Części zamienne FAST vs. Flennor

jaro1984

Nowy
Auto
Alfa 147 2.0 TS Selespeed
Chciałem poruszyć temat 2 firm, które produkują części do naszych Belli. Mam na myśli FAST i Flennor. Wiadomo, że jest multum innych producentów. Wystarczy wejść na Allegro :) Nie poruszam kwestii firm takich jak TRW, FEBI, DELPHI ze względu na cenę. Pewnie są to produkty trochę lepsze jakościowo, ale po przeczytanych opiniach każdy ma różne doświadczenia z nimi - jedni lepsze, drudzy gorsze.
Nie poruszam też "wynalazków", na których mogłoby nie starczyć miejsca, żeby wymienić nazwy :)
FAST - dużo osób jednak decyduje się na zakup tej marki, powszechnie dużo się o niej słyszy. Osobiście mam kilka części w zawieszeniu i po przejechaniu jakiś 10tys km po dziurawych drogach wrocławskich nie mogę narzekać :)
Flennor - trochę szperałem i natknąłem się na tą firmę, mają własne fabryki, więc nie jest to marka stworzona przez dystrybutora na potrzeby rynku. Łatwo ich "wyguglować" - mają swój porządny serwis www. Części lecą na pierwszy montaż do Nissana, Hondy.

Co ważne, to bardzo podobne ceny wszystkich elementów - różnice są bardzo małe (kilka, kilkanaście zł w zależności od części) . Wiem, ponieważ szykuje mi się remont zawieszenia i zapoznałem się już z cenami.
Teraz pozostaje mi tylko kwestia wyboru producenta.

PROSZĘ NIE DODAWAĆ NIC NA TEMAT PRODUCENTÓW Z WYŻSZYCH PÓŁEK, GDZIE CENA JEST DUŻO WYŻSZA I ARGUMENTOWANIEM, ŻE PRZEJEDZIE SIĘ DUŻO WIĘCEJ KM. NA NASZE DROGI NAWET TRW MA CIĘŻKO :)

Jeżeli z góry wyłączasz głównych producentów to po co się wogóle zastanawiasz. Jeżeli cenowo się niewiele różnią to pewnie jakościowo też.

Nie zawsze tak jest, ale nie o tym temat - MaxGear, QAP, Teknorot (chociaż tu różnie). Przykłady można mnożyć przeglądając propozycje na Allegro :)

co do flennor nic sie nei wypowiem bo ani ja ani moj znajomy nie mielismy do czynienia jednak kolega w swojej 156 wymienil przednie wahacze na fast i doslowie po 3mc jazdy po lubelskich drogach do wymiany fakt cena nizsza ale nie na dluzsza mete

Flennora mam w dolnych wahaczach przód i poprzecznych tył- są o niebo lepiej wykonane niż "chwasty"

Części lecą na pierwszy montaż do Nissana, Hondy.

Części które są montowane na pierwszy montaż z reguły odbiegają jakością (na +) od tych oferowanych później na rynku części zamiennych. To że zawieszenie danego producenta dobrze się sprawdza w japońskich markach aut wcale nie znaczy że będzie się dobrze sprawowało we włoskim aucie czyt. AR :)

Części które są montowane na pierwszy montaż z reguły odbiegają jakością (na +) od tych oferowanych później na rynku części zamiennych. To że zawieszenie danego producenta dobrze się sprawdza w japońskich markach aut wcale nie znaczy że będzie się dobrze sprawowało we włoskim aucie czyt. AR :)

To, że Flennor produkuje części na pierwszy montaż do Nissana i Hondy napisałem, aby podkreślić jednak "+" tego producenta. Wiadomo, że "japończyki" są autami statystycznie uważanymi za solidne i tak raczej jest w rzeczywistości :)
Nie zgadzam się jednak, że to co jest montowane do "japończyka" nie musi sprawdzić się w AR, ponieważ mówimy tu o 2 różnych markach pojazdów. W związku z tym dane części różnią się przecież pod względem konstrukcyjnym, który to decyduje w dużej mierze o wytrzymałości "podzespołu". To tak jak powiedzieć o TRW, że nie nadaje się do Peugeota (miałem je w tym aucie), a jest super do Alfy :) A jak wiadomo ogólnie części tego producenta czy też Lemforder, Febi, Delphi itp. są uważane za solidne dla każdej marki :)

- - - Updated - - -

Czekam dalej czy ktoś jeszcze testował Flennor`a :)

Górne wahacze FAST które założyłem do 166 rozleciały się dosłownie po 5km jazdy. Tuleje w tych wahaczach są źle wykonane. Porównaj sobie tuleje w wahaczach trw a w wahaczu fast. Tu masz zdjęcie tulei trw w przekroju. Jest wzmocniona kołnierzem metalowym. Na próżno szukać tego w wahaczu firmy Fast przez co tuleje się rozlatują. Jak lubisz się bawić w pseudo zamienniki i wymianę wahaczy to możesz co tydzień grzebać i odsyłać na gwarancję ale jaki tu jest sens?? Jak nie masz kasy na części to po co pchałeś się w alfe:) Alfa nie lubi zamienników!!!!!! Ja rozumiem żeby to były zamienniki dobrej jakości ale niestety nie są.02112010208.jpg

Ostatnia edycja:
Dostałem za friko górne wahacze TRW - nie wiem jak długo były używane, ale wyglądają bardzo dobrze wizualnie (nic niepopękane itp.). Chciałem zapytać jak ciężko ma się ruszać sworzeń wahacza ? Czy spokojnie ręką można nim ruszać czy potrzebna jest większa siła. Zdaję sobie sprawę, że nie może latać jak chce, ponieważ są to już ogromne luzy. Niestety nie miałem możliwości sprawdzić jaki opór jest w nowym wahaczu.

Sworzeń powinien dość lekko prowadzić się ręką, ale nie może mieć luzów pionowych i bocznego bicia - ma poruszać się praktycznie z nikłym oporem (tylko takim jaki wywołuje napięcie smaru)

Ostatnia edycja:
W nowym trw do ruszenia sworznia wystarczy ręka ale rusza sie z dużym oporem.

Ja wymieniałem w zeszłym roku na Fasty i Nqap i jeżdże po śląskich drogach ( BYTOM ,CHORZÓW , KATOWICE i okolice ) i po 10000km byłem na "scieżce" i zero luzów . Diagnosta powiedział ,że już dość długo nie widział tak sprawnego auta:D . Zrobie następny rok i znowu pojade na scieżke . Druga sprawa ,że ja wyznaje polityke jazdy do końca . Wymieniam potem wszystko na nowe ( z góry na dół ) i mam spokój na długo i nie marnuje czasu co miesiąc na wymiane kolejnej "tulei" . A następne sprawa ,że zakładając jeden element nowy a drugi zostawiając stary "bo jeszcze jest ok" też skracamy żywotność całości bo jeden zużyty ciągnie za sobą drugi nowy . Może dlatego w każdym aucie jakie mam i jakie miałem w ten sposób podchodziłem do tematu i inni też niedowierzali ,że na zamiennikach tyle pojezdziłem np. Fiat Brava na fastach , na taxi po samym dziurawym Bytomiu 70000km ( wtedy 2 lata jazdy ). Ale i amory i wachacze i inne pierdoły wymieniane razem .

Ja stoję teraz przed wyborem amortyzatorów i zastanawiają mnie firmy FAST. Generalnie naczytałem się dużo dobrego na temat BILSTEINenów ale jednak ich cena powyżej 300zł /szt mnie troszkę szokuje... Ktoś miał do czynienia z amortyzatorami FAST i jest w stanie powiedzieć czy jest sens?

Ja stoję teraz przed wyborem amortyzatorów i zastanawiają mnie firmy FAST. Generalnie naczytałem się dużo dobrego na temat BILSTEINenów ale jednak ich cena powyżej 300zł /szt mnie troszkę szokuje... Ktoś miał do czynienia z amortyzatorami FAST i jest w stanie powiedzieć czy jest sens?

Jeśli trwałość amorów FAST jest porównywalna do wahaczy (nie wszystkich), to ja bym sobie odpuścił. Wahacz (górny) możesz sobie wymienić nawet na parkingu pod marketem, a z amortyzatorem już jest więcej kombinacji :)
Osobiście uważam że chyba lepiej zainwestować w Bilstein'a, pomimo tego że nie używałem amortyzatorów FAST.

Ja zauważyłem ,że na przełomie 2-3 lat ( odkąd posiadam obecną 156 ) ceny dość dużo poszybowały w dół . O ile na początku ceny wachaczy , amorów i łożysk "firmowych" ( bilstein , monroe itd. ) przyprawiały o stan przedzawałowy tak na dziś już tragedii nie ma . Jak kupowałem pierwsze łożyska do Alfy ( zamienniki ) to najtansze były za 189pln . Dziś te same są po ok 100pln . To samo tyczy się amorów - jak szukałem tyłu do SW to za Monroe zakrzyczeli mi ok 400pln za sztuke ( dziś już prawie połowa taniej ) .

Ja zauważyłem ,że na przełomie 2-3 lat ( odkąd posiadam obecną 156 ) ceny dość dużo poszybowały w dół . O ile na początku ceny wachaczy , amorów i łożysk "firmowych" ( bilstein , monroe itd. ) przyprawiały o stan przedzawałowy tak na dziś już tragedii nie ma . Jak kupowałem pierwsze łożyska do Alfy ( zamienniki ) to najtansze były za 189pln . Dziś te same są po ok 100pln . To samo tyczy się amorów - jak szukałem tyłu do SW to za Monroe zakrzyczeli mi ok 400pln za sztuke ( dziś już prawie połowa taniej ) .

Nie jestem znawcą, a raczej początkujący w samochodach i mogę się mylić ale jednak zauważyłem, że ogólnie części oraz same samochody bardzo potaniały. Dla ciekawości sprawdziłem ile by mnie kosztowały amory do BMW E46 nad którym też się swego czasu zastanawiałem i ku mojemu zdziwieniu części do Alfy cenią się wyżej... Byłem świadom, że Alfa nie będzie tania ale nie sądziłem jednak, że aż tak ;P

Dla ciekawości sprawdziłem ile by mnie kosztowały amory do BMW E46 nad którym też się swego czasu zastanawiałem i ku mojemu zdziwieniu części do Alfy cenią się wyżej... Byłem świadom, że Alfa nie będzie tania ale nie sądziłem jednak, że aż tak ;P
Heheh no ja byłem posiadaczem wczesniej kilku BMW i już to mówiłem ,że powiedzenie "będziesz miał wydatki" nabiera nowego znaczenia w wypadku Alfy ale spowodowane jest to tym ,że ogólnie Alf w stosunku do BMW czy VW itd jest procentowo o wiele mniej . Koszt wyprodukowania np. amora jest taki sam ale popyt na dane częsci jest dużo mniejszy niż w wypadku kolegów z Reichu więc żeby produkcja się opłacała ceny muszą być odpowiednio wyższe . Zobacz sobie ceny gwintów do Alfy a np. do Golfa 1-3 z taniej firmy np. FK czy MTS - do Golfiny masz komplet za 650-900pln a do Alfy za 1800-2000 pln a to dlatego ,że Golf'ów jest jakiś 1000razy więcej niż 156-tek no i auto ogólnie uwielbiane przez młodocianych tunerów za tanie częsci więc producenci nie mają problemu z zalegającymi klamorami w magazynach to i jadą z cenami 3x tanszymi . To tak jak z marketami - jest popyt to i podaż jest za odpowiednie pieniążki:)

Amortyzatory
Powrót