• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Coś rozładowuje akumulator

lukasz06

Nowy
Auto
alfa-romeo166 20ts
Cześć.Od długiego czasu mam taki problem,po wyłączeniu auta,z akumulatora nadal jest pobierany prąd.Jednak nie zawsze tak się dzieje.Połamana instalacja między tylną klapą a resztą nadwozia została naprawiona,ale problem pozostał.Zostały zniszczone dwa akumulatory,600zł w plecy.Morze ktoś spotkał się z takim problemem.Model 166ts.

Miernik w łapki i sprawdzasz ile prądu Ci bierze. Nie powinno więcej niż 0,02A (niech ktoś poprawi jak źle pamiętam). Jeżeli pobiera więcej to wyciągasz wszystkie bezpieczniki i sprawdzasz. Powinieneś mieć pobór 0. Potem wkładasz po kolei bezpieczniki i sprawdzasz po którym to tak nagle zwiększa Ci się pobór. Potem instrukcja w łapki i sprawdzasz od czego to bezpiecznik. Znajdujesz te urządzenia i masz odpowiedź na tacy. Jak znajdziesz co to Ci żre to spróbujemy coś wydumać :)

Zacznij od sprawdzenia tego co pisał marek oraz doadatkowo:
- ładowanie aku
- odepnij kable od alternatora i zobacz czy pobór spadnie. Spotkałem już auto, w którym w wyniku uszkodzonego regulatora alternator pobierał sobie prawie 3A na wyłączonym silniku.

Po włożeniu bespiecznika nr18 zaczął brać prąd.Według instrukcji jest on od zestawu wskażników,i akumulatora systemu ICS.Nie wiem co dalej.Na razie dzięki za pomoc.

To jak masz winowajcę to profilaktyka. Rozkręcić, wszystko rozpiąć, spiąć i przeczyścić. Jak nie pomoże to chyba pozostaje wymiana.

Wychodzi na to co mówiłem. Ciągnie ci prąd przez kontrolkę ładowania w liczniku do regulatora. No chyba że sam ICS głupieje i się nie wyłącza.

Edit:
Podejrzałem troszkę schematy (nie wiem który masz rok auta). Zacznij od wyjęcia ICS'a i odpięciu od niego wtyczek.

Ostatnia edycja:
Odpiąłem wszystkie wtyczki,i okazało się że nie żre prądu. kolejno wkładałem wtyczki sprawdzając co się dzieje.Znalazłem odpowiedzialną.połączyłem wszystkie oprócz tej jednej i okazało się że radio nie działa,a cała reszta funkcjonuje normalnie.Rok auta to 1999.Aby słuchać radia będę musiał chyba kupić nowego ICSa.Dzięki chłopaki za pomoc.

Obawiam się że do tego to się sprowadzi. Choć zawsze możesz rozkręcić i zobaczyć, a nóż coś trafisz albo po ponownym złożeniu będzie ok.

Na początek sprawdź optycznie elektrolity w ICSie.

Wytargaj ICS i daj do znajomego elektronika. Może wytropi co go boli, a już na pewno będzie wiedział o co chodzi z elektrolitam ;)

Panowie apropo ICS. Mam taki problem, ze rano jak auto jest zimne , to Podswietlenie ics mi mruga delikatnie i słabo swieci. Jak juz w samochodzie jest ciepło po jakims czasie, to wtedy juz jest duzo mocniejsze poswietlenie i nie mruga. spotkał sie ktoś z czymś podobnym?

lukasz06, ha mam identyczny problem. Zmieniłem aku na nowy i to samo, zdechł. Amperomierz w rękę i sprawdzanie co wcina prąd. I okazuje się, że 18 bezpiecznik jak u Ciebie. Dzisiaj już nie mam weny przy nim dłubać, na dniach wytargam ICS i sprawdzę czy to on ciągnie. Mam nadzieję, że to jest to. Jeśli nie, to ciekaw jestem tego, z czym się danus77 się spotkałeś - że regulator ciągnie prąd przez obwód wskaźników na desce rozdzielczej (czyli jak wspomniałeś przez kontrolkę), jednak prawie 3A prądu = +/- 30W to trochę dużo jak na kontrolki, a jeśli przez nie ciągnie, to siłą rzeczy musiałyby się świecić.

Odnośnie mrugania ICSa na zimno - gdy kupowałem auto stało dość długo nieodpalane, za pierwszym razem - w dużym mrozie - ICS świecił ciemno jak w nocy i trwało to przez pierwszą godzinę od odpalenia auta, dopiero gdy się zagrzało / rozmroziły szyby to zaczął świecić jasno i teraz raczej nie mam tego problemu. Ja zwróciłbym też uwagę na czujnik światła i jego połączenie - czy wszystko tam kontaktuje.

Ostatnia edycja:
Po niedzieli dam icsa do sprawdzenia,dam znać jak coś się dowiem.a Ty puki co odłączaj minusową klemę aby nie rozładowało znów akumulatora.

eee łatwiej wyjąć bezpiecznik ;) i tak przez tydzień robiłem. Jutro wykręcę i zobaczę o co chodzi.

Ok, Panie i Panowie - wykręciłem ICSa, prąd zjada wtyczka zdaje się od zasilania radia.

Patrząc na ten schemat (http://www.forum.alfaholicy.org/att...iem_mianowicie_z_wtyczkami_z_tylu_ics-ics.jpg) jest to wtyczka D.
Rozczytując dokładnie na forum jakie ona ma funkcje doszedłem do tego, że pod jej pinami:
1 nic
2 nic
3 wyciszenie dla telefonu
4 terminal 30, battery - pewnie podtrzymanie ustawień?
5 wyjście kontrolne 12V (zapewnie jako informacja np do anteny albo zewnętrznego wzmacniacza)
6 nic
7 zapłon
8 masa

Czy nie podłączenie tej wtyczki może skutkować jakimiś konsekwencjami w działaniu reszty ICS (pomijając oczywiście brak radia)?

EDIT:

Te specyfikacje wyczytalem tu na forum (http://www.forum.alfaholicy.org/166/39425-lewy_kanal_przerywa.html), jednak u mnie w polifcie ta wtyczka ma nieco inaczej piny ustawione. Prawdopodobnie mam ICS przedliftowy i teraz pytanie do znawców:

Czy ICS przedliftowy i poliftowy są plug'n'play, czy tez wlasnie radio moze miec inaczej ukladane piny? (bardzo w to wątpię, bo wtyczka wygląda na standardową ISO).

U mnie ta wtyczka patrząc od tyłu na radio to podłączone są w niej piny:1, 3, 4, 5, 8. Na 8 jest chyba masa.

Kolejny edit:
Czyli chyba mam tak, jak danus77 napisal w innym temacie:

EXTERNAL AUDIO CONNECTOR "A"

D1, Vehicle speed signal, kolor H - szary

D2, Spare
D3, Telephone mute for external devices, kolor BV - biało-zielony

D4, Terminal 30 for audio module, kolor MB - brązowo-biały

D5, Active aerial supply, kolor RV - czerwono-zielony

D6, Spare
D7, Spare
D8, Terminal 31 for audio module, kolor N - czarny

opis kolorów:
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob_sam/24218-opis_kolorow_na_schemacie_elektrycznym.html

I następny edit:
To jednak nie radio, a dokładnie zmieniarka. Tzn po odpięciu zmieniarki prądu nie czerpie. A po podpięciu zmeiniarki na wyłączonym radiu i wszystkim innym zmieniarka cały czas coś mieli, nieważne, czy z płytą w środku czy bez.

Czy zmieniarka powinna być dopasowana do ICSa? Mam na myśli generację ICS (mam pierwszą) i zmieniarki (mam poliftową zapewne).
Aha: zmieniara ciagnęła blisko 30W.

Ostatnia edycja:
zmieniarka po właczeniu/wyłączeniu samochodu mieli płyty przez jakiś czas ale po paru minutach nie powinna wcale. Była dwa rodzaje zmieniarek i były miedzy sobą zamienne.

Dzięki gennosuke, jednak zmieniara nie wyłącza się. Czyli, że uszkodzona? A może to radio jest uszkodzone i wysyła cały czas info do zmieniarki, że jest włączone?
Zmieniarkę odpiąłem od ICS z tyłu ICSa, nie wiem więc czy ona ma osobne zasilanie, czy ciągnie je z ics?

Amortyzatory
Powrót