[Giulietta] Competizione Giulietta

Pucek-159

Nowy
Auto
Giulietta QV
Hej!

Po krótkiej rozłące z marką powracam na dobre tory :) Co prawda auto mam już trochę czasu ale jakoś nie było kiedy napisać wątku, zatem do dzieła:

AR Giulietta 11’ w przepięknym kolorze Rosso Competizione z silnikiem 2.0 JTDm 140km w bardzo fajnej wersji wyposażenia z przebiegiem 201kkm

Auto zakupione końcem września 2020 w dosyć „okazyjnej” cenie ze względu na konieczne poprawki lakiernicze, co przy tym kolorze nie lada ryzyko... W momencie zakupu wyglądało tak:
102.jpg

103.jpg

104.jpg

105.jpg

106.jpg

107.jpg

Po zakupie auto dostało od razu standardowy serwis olejowo filtrowy, silnik zalany Millersem C3 5w30 z dodatkiem Archoil AR9100 + zrobiony został komplet hamulców i tu wybór padł na zestaw TRW (z którego koniec końców nie jestem zadowolony)

Przez dłuższy czas w Julce nic szczególnego się nie zmieniło poza wymianą scudetto na nieuszkodzone (siatex z ostatniego liftu mi się nie podoba, więc zostałem przy klasycznym) oraz wymianą paskudnej gałki zmiany biegów i tu chciałem coś innego więc padło na gałkę z Fiata 500x, która po lekkich modach pasuje do Giulietty.
108.jpg

109.jpg
110.jpg

Noworocznym prezentem dla Alfy był wypad do Krakowa na program do @sdero Conmir i w tym miejscu chciałbym serdecznie polecić Pana Mirka - fachowiec jakich mało!
Podczas hamowaia seria wypluła zdrowe 152km/364nm zaś po programie auto generuje 190km/464nm co czyni z tego samochodu całkiem dynamiczny przemieszczacz :)
111.jpg

Auto przy programie miało niecałe 210kkm (obecnie prawie 10kkm więcej i problemów brak :) )

I tak zmapowana Julka dzielnie radziła sobie w pięknych zimowych warunkach:
112.jpg

Następnie początkiem marca padło na kolejne mody, coś zaczęło stukać w przednim zawieszeniu - a że w planach było obniżenie auta na sezon letni, a ja nie lubię robić roboty kilka razy to decyzja była jedna - robimy cały przód na raz :)
Wymienione zostało dosłownie wszystko: amortyzatory, sprężyny (skoro obniżenie to wleciały sprężyny H&R), wszystkie tuleje i sworznie na wahaczach na przednich,poduszki amortyzatorów, łączniki oraz gumy stabilizatora.
113.jpg

114.jpg

Auto po obniżeniu zyskało dużo na wyglądzie i prowadzeniu, prawdę mówiąc patrząc na różnicę wysokości sprężyn byłem przekonany, że komfort będzie nikły, ale naprawdę nie ma tragedii.

Po obniżeniu i ustawieniu geometrii w Radomskim ASO auto dostało jeszcze delikatnie przyciemnione szyby przód i prezentowało się tak:
115.jpg

Ale w takim wyglądzie Julka nie nabyła się długo, bo patrząc na ori turbiny, które nie do końca mi się podobały zacząłem szukać 19stek i tak udało się trafić moje ulubione koło tj kopię Vossenow CVT czyli OEMS IFG10 19” 4x8.5j z prawie nowymi Pirelli Pzero 235/35/19
116.jpg

117.jpg

118.jpg

119.jpg

120.jpg

I tak oto Giulietta zyskała na wyglądzie :)

Ostatnimi zmianami w aucie była blacharka, mianowicie udało się po miesiącach poszukiwań dorwać zderzak i błotniki w kolorze, więc majówka była pracująca:
121.jpg

122.jpg

Zderzak i błotniki z oryginalnej Julki QV stad na błotnikach pojawiły się koniczyny ;)

Auto obecnie prezentuje się tak i cieszy oczy właściciela za każdym razem :D
123.jpg

124.jpg

Z auta jestem bardzo zadowolony, jeździ się nim świetnie i na pewno długo długo nie będzie na sprzedaż :)

Co do kolejnych planów na auto to na pewno:
1. Duże Brembo z tarcza 330 (czysto estetycznie)
2. Dyfuzor z Veloce
3. Końcówki wydechu 100mm
4. Gwint
5. Więcej mocy :)

Część z tych planów zrealizujemy jeszcze w tym sezonie, resztę odłoży się w czasie ;)

Pozdrawiam i mam nadzieje, że nie zanudziłem trochę długim postem :D

PS. Bardzo przepraszam za jakość zdjęć! Tapatalk strasznie je spierniczył :/

Piękny egzemplarz, gratuluje ! :) Fajnie że polecasz kogoś z Krakowa do chiptuningu bo sam chce skorzystać ale nikt nie budzi zaufania..

Dla mnie jako całokształt petarda. Mimo, że wzór felg do mnie średnio przemawia, to tutaj w połączeniu z chromowanymi akcentami i grillem przedlifta komponują się bardzo dobrze :)

Ale kot się zrobił z tej Julki. Kolor, obniżenie i koło robi niesamowitą robotę.
P.S jeśli strojenie auta w Krakowie lub okolicach to tylko Conmir.

Dzięki za dobre słowo! Fajnie, że zmiany podobają się nie tylko mi :D

A co do Conmir i Pana Mirka, naprawdę serdecznie polecam każdemu kto myśli o programie - profesjonalne podejście do tematu, mapa robiona z głową, a nie na zasadzie „byle więcej”... ogromna wiedza, której z przyjemnością się słucha i Pan Mirek tak wszystko potrafi wytłumaczyć, że nawet zwykły laik będzie wiedział o co chodzi ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Uaa piękna! Jak bym widział swoją :) Felga dyskusyjna ale całokształt wygląda ekstra! Gratuluję!

Wczoraj po raz pierwszy odwiedziliśmy zlot Primavera Italiana organizowany przez Podkarpacki Klub Alfaholików :)

Muszę przyznać, że było super!
Co prawda spodziewałem się, że będzie trochę większa frekwencja - ale nie było jakoś źle, a poziom
aut też spoko. Julka startowała nawet w jednym z konkursów tj. na felgę zlotu, ale kółko chyba nie przypadło Jury do gustu :D

Całą imprezę odbieram jak najbadziej pozytywnie, na pewno tam wrócę ;)

Fotki HQ autorstwa forumowicza [MENTION=40164]adrian1115[/MENTION]
26.jpg

27.jpg

28.jpg

29.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Amortyzatory
Powrót