[MiTo] Czy do MiTo pasują 15 calowe felgi z Fiata Stilo?

• Autor wątku Autor wątku ocieska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ocieska

Guest
Witam, AR MiTo ma fabrycznie koła 16, 17 lub 18 cali. Ktoś może sprawdzał czy pasują felgi 15 cali? Chodzi głównie o to, że mogę mieć felgi z Fiata Stilo, rozmiar śrub taki sam (4x98), 15 cali z oponami zimowymi 195/65/R15. Nie wiem tylko czy spasują do MiTo... Gdybym mógł to bym oczywiście przymierzył i sam sprawdził, ale nie mam możliwości...

Fabryczne MiTo: 7Jx16 ET39 195/55 R16
Zamienne na zime: 6,5Jx15 ET43 195/65 R15

Z góry dzięki za pomoc.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam, AR MiTo ma fabrycznie koła 16, 17 lub 18 cali. Ktoś może sprawdzał czy pasują felgi 15 cali? Chodzi głównie o to, że mogę mieć felgi z Fiata Stilo, rozmiar śrub taki sam (4x98), 15 cali z oponami zimowymi 195/65/R15. Nie wiem tylko czy spasują do MiTo... Gdybym mógł to bym oczywiście przymierzył i sam sprawdził, ale nie mam możliwości...

Fabryczne MiTo: 7Jx16 ET39 195/55 R16
Zamienne na zime: 6,5Jx15 ET43 195/65 R15

Z góry dzięki za pomoc.

Zmierz odleglosc od srodka piasty do granic zewn. zacisku i popros sprzedawce o taka sama odleglosc od srodka felgi do wewnetrznego rantu i jestes w domu :)

Kiedyś czytałem że nie ma możliwości do MiTo 1.4 TB założenia kół '15, podobno nawet jak się na '16 założy ciężarki na wewnętrznej stronie to zahaczają o zacisk.

Dziękuje bardzo :-)

Dla innych w potrzebie - do MiTo 1.4 120KM pasują felgi z Multipli (ET31, 4x98, 15 cali), ze Stilo też (ET43, 4x98, 15 cali). Opona najbardziej zbliżona to oryginału - 195/60R15.

Ostatnia edycja:
Koledzy mam wielką prośbę trochę poczytałem sąsiednie forum ale to nie rozwiało moich wątpliwości...AR MiTo 1.4TB 155KM Distinctive jakie felgi stalowe na zime - chciałem bardzo stalowe 16' aby były miększe i wytrzymalsze na zimę, ale nie wiem czy mogę takie założyć... proszę o informacje albo jakieś linki to takich felg. pozdrawiam

Koledzy mam wielką prośbę trochę poczytałem sąsiednie forum ale to nie rozwiało moich wątpliwości...AR MiTo 1.4TB 155KM Distinctive jakie felgi stalowe na zime - chciałem bardzo stalowe 16' aby były miększe i wytrzymalsze na zimę, ale nie wiem czy mogę takie założyć... proszę o informacje albo jakieś linki to takich felg. pozdrawiam

konfigurator twierdzi że dostępne aktualnie 1.4 135 KM jest dostępna na 16
na allegro bywają - ca. 600 zł komplet

Jeśli macie ubezpieczenie AC to można zakładać opony tylko zgodne z instrukcją obsługi, bo w razie kolizji ubezpieczyciel będzie szukał pretekstu na nie wypłacenie odszkodowania.

a masz jakiegoś linka?

konfigurator twierdzi że dostępne aktualnie 1.4 135 KM jest dostępna na 16
na allegro bywają - ca. 600 zł komplet

Czyli powinny wejść 16' i się nie ocierać? - zawsze stalowe można tańszym kosztem wyprostować i mniejszy rozmiar na zime jak dla mnie lepszy.
Prosiłbym o jakieś namiary na takie felgi

---------- Post dodany o godzinie 11:00 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 10:18 ----------

Na stronie:
http://www.opony.com/felgi-stalowe/16

znalazłem takie felgi
Magnetto Wheels MW R1-1710(Rozmiar7,00Jx16,Rozstaw4x98,Otwór c.58,ET 58,00)
oraz
Alcar KFZ 9442 (Rozmiar 7,00Jx16,Rozstaw 4x98, Otwór centr. 58, ET 39,00- )

Jakie byłyby odpowiednie do 114kW wersji 1.TB 155 ? te z ET 39,00 czy te z 58,00 ? proszę o pomoc

I jeszcze jedno do takich felg jaki rozmiar zimówki najodpowiedniejszy? R16/205/50 czy jakiś inny?

Ostatnia edycja:
Jeśli macie ubezpieczenie AC to można zakładać opony tylko zgodne z instrukcją obsługi, bo w razie kolizji ubezpieczyciel będzie szukał pretekstu na nie wypłacenie odszkodowania.

jakoś nie miałem z tym problemu podczas kolizji :D

---------- Post dodany o godzinie 11:45 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 11:42 ----------

Czyli powinny wejść 16' i się nie ocierać? - zawsze stalowe można tańszym kosztem wyprostować i mniejszy rozmiar na zime jak dla mnie lepszy.
Prosiłbym o jakieś namiary na takie felgi

---------- Post dodany o godzinie 11:00 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 10:18 ----------

Na stronie:
http://www.opony.com/felgi-stalowe/16

znalazłem takie felgi
Magnetto Wheels MW R1-1710(Rozmiar7,00Jx16,Rozstaw4x98,Otwór c.58,ET 58,00)
oraz
Alcar KFZ 9442 (Rozmiar 7,00Jx16,Rozstaw 4x98, Otwór centr. 58, ET 39,00- )

Jakie byłyby odpowiednie do 114kW wersji 1.TB 155 ? te z ET 39,00 czy te z 58,00 ? proszę o pomoc

I jeszcze jedno do takich felg jaki rozmiar zimówki najodpowiedniejszy? R16/205/50 czy jakiś inny?

seria ma et albo 39 albo 41 - w książce serwisowej napewno to jest
ja smigam na zimowych 195/55/16
205/55 wyjdą zdecydowanie najtaniej, ale nie wiem czy ktoś takie montował

Mam takie kluczowe pytanie - jestem przed wyborem felg, poczytałem forum, posłuchałem rad innych ale jeszcze co do jednej rzeczy nie jestem pewien. Mianowicie chodzi mi o wskaźnik ET felg czy przy wersji 1.4 TB 155 mogę założyć z ET 35 lub ET38, ET 41 czy tylko z katalogowym ET 39?? ( Przyjmując pozostałe parametry felgi 7Jx16/4x98/58/ET39)
Proszę o sprawdzone odpowiedzi! - zima idzie najwyższy czas podjąć jakąś decyzje

http://www.felgi.pl/narzedzia/m/321/kalkulator_et.htmlx

polecam wszystkim to mądre narzędzie - naprawdę rzuca jasne światło na to o czym rozmawiamy

Ostatnia edycja:
Drodzy Przyjaciele :)
Odkopuję temat.
Zima już dawno nas przywitała i stoje nadal przed dylematem kupna opon zimowych. Mam Mitciaka 1.4 TB MultiAir 135 KM, kółka 215/45/R17. Noszę się z zakupem 16" felg stalowych i oponek. Niestety o ile opony dostanę bez problemu, to z felgami jest problem, oczywiście można kupić nowe, ale w tym wypadku nie stać mnie na wydanie 1000-1200 zł na felgi stalowe i drugie tyle na opony. Szukałem i felga stalowa kosztuje od 250 do 330 zł. szukałem na szrotach giełdach nic nie znalazłem z tymi parametrami 7Jx16 4x98 ET: 39 :( Co myślicie o 15" zobaczcie sobie to http://www.autocentrum.pl/awc/dzienniki-pokladowe/alfa-romeo-mito/mito-dostalo-opony-zimowe-8423/ całkiem ciekawe... z tego co zauważyłem do mojego silnika można włożyć 15" według instrukcji obsługi :) Myślałem, żeby kupić coś na te 17" ale szkoda mi felgi i tak już mam jedną uszkodzoną. Oponki będę szukał coś z dunlop'a, goodyear, bądź kumho. ale najgorsze są felgi... poradźcie. Możliwe że ktoś z Was ma na sprzedaż w rozsądnej cenie, albo Wasi znajomi. HELP :P Jestem zdesperowany :P

Drodzy Przyjaciele :)
Odkopuję temat.
Zima już dawno nas przywitała i stoje nadal przed dylematem kupna opon zimowych. Mam Mitciaka 1.4 TB MultiAir 135 KM, kółka 215/45/R17. Noszę się z zakupem 16" felg stalowych i oponek. Niestety o ile opony dostanę bez problemu, to z felgami jest problem, oczywiście można kupić nowe, ale w tym wypadku nie stać mnie na wydanie 1000-1200 zł na felgi stalowe i drugie tyle na opony. Szukałem i felga stalowa kosztuje od 250 do 330 zł. szukałem na szrotach giełdach nic nie znalazłem z tymi parametrami 7Jx16 4x98 ET: 39 :( Co myślicie o 15" zobaczcie sobie to http://www.autocentrum.pl/awc/dzienniki-pokladowe/alfa-romeo-mito/mito-dostalo-opony-zimowe-8423/ całkiem ciekawe... z tego co zauważyłem do mojego silnika można włożyć 15" według instrukcji obsługi :) Myślałem, żeby kupić coś na te 17" ale szkoda mi felgi i tak już mam jedną uszkodzoną. Oponki będę szukał coś z dunlop'a, goodyear, bądź kumho. ale najgorsze są felgi... poradźcie. Możliwe że ktoś z Was ma na sprzedaż w rozsądnej cenie, albo Wasi znajomi. HELP :P Jestem zdesperowany :P

jeżeli możesz montować 15" to sie nawet nie zastanawiaj, cenowo wychodzi to dużo korzystniej, komfort :D sie zdecydowanie poprawia, a i zawieszenie sie mniej zużywa z uwagi na wiekszą gumę która bardziej tłumi dziury

@_tomek_ dziękuję za odpowiedź/podpowiedź rozmawialem z Toba na gg, ale co z bezpieczeństwem na takiej oponie, jak to wyglada z przyczepnością. Opony tak jak wspominałem może nie będą to Michelin, ale inne uważam że bardzo dobre opony, a nie żadne matadory :P przyczepność i ogólnie pojęte bezpieczeństwo na 15" jak sprawa z tym wygląda?

Mam takie kluczowe pytanie -. Mianowicie chodzi mi o wskaźnik ET
Ja mam alusy 16'' ET 35 i jest OK, rozstaw kół zatem jest szerszy o 8 mm od serii
---------- Post dodany o godzinie 05:04 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 05:00 ----------

przyczepność i ogólnie pojęte bezpieczeństwo na 15" jak sprawa z tym wygląda?
Prawdopodobnie taka guma ma wyższy profil niż 16-tka. Tak jak napisano opona jest bardziej komfortowa ale w ostro branych zakrętach wyższy profil może pracować powodując "pływanie". Oczywiście jeszcze kwestia grubości bocznej ścianki opony też z tym jest różnie.
Warto wziąć auto na stalowych a potem jakieś aluski dokupić bo w nich większy wybór niż stalówek

Ostatnia edycja:
@_tomek_ dziękuję za odpowiedź/podpowiedź rozmawialem z Toba na gg, ale co z bezpieczeństwem na takiej oponie, jak to wyglada z przyczepnością. Opony tak jak wspominałem może nie będą to Michelin, ale inne uważam że bardzo dobre opony, a nie żadne matadory :P przyczepność i ogólnie pojęte bezpieczeństwo na 15" jak sprawa z tym wygląda?

jaki to miał by być rozmiar tej opony na 15 calowej feldze ?
co do bezpieczeństwa myślę że zasadniczo bez różnicy, przyczepność, siła ciągu to już kwestia opony, jedyni minus wysokiego profilu to podwijanie się opony w ostro branych zakrętach

na 15" rozmiar 185/65/R15 a na 16" myślałem 195/55/R16 badź 205/55/R16

Amortyzatory
Powrót