[159] Czerwona Ti benkasa

benkas

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 Ti 2.0 Jtdm
Ciao Signore e Signori ;)
Jestem na forum od momentu kiedy w salonach pojawiła się Giulietta, czyli od 2010 roku, natomiast zarejestrowanym użytkownikiem jestem od 2012 roku.
W końcu odebrałem samochód, nie jest to jak to było w planach Giulietta, jest natomiast piękna, czerwona Alfa Romeo 159 w pakiecie Ti.
Zakupu dokonałem u zaprzyjaźnionego sprzedawcy z Krakowa ;). Co prawda jechałem oglądać inną, czarną, ale wyjechałem czerwoną.
Auto jest z listopada 2010. Wersja silnikowa 2.0 Jtdm 170 KM, przejechane 140 tyś.
attachment.php
attachment.php
attachment.php

Sorry za jakość zdjęć, ale wczoraj nie miałem głowy do ich zrobienia (wybrałem przejażdżkę po mieście;).

Auto stoi aktualnie na 17".

W planach mam oczywiście parę modyfikacji:
- ramki klubowe (już są organizowane;))
- felgi (ciemne, czarne wzór dowolny, ale raczej z palety AR)
- opony zimowe
- dywaniki welurowe alfaholicy,
- załapać się na chipowanie grupowe (200 KM+).

Cały czas poznaje się ze swoją bellą, ale mam do was od razu małe pytanie. Posiadam nawigację z kartą SD i B&M. Pytanie jest takie o ile wiem, że B&M mogę zaktualizować i wgrać język PL to powiedzcie mi co zrobić z nawigacją żeby Pani nie mówiła do mnie po francusku, czy belgijsku a jednak po polsku lub w najgorszym wypadku po angielsku ;). Mapy mam na Europę, ale gdyby była również informacja o aktualizacji to także poproszę. Z góry dzięki.

Pozdrawiam i sukcesywnie będę kontynuował wątek i dodawał nowe zdjęcia ;) - benkas

Załączniki

• 2014-05-24 17.09.59.jpg
    2014-05-24 17.09.59.jpg
    75.6 KB · Wyświetleń: 638
  • 2014-05-24 17.40.19.jpg
    2014-05-24 17.40.19.jpg
    86.4 KB · Wyświetleń: 623
  • IMG_7676.JPG
    IMG_7676.JPG
    329.6 KB · Wyświetleń: 661
Piękna sztuka :) Popieram, aby do czerwieni dać czarne felgi i będzie świetnie. Może być od TI, ale mogą być też inne.

PS - Świetny wiazd do garażu ma ktoś po drugiej stronie. Przez słup ;)

Kolor.pakiet TI.rewelacja ale plan na 17 calowe koła na lato bym odpuścił.Fajne jest to .ze planujesz je w ciemnym kolorze:)ori navi wygląda rewelacyjnie

Dzięki za miłe słowa. @Misiu jak znajdziemy fajne alu to się wtedy zastanowię ;). Decyzja o większym rozmiarze jest o tyle bez sensu na ten moment, że posiadam 17" razem z oponami letnimi i najpierw muszę zaopatrzyć się w zimówki na te 17". Później mogę myśleć dopiero o zmianie rozmiaru a co za tym idzie również dokupić komplet opon. Jest jeszcze możliwość zakupienia alu w komplecie z oponami w dobrej cenie ;). Pożyjemy zobaczymy.

Potrzebuje natomiast informacji o zaktualizowaniu B&M i zmianie języka.Wiem, że jest na ten temat na forum ale pomimo przeczytania mam kilka niejasności, np. zgodnie z tamtym tematem sformatowałem stary pendrive i zapisałem na nim pliki instalacji zautomatyzowanej, żeby system sam rozpoznał wersję do instalacji. Procedura przebiegła pomyślnie, w samochodzie Pani potwierdziła to w obcym dla mnie języku, chyba francuskim ;). Zabieram pena do domu i uploaduje plik na stronie b&m. Wyskakuje mi, że mam do pobrania 5.6, ale pisze że chyba będę musiał zainstalować jeszcze 5.5, pobieram i to. Po rozpakowaniu 5.5 w instrukcji EN piszę, cytuje: "This update CANNOT be used for the Blue&Me™Nav version" i teraz najważniejsze pytanie, czy ja mam wersję Blue&Me™Nav czy (chyba tak to się pisało Radionav B&M. Jeżeli chodzi o nazwy opieram się na instrukcjach pobranych z neta. Nie wiem czy informację, które posiadam są dobre, ale pierwsza wersja tj. Blue&Me™Nav to chyba navi bez wyświetlacza (wskazania na wyświetlaczu między zegarami). Proszę o pomoc, bo wolałbym żeby autko nie rozmawiało ze mną w języku którego nie znam.

