[Giulietta] Czerwona 1.4TB 120HP 2013 Veloce

epsonix

Quadrifoglio Verde
Auto
Ghibli'20 GS, Giulia'18 Q4, Tonale'23 MHEV, Spider'99 V6
Już prawie 5 lat mamy tą Giuliettę, ale jakoś wcześniej nie było czasu napisać tu o niej. Akurat jestem chory i mi się nudzi i postanowiłem parę zdań napisać.

Kupiona w salonie w grudniu 2013, auto z placu jeszcze przedliftowe, limitowana seria Veloce (taki trochę potaniony Distincitive ze Sport Packiem).

Auto przyszło na grafitowych 17" turbinach, ma czarną podsufitkę, siedzenia czerwona+czarna tkanina, satynowe lusterka i elementy/panele/listwy wewnątrz auta, automatyczną klimatyzację, nakładki progowe, podłokietnik, czerwone przeszycia na kierownicy i mieszku drążka zmiany biegów- czyli taka prosta wersja ale z dodatkowymi smaczkami. Z opcji dodatkowych do tej wersji był nawiew na tylną kanapę, koło dojazdowe i światła przeciwmgielne. W salonie został dołożony alarm, dywaniki welurowe i czujniki parkowania tylne a ja dołożyłem symulator zmieniarki(USB/Streaming BT)/zestaw głośnomówiący Dension Lite BT.

Przez lata auto zostało ciut doposażone - dołożyłem tempomat, lusterko wewnętrzne elektrochromatyczne, wymieniłem na listwy progowe z wstawkami alu i logo quadrifoglio (z wersji Sprint), tylny tłumik został wymieniony na używany podwójny z 2.0JTDm, a same końcówki wymienione na 10cm średnicy końcówki Ulter-a - no i oczywiście dokładka tylnego zderzaka została wymieniona na podwójną (standardową z 2.0). Wymieniłem też przednie głośniki niskotonowe (dystanse MDF Basser.pl + głośniki Audison AP6.5) i wygłuszyłem drzwi przednie matami butylowymi GMS a boczki drzwi piankami akustycznym GMS.

W 2015r został zrobiony chip w Cinsofcie pod RON98 - w trybie D auto ma 147HP 265Nm.
Chip.jpg

Auto ma obecnie przejechane tylko 30tyś km (żona niedużo jeździ). Wymiany olejów/filtrów/odgrzybianie klimy co rok. Bezwypadkowe - dwa drobne incydenty - raz żona przetarła przednim prawym błotnikiem o wyjazd z garażu (fragmetaryczna naprawa lakiernicza) a innym razem gość nie wyhamował i lekko dojechał w tylny zderzak (wymiana absorbera pod zderzakiem bo pękł)

W tym roku auto odziedziczyło felgi 18" podkowy po mojej poprzedniej 159 oraz zostały przyciemnione tylne szyby (żeby dziecka nie raziło)

Na dzień dzisiejszy prezentuje się tak:
wersja lato:
20180410_093540_HDR.jpg20180410_093601_HDR.jpg

wersja zima:
20180116_113929.jpg

W tym momencie auto jest u lakiernika na upgrady - kupiłem zderzak z wersji Veloce 2016 (taki z czarną wstawką na dole z czerwonym paskiem) zderzak został pomalowany i upgraduje wygląd do bardziej na czasie (przód w wersjach <2016 jakoś mi się nigdy nie podobał). Mam kupiony grill-scudetto z 2016r satynowe, ale dzisiaj się okazało że trzeba też wymienić kratki zderzaka i halogenów bo nie pasują te obecne. Jak odbiorę auto to zrobię fotki i tu jeszcze wrzucę.

ja bym brembo dołoźył - aż się prosi ;-)

myslalem o tym, ale te ori tak dobrze sie spisuja ze jest mala motywacja (tylko wyglad), tym bardziej ze przy zimowych felgach malo co widac a zmiany sa niemałe na duze brembo. gdyby to bylo auto ktorym ja jezdze to jeszcze bylby inny temat, ale zona nie docenia albo oporuje na wszystkue zmiany.

nie wiesz czy gdybym upgrade probowal zrobić do malego brembo(tego co dawali do zwyklych wersji poliftowych 159) trzeba jakies wieksze zmiany robic jak przy duzym brembo (bo tu zwrotnica,tarcze,przewody)?

Ostatnia edycja:
jakie zwortnice? [MENTION=20089]epsonix[/MENTION] - masz 2 typy zwrotnic w julce - z odlewem w QV (nie trzeba adapterów przykręcia sie bezpośrednio zacisk do zwrotnicy i zwykłe - w zwykłych tez zakłada sie brembo na adapterach brembo. Żadna wydumka wsio OE.
przeróbka na duże Brembo to p&p - czas operacyjny na obie strony w garażu na kolanach 1,5 godziny z odpowietrzeniem układu. małe brembo - nie zamontujesz z racji braku adapterów- jakoś nie mam zaufania do dorabianych elementów.
zestaw Brembo - 2 nowe przewody elastyczne (ok 80 pln/szt), 2 adaptery brembo ,2 zaciski brembo, komplet tarcz i klocków oraz 0,5l do 0,7l płynu hamulcowego. podstawowy zestaw kluczy nasadowych i dobry sześciokąt 12 i podnośnik.

Ostatnia edycja:
Myślałem że może łatwiej z małymi, a jeśli chodzi o duże to z tego co rozmawiałem z kimś kto zmieniał w Giulietcie, to on z tego co mi sie wydawało zmieniał całe zwrotnice - a tego już nie chciałem robić. dobrze wiedzieć że jest adapter - masz jego numer?
Co do zacisków, skądś by trzeba było je wytrzasnąć, do tego pewnie dać do malowania, pełny remont (uszczelki, nowe szpilki), tak żeby to działało dobrze. Nowe klocki i tarcze, też dać jakieś dobre. NIe mam do końca przekonania, bo naprawdę obecne hamulce są spoko, jak pisałem żona i tak nie doceni (a właściwie musiałbym ją urabiać żeby się zgodziła), ja autem kulnę się sporadycznie, a jeśli chodzi o wygląd to ładne duże tarcze/zaciski byłoby widać tylko w lecie. Nie wiem czy to warte. Pomyślę, może kiedyś się zdecyduję.
W razie czego kupić po prostu zaciski z jakiejś 159 z demontażu czy lepiej te z Giulietty czy może w ogóle nowe?

Auto odebrane po zmianie zderzaka na Veloce 2016. Nie mam jeszcze ozdobnych pierścieni wokół halogenów bo w polskim magazynie była tylko 1 szt, do odbioru połowie przyszłego tygodnia. Przy montażu okazało się że od dołu taka mała dodatkowa osłona też nie pasuje i może ją zamówię jeszcze (nie wiem czy jest tak naprawdę potrzebna).
Auto wyczyszczone, wypolerowane, nawoskowane. Odbierałem już po ciemku więc tylko fotka podglądowa:
20181031_173732.jpg20181031_213020.jpg

Mam też nowe logo/emblemat na tylną klapę, pewnie z czasem założę też nowe emblematy na felgi.

PS. Przy okazji, jak ktoś potrzebuje zderzaka kompletnego (scudetto, ładny emblemat, wszysttkie kratki, dolna odłona), przedliftowego, w stanie bardzo dobrym, gotowego do założenia (jeśli ktoś ma giuliettę w kolorze czerwonym) proszę o kontakt na priv to sie jakoś dogadamy.

Ostatnia edycja:
Bardzo fajna zmiana z tym zderzakiem. Felgi także super.

Dzięki, też jestem zadowolony. Tu już fotki z pierścieniami halogenów:
20181109_214650.jpg20181109_214719.jpg

Amortyzatory
Powrót