Najwyższa pora przedstawić moje autko. Alfę kupiłem 2 miesiące temu i powolutku się do niego przyzwyczajam. Jednocześnie dopasowuję samochód do moich potrzeb i wymieniam zużyte części.
Podstawowe dane:
Rok produkcji: 2007, Silnik 1.9 16v 150 KM CF4 z DFP, Przebieg w momencie kupna: 106 500km
Kolor 289 - Czerwony Rosso Alfa, Wersja Q2, wyposażenie Distinctive
Wyposażenie:
- pakiet wyposażenia Distinctive
- Pakiet Q2, samoblokujący mechanizm różnicowy, satynowe wykończenie lusterek, gałki zmiany biegów oraz srebrnych listew z przodu, podwójna końcówka wydechu, usztywnione zawieszenie
- Czarna skórzana tapicerka z czerwonym przeszyciem, kierownica, mieszek gałki biegów i hamulca ręcznego z przeszyciem czerwonką nitką, czarne zegary jak w wersjach Black Line z białym podświetleniem
- Oryginalne felgi 18" z wersji Q2
- xenony ze spryskiwaczami
- podgrzewane siedzenia
- czujniki parkowania
- radio CD-MP3 z modułem Bluetooth
Po zakupie zrobiony pakiet startowy w postaci wymiany rozrządu, usunięcia klap wirowych oraz wymiany oleju w silniku i skrzyni oraz filtrów oleju i powietrza.
W drugiej kolejności wymienione sprzęgło wraz z kołem dwumasowym (drgania podczas zmiany biegów)
Zakupione koła na zime 17" alu + opony 205/50/17
Zakupiona dojazdówka i wkładka z narzędziami
Wymieniony akumulator na roczny 75Ah (był 60Ah)
Założone nowe wycieraczki motgum hybrydowe - do przetestowania
Plany na przyszłość:
- system bluetooth działa tylko połowicznie - ja słyszę rozmówcę ale on nie słyszy mnie (może niepodłączony/uszkodzony mikrofon), sterowanie, odbieranie rozmów itd działa.
- nie działają spryskiwacze reflektórów - muszę znaleźć przyczynę i uruchomić je może z użyciem przekaźnika opóźniającego
- prawy górny wahacz ma lekkie luzy (zakupiony TRW czeka na montaż)
- wyłączenie i zaślepienie EGR
Na pewno nie będę poddawał auta mocnym modyfikacjom bo akurat ta wersja ma prawie wszystko czego potrzebuję. Może po kilku (nastu) miesiącach podwyższenie mocy.

Podstawowe dane:
Rok produkcji: 2007, Silnik 1.9 16v 150 KM CF4 z DFP, Przebieg w momencie kupna: 106 500km
Kolor 289 - Czerwony Rosso Alfa, Wersja Q2, wyposażenie Distinctive
Wyposażenie:
- pakiet wyposażenia Distinctive
- Pakiet Q2, samoblokujący mechanizm różnicowy, satynowe wykończenie lusterek, gałki zmiany biegów oraz srebrnych listew z przodu, podwójna końcówka wydechu, usztywnione zawieszenie
- Czarna skórzana tapicerka z czerwonym przeszyciem, kierownica, mieszek gałki biegów i hamulca ręcznego z przeszyciem czerwonką nitką, czarne zegary jak w wersjach Black Line z białym podświetleniem
- Oryginalne felgi 18" z wersji Q2
- xenony ze spryskiwaczami
- podgrzewane siedzenia
- czujniki parkowania
- radio CD-MP3 z modułem Bluetooth
Po zakupie zrobiony pakiet startowy w postaci wymiany rozrządu, usunięcia klap wirowych oraz wymiany oleju w silniku i skrzyni oraz filtrów oleju i powietrza.
W drugiej kolejności wymienione sprzęgło wraz z kołem dwumasowym (drgania podczas zmiany biegów)
Zakupione koła na zime 17" alu + opony 205/50/17
Zakupiona dojazdówka i wkładka z narzędziami
Wymieniony akumulator na roczny 75Ah (był 60Ah)
Założone nowe wycieraczki motgum hybrydowe - do przetestowania
Plany na przyszłość:
- system bluetooth działa tylko połowicznie - ja słyszę rozmówcę ale on nie słyszy mnie (może niepodłączony/uszkodzony mikrofon), sterowanie, odbieranie rozmów itd działa.
- nie działają spryskiwacze reflektórów - muszę znaleźć przyczynę i uruchomić je może z użyciem przekaźnika opóźniającego
- prawy górny wahacz ma lekkie luzy (zakupiony TRW czeka na montaż)
- wyłączenie i zaślepienie EGR
Na pewno nie będę poddawał auta mocnym modyfikacjom bo akurat ta wersja ma prawie wszystko czego potrzebuję. Może po kilku (nastu) miesiącach podwyższenie mocy.