• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