pozdrawiam

Potrzebuje natomiast informacji o zaktualizowaniu B&M i zmianie języka.Wiem, że jest na ten temat na forum ale pomimo przeczytania mam kilka niejasności, np. zgodnie z tamtym tematem sformatowałem stary pendrive i zapisałem na nim pliki instalacji zautomatyzowanej, żeby system sam rozpoznał wersję do instalacji. Procedura przebiegła pomyślnie, w samochodzie Pani potwierdziła to w obcym dla mnie języku, chyba francuskim ;). Zabieram pena do domu i uploaduje plik na stronie b&m. Wyskakuje mi, że mam do pobrania 5.6, ale pisze że chyba będę musiał zainstalować jeszcze 5.5, pobieram i to. Po rozpakowaniu 5.5 w instrukcji EN piszę, cytuje: "This update CANNOT be used for the Blue&Me™Nav version" i teraz najważniejsze pytanie, czy ja mam wersję Blue&Me™Nav czy (chyba tak to się pisało Radionav B&M. Jeżeli chodzi o nazwy opieram się na instrukcjach pobranych z neta. Nie wiem czy informację, które posiadam są dobre, ale pierwsza wersja tj. Blue&Me™Nav to chyba navi bez wyświetlacza (wskazania na wyświetlaczu między zegarami). Proszę o pomoc, bo wolałbym żeby autko nie rozmawiało ze mną w języku którego nie znam.

Dobrze rozumujesz. Musisz zrobić update na Blue&Me z tym że nie pamiętam czy 1 czy 2 generacji.a Najlepiej ściągnąć plik do konfiguracji ze strony blueandme.net który po włożeniu do auta sam nagrywa na pena plik konfiguracyjny, następnie ten plik uploadujesz na stronę blueandme.net po czym wyskakują odpowiednie pliki do pobrania. Mam takie samo navi jak i wyglądał to tak plik 5.5, następnie 5.6 i na końcu plik z językiem PL z tym że jego ściągnąłem bezpośrednio z forum.

Dobrze rozumujesz. Musisz zrobić update na Blue&Me z tym że nie pamiętam czy 1 czy 2 generacji.a Najlepiej ściągnąć plik do konfiguracji ze strony blueandme.net który po włożeniu do auta sam nagrywa na pena plik konfiguracyjny, następnie ten plik uploadujesz na stronę blueandme.net po czym wyskakują odpowiednie pliki do pobrania. Mam takie samo navi jak i wyglądał to tak plik 5.5, następnie 5.6 i na końcu plik z językiem PL z tym że jego ściągnąłem bezpośrednio z forum.

Dzieki. Wrócę z zakupów i sprawdzę. Mam już w bagażniku sprzęt żeby nie latać samochód - dom będę obsługiwał wszystko w garażu ;)

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Piękna - Ja też jechałem po czarną a wróciłem z piękną czerwoną 159. Szerokości.

Bardzo ładna,mam nadzieję,że następna moja bella będzie właśnie taka,moje marzenie :)

Bella mówi już do mnie po polsku ;). Mała uwaga do osób które będą przeprowadzać aktualizację w przyszłości czekajcie aż lektor potwierdzi zakończenie. W trakcie jest kilka momentów gdzie b&m się restartuje i wygląda jakby było po wszystkim, a trzeba czekać na potwierdzenie.

Edit:

Słuchajcie jak ustawić radio żeby się nie włączało przy zapalaniu auta? Szukam i nie mogę znaleźć (w instrukcji również),

Edit2: znalazłem, nawet u nas na forum, chociaż wyszukiwajka nic nie znalazła, przekierowało mnie z google ;). Otóż nie da się :/. No nic trzeba się przyzwyczaić.

Ostatnia edycja:
Bardzo ładna i w bardzo ładnym kolorze pozdrawiam

Piękne autko no i oczywiście w najszybszym kolorze hehe ;) a wnętrze też zacne ;)

Dzięki za miłe słowa.

Słuchajcie mam możliwość zakupienia do belli opon zimowych w dobrej cenie, aktualnie założone mam felgi 17" i koła letnie 225/50 R17. Trafiło się, że zimówki są w identycznym rozmiarze. Zimówki to Dunlop SP Winter Sport 3d. Jeżeli ktoś używał to jak sprawują się te oponki. Przy dobieraniu opon zimowych w przypadku 159 nie ma jakiś szczególnych zasad? Opony na fele wejdą skoro rozmiarowo są analogiczne do letnich? Czy zimówki powinny mieć inny rozmiar? :)

Z góry dzięki za odpowiedźi sorry za tak lakoniczne pytania.

Ostatnia edycja:
zimówki są w identycznym rozmiarze

jeśli ten sam rozmiar to wejdą Ci bez problemu, jedyna różnica to rodzaj mieszanki gumy użytej do produkcji opon.

kiedyś tzn kilka kilkanaście lat temu lepiej było jak zimówiki były wąskie, ale przy dzisiejszych mieszankach gum to nie ma znaczenia.
Pozdrawiam

Alfa w końcu doczekała się ramek
198.jpg

Oraz bezpiecznie dowiozła nas nad morze, trasa Krapkowice - > Gąski k. Koszalina

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Widziałem na żywo, naprawdę pięknie wygląda. Teraz już wiem na pewno, że jak będę szukał 159, to tylko w sedanie ;)

Amortyzatory
Powrót