Coś tnie pasek wielorowkowy

domelmen

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 SW 1,9 JTDm
Witam Wszystkich
niestety moja ukochana Bella po raz kolejny zachorowala:-)
od jakiegoś czasu borykałem sie z problemami z popiskiwaniem od strony rolek paska napinacza... jakis miesiac temu problem został usuniety wymieniłęm pasek i którąś z rolek powiem szczerze ze mój mechanik juz rozkładał ręce bo wymienialiśmy po kolei elementy bez skutku ... no ale wkoncu sie udało ... ale nie na długo jade sobie do pracy i co nagle przy zmianie pasa zdziwko mnie łapie bo kierownica chodzi jak w staże ... pasek spadł okazało sie że śruba napinacza złamała sie i napinacz trzymał sie na włosku... ok wymienili mi śrubę no i tak upłynął miesiąc i znowu w wielką sobote szczęśliwy wykąpa moją włoszkę i ku zaskoczeniu na myjce znowu to samo.... pasek sie zsunął dodam że coś mi tnie pasek z zewnętrznej strony ... i ślady dziwnego nacinania gładkiej strony pojawiały sie juz wczesniej na paskach ...
Pomuszczcie co to może by co powoduje nacinanie paska i w rezultacie jego spadanie... do tej pory nie miałęm problemów z Alfciom zaczeły sie kilka miesiecy temu od popiskiwania...

dodam że mam Alfe 156 2,4 JTD 136 koników z 99 r.

Ostatnia edycja:
u mnie winien byl napinacz,poprostu byl krzywy i pasek sie zsuwal a kolo pasowe scinalo po rowku pasek,wymiana napinacza ,roli i paska,teraz jest ok

Podobne przypadki krążyly po forum i winny był napinacz.
Było tak, że zamiast rolka być okrągła, szła ona delikatnie w stożek.

u mnie rolka byla ,poprostu napinacz sie skrzywil

napinacze lubią się krzywic jak się dostajne do nich syf naprzykład brak nadkola lub osłony pod silnikiem , swego czasu wymieniłem kilka napinaczy pod rząd dopóki nie załozyłem osłony pod silnik , od tamtego czasu swięty spokój

U mnie winny był alternator a w zasadzie koło alternatora, ścinało mi pasek po wymianie altka. Po wymianie koła na alternatorze na stare problem znikł.

Pozdro
Dugi

Znowu u mnie były luzy na rolce od pompy wspomagania. Rolka latała lekko na boki i cięła pasek w efekcie pasek spadł poprzecinany.

powiem szczerze że, nie pocieszyliście mnie... bo to co piszecie u mnie może również mieć miejsce... a czy z tym kołem alternatora miałeś jakieś objawy... czy przypadek że wymieniłeś i to miało pozytywny skutek?
dziś mam nadzieje że odbiorę Belle i się zobaczy czy nadal coś szoruje pasek...
drodzy a mam jeszcze pytanie bo u mnie na pasku na jego gładkiej stronie widać było ślady rysowania paska co może to powodować? gładka powierzchnia ma chyba w niewielu miejscach styczność?

Pasek zaczęło mi ciąć po wymianie alternatora na nowy. Okazało się że na kole alternatora (tym nowym) były zadziory i pasek szczególnie na zimnym silniku wskakiwał na krawędź koła pasowego altka i wiadomo co było dalej. Po wymianie koła alternatora na te ze starego było po problemie.

Pozdro
Dugi

ale pewnie u Ciebie cięło pasek od strony rowków... a nie po gładkiej stronie?

powiem szczerze że, nie pocieszyliście mnie... bo to co piszecie u mnie może również mieć miejsce... a czy z tym kołem alternatora miałeś jakieś objawy... czy przypadek że wymieniłeś i to miało pozytywny skutek?
dziś mam nadzieje że odbiorę Belle i się zobaczy czy nadal coś szoruje pasek...
drodzy a mam jeszcze pytanie bo u mnie na pasku na jego gładkiej stronie widać było ślady rysowania paska co może to powodować? gładka powierzchnia ma chyba w niewielu miejscach styczność?

wymień koło pasowe bo pewnie już jest rozklekotane, napinacz sam z siebie się nie skrzywił

koło pasowe wymieniałem ... kilka miesięcy temu gdy pojawiły się piski

Nie wiem jak tam jest w jtd bo ja mam ts-ka ale skoro mowisz ze po gladkiej stronie go ciacha to moze byc to jakas rolka prowadzaca...

koło pasowe wymieniałem ... kilka miesięcy temu gdy pojawiły się piski

jeśli koło oryginał to na 99% krzywy napinacz. Też cięło mi pasek, dopiero wymiana napinacza przyniosła efekt.
Jeśli kupiłeś zamiennik koła to przyjrzyj mu się lepiej, testowałem dwa, jedno wibrowało, drugie odpadlo i dopiero na oryginalnym jest całkowicie ok.

Wtrącę swoje trzy grosze.W moim TS koło pasowe sprężarki klimatyzacji ma nie wiedzieć dlaczego o dwa rowki więcej.Pasek muszę mieć na środku koła,tak że z jednej i drugiej jest wolny rowek.Inaczej tnie pasek.

Wymieniłem napinacz bo podobno sruba mocująca puściła i miał luz, nie można było jej dokręcić.... szczegółów nie znam bo ojczulek odbierał mi Belle ...
i na razie jest ok nie słychać nic podejrzanego z tamtych okolic...
ale powiem szczerze że czuje sie ciut niepewnie boje sie gdzieś dalej jechać bo nie wiem co mnie moze czekać.... obserwuje po każdej jeżdzie sam pasek czy coś go nie podcina... ale jak narazie nic nie widze czy macie jakieś rady na co powinienem zwrócić uwagę?
a mam pytanko o zachowanie sie napinacza czy on podczas pracy silnika powinien raczej sie nieruszać czy praca napinacza(ruchy na sprężynie) to rzecz normalna....

Amortyzatory
Powrót