[159] Czarna 159 SW 230KM od Daniela

Dziś post wyjątkowo nie o mojej Alfie ale nadal mocno związany z motoryzacją i bardzo ważny.

Mam okazję uczestniczyć w świetnym wydarzeniu, czyli teście całej gamy Mercedesów AMG na Torze Kielce! Jedyne czego potrzebuję to Wasza pomoc.

Proszę o głosowanie na mnie w teście czytelniczym pod poniższym linkiem. Zachęcam do głosowania codziennie!
https://www.auto-motor-i-sport.pl/test-czytelniczy/daniel-machalowski,32500

Nie muszę mieć największej ilości głosów, wystarczy, że będę w pierwszej 16, więc cel jest bardzo realny!

Dziękuję za wsparcie Alfisti!

Ostatnia edycja:
Źle dodany link :) prowadzi donikąd

Dzięki, już poprawione. :)

Fajna sprawa, masz mój głos :)

Dzięki chłopaki! Oby się udało :)

Ostatnio Alfa zaczęła skrzypieć na mrozie. Winna okazała się pęknięta osłona sworznia, później wiadomo.
Wymieniłem ostatni z wahaczy z przodu - prawy dolny. Postawiłem na MEYLE.
Na tygodniu zbieżność do sprawdzenia.
Usunąłem też inspekcję olejową.

Przy okazji proszę o głosy na mnie w teście czytelniczym Mercedesów AMG. Głosowanie trwa już tylko do czwartku. :) Można głosować raz dziennie z dowolnego urządzenia (można z kilku).

https://www.auto-motor-i-sport.pl/test-czytelniczy/daniel-machalowski,32500

Fajna autoprezentacja :) Serio masz dopiero 24 lata?? Sprawiasz wrażenie motoryzacyjnie doświadczonego.
Jest jakaś lista kandydatów z aktualnymi miejscami czy nazwiska są podawane w losowej kolejności? Bo zauważyłem że ich rozmieszczenie się zmienia.

Dzięki. :) Hobbystycznie szkolę się w tym temacie, a oprócz tego pomagałem co wakacje za czasów gimnazjum, liceum i początku studiów w warsztacie blacharsko lakierniczym. No i przede wszystkim jeśli czegoś nie wiem, to staram się nie pisać głupot, chociaż nie zawsze mi to wychodzi. :)

Lista jest wygenerowana w losowej kolejności i zmienia się chyba co pół godziny. Niestety nie ma opcji podejrzenia wyników, będą podane 2 marca. Z tego co wiem codziennie głosuje na mnie około 50 znajomych, więc jestem dobrej myśli. Aczkolwiek kilku kandydatów to pewniacy, jak na przykład Kickster.

O kurnia, myślałem że to już się skończyło, w pewnym momencie nie mogłem w ogóle oddawać głosów- mniej więcej po jakichś dwoch tygodniach :/ a klikałem codziennie

Zostały ostatnie 3 dni głosowania. Może próbowałeś przed upływem 24 godzin. Generalnie można głosować z każdej przeglądarki na danym urządzeniu raz dziennie, aczkolwiek nie wiem jak będą liczyć głosy z powtarzającego się kilka razy w ciągu dnia IP.
W każdym razie i tak wielkie dzięki za regularne głosy przez 2 tygodnie. :)

Kurde i znowu mam to samo... Głosowałem wczoraj po południu, a dzisiaj jest 23 i nie mogę kliknąć :/

Na telefonie zauważyłem, że niektóre przeglądarki tak mają. U mnie zdarza się tak na Dolphin, Puffin, Samsung TV Cast i na Samsungowskiej przeglądarce "Internet beta".

Ja mam ten problem na mojej laptopowej operze i chromie :/

To na tych dwóch nie miałem ani razu problemu, a z nich też głosuję na komputerach. Dziś ostatni dzień głosowania, więc trochę za późno na interwencję. :/

Co prawda temat o Alfie ale dokańczając historię z kilku ostatnich postów pozwolę sobie napisać kilka słów.
Jak już kilka osób wie, także dzięki Wam udało mi się wejść do grona finalistów testu czytelniczego AMG! Dziękuję głosującym!
20180417_090632.jpg

jha_9767-78790d1367aa3730ebf21e1229489203.jpg
Przy okazji udało mi się wygrać czasówkę, dzięki czemu zdobyłem małego GT S-a. :)
amg-relacja-16_sko.jpg
Relacja z wydarzenia: https://www.auto-motor-i-sport.pl/w...czy-auto-motor-i-sport-i-Mercedes-AMG,33536,1
Relacja Kickstera: https://www.youtube.com/watch?v=dhKjM9NGDso&t=1s

Dziennik serwisowy:
Niedawno coś zaczęło mi stukać z przodu, a przy skręcaniu kołami do skrajnych pozycji nawet strzelać. Podjechałem na SKP, diagnosta stwierdził problemy z maglownicą oraz pękniętą gumkę na sworzniu wahacza dolnego. Jako, że wahacz kupowałem jakiś czas temu od kolegi jasio79, odezwałem się niezwłocznie do niego w sprawie gumki. Natychmiastowo wysłał mi nową, za co bardzo dziękuję. W weekend szybko przełożyłem i po jednym problemie. Odnośnie maglownicy miałem większy ból głowy, ponieważ we wrześniu była regenerowana. Chcąc umówić się w warsztacie przeprowadzającym wrześniową regenerację dowiedziałem się, że kilka dni wcześniej zakończył działalność. Myślę sobie, świetnie, kolejny tysiak z głowy. Coś mnie jednak podchwyciło, żeby samemu zdiagnozować problem strzelania przy skręcie kół i stwierdziłem, że winny jest prawy drążek kierowniczy. Lewy fachowcy wymienili we wrześniu przy okazji regeneracji. Szkoda, że nie wymienili obu, trudno.
Kupiłem drążek, osłonę, umówiłem się na wymianę.
Podjeżdżam pod warsztat, chcę wykręcić, a tu nagle jak zagrzechotało... Myślałem, że drążek urwał się do reszty. Po chwili ogarnięcia zobaczyłem, że koła się normalnie skręcają razem z kierownicą ale pasek wielorowkowy prawie zsunął się z rolek. Wraz z mechanikami wepchnęliśmy alfę na warsztat. Koło pasowe (CORTECO) wymienione 2 lata temu - 30 kkm - zupełnie się rozwulkanizowało. Przy okazji zleciłem wymianę obu pasków. Zastanawiające jest, że koło wytrzymało tak krótko, więc sprzęgło alternatora zostało sprawdzone i jest sprawne. Może jakaś wada materiałowa, oby nowe (SNR) wytrzymało dłużej. Niestety DAYCO nie było akurat dostępne od ręki.

Wczoraj natomiast udałem się na nabicie klimatyzacji. Generalnie klima działała ale nie była już zbyt wydajna. Odzyskano 230 g czynnika, napełniono 550 g i zonk! Klima na wolnych obrotach załącza się na chwilę, następnie wyłącza i tak w kółko. Na wyższych obrotach nie działa w ogóle. Sprawdziliśmy jeszcze w katalogu, czy na pewno napełniono odpowiednią ilością czynnika, wszystko się zgadzało, więc zapłaciłem i pojechałem z nadzieją, że jakoś się to rozwiąże. Podczas powrotu do domu stwierdziłem, że musi to być spowodowane zbyt wysokim ciśnieniem w układzie. Postanowiłem nacisnąć więc na ułamek sekundy zaworek zwrotny, żeby upuścić odrobinę czynnika. Oczywiście nie przewidziałem, że trochę mnie zachlapie ale przynajmniej klima mrozi jak wściekła. :)

Któregoś pięknego weekendu muszę wreszcie znaleźć czas i wywoskować bellę, bo już żadna myjnia nie pomaga.

Ostatnia edycja:
Ooo to moje klikanie się opłaciło! :D fajnie że się załapałeś

a co do klimy w 159- każdy ma chyba inaczej u siebie, naprawde jak czytam to ciągle inne wartości ludzie wpuszczają do układu

Wymieniałem na dniach nagrzewnice, gdyby ktoś potrzebował jeszcze jakichś informacji dodatkowych oprócz tego co jest w pierwszym poście tego tematu to chętnie pomogę.

Amortyzatory
Powrót