogeny są w Brerze? Właśnie odkryłem skutek głośnego uderzenia sprzed paru dni. Prawy halogen stłuczony ;(

Yonash, wg ePER halogeny w Brerze mają numer 50504508 (wcześniej 60695700). Więc jeżeli 60695700 pasowało do 156 i 159, to do Brery też powinno :)

Halogen jest ten sam, inne jest tylko mocowanie - można to rozkompletować. W każdym bądź razie kupując do 159 zwróć uwagę by mocowanie było w kształcie podkówki. Na podanej przez ciebie aukcji halogeny są bez mocowań.
A tak jako ciekawostka - ten sam halogen jest w Pandzie :)

Panowie przerabiałem ten temat w 156 i kwestia tam była taka, że halogeny z przed FL paoswały do wersji po FL pewnie podobnie będzie w 159 ale radze zwrócić uwagę co do wnętrza halogenu - tj. odbłyśników bo jedne mają takie dranki a inne są gładkie.

Chciałbym potwierdzić że znacznie tańsze halogeny nr kat. 370407486, takie jak do Fiata Croma 2005-2008, Fiata Doblo 2005 i wielu innych (rownież występujące pod innymi numerami z dodatkową ramką mocującą - np do innych alf) pasują do AR159 2005. Faktycznie mają trochę inny kształt szkła, tzn nie mają takiej dodatkowej wypukłości wystającej na parę milimetrów o średnicy otworu w ramce zderzaka (80mm), więc po montażu są dokładnie za nią. Ale wszystko pasuje (choć jak je dostałem i zabrałem się za robotę to najpierw lekko się wkurzyłem, bo gość na allegro pisał oryginały do AR159 i nie wspominał żadnych różnic). Po zamontowaniu szczególnej różnicy w wyglądzie na szczęście nie widać, tzn wygląda super - stare były już pożółknięte i wyglądały badziewnie.

Nowe jak i te które miałem oryginalnie są marki TRUST-y i dałem parę dni temu na allegro po 49zł za sztukę łącznie z żarówką H1 Osram. Dla waszej informacji a za oryginał z numerem 60695700 (nr kat w.g ePera), pewnie też produkcji Trust-a trzeba dać ok 240zł za sztukę.
Nowe przyszły bez podkówki/mocowania, ale to bez problemu się przekręciło ze starego. Co do innych aukcji allegro, to raczej same droższe, nieoryginalne i połowa z nich też nie ma tego wystającego szkiełka, a oczywiście każdy pisze że zamiennink do AR159, co nie jest jednak do końca prawdą.

Co do montażu to jest banalny i wcale nie trzeba ściągać osłony silnika jak to wypisują w ePerze - ramkę wyjmuje się podważając ją od strony osi auta raz bliżej góry, raz dołu i tak parę razy na zmianę. Zdjęcie pierwszej zajęło mi ok 2minuty, ale drugą zrobiłem w 15 sekund. W drugiej została blaszka mocująca w otworze, trzeba było ją wyciągnąć małymi szczypczykami, troche ścisąć i nałożyć spowrotem na ramkę. Trochę kiepsko się wkłada i wyciąga sam reflektor trzeba się namanewrować z 30-60 sekund (przynajmniej jak się to robi pierwszy raz)

Poniżej trochę zdjęć z całej operacji, może się przyda:

Porównanie orygniału(wystające bardziej szkło) z nowym:
01_porównanie.JPG

Tak wygląda z boku po zamontowaniu - szkło jest za ramką:
02_po_montażu-szkło_za_ramką.jpg

Uwaga - został jeden metalowy zatrzask po wyjęciu ramki:
04_został_metalowy_zatrzask.jpg

Efekt finalny:
05_po zamontowaniu.JPG

zależy do kogo było pytanie. u mnie prawy pożółkł (od kupna 2lata temu był mocno zaparowany i dość szybko zmienił sie w żółto-brunatny kolor). co do lewego to nie było tak źle na pierwszy rzut oka, choć lustro gdzieniegdzie było czarne i też super nie wyglądało. miałem wymieniać najpierw tylko prawy, ale jak znalazłem za 49zł za sztukę stwierdziłem że wymienię oba, nie będzie różnicy. teraz alfka prezentuje się znacznie lepiej.
porównanie starego i nowego:
01a.jpg

Ale był tu taki temat, niektórzy to ćwiczyli, pastą Tempo lub podobnymi i efekt był zadowalający. Jeśli nie będzie w miarę pomyślę nad wymianą, jednak poszukam czegoś bardziej zbliżonego do oryginału.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót