• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[146] Czujnik uderzeniowy

motyk84

Nowy
Auto
jest AR 159 SW 2,4JTDM 200KM, była AR 156 SW 2,4 JTD-m 175->230KM, była AR 146 1,9JTD 105KM -> 130
Witam kolegów,
Zwracam się z zapytaniem, gdzie w AR 146 2000R znajduje się czujnik uderzeniowy bocznej poduszki powietrznej kierowcy?

Pewnie gdzieś zaraz pod zderzakiem po prawej stronie (patrząc od tyłu uta)

W słupku środkowym, w połowie wysokości. Raczej w zderzaku to by było złe miejsce na czujniki bocznych airbagów. Zwykle na drzewie np. zderzakiem się nie owija :D

ups .. nie doczytałem że chodzi o bok :D
Co do przednich poduszek to sensor jest w środku pod radiem, nie wiem jak działa kiedyś na alfaclubie czytałem że w obudowie jest żel o odpowiedniej gęstości a w środku metalowa kulka i podczas wypadku kulka przelatuje przez żel dotyka obudowy i powoduje zwarcie i tym samym wybuch poduszki ile w tym prawdy nie wiem ale jak tak jest to musi to fajnie w środku wyglądać.

czy ktoś wie gdzie są czujniki uderzenia bocznego w AR 166 r99

Amortyzatory
Powrót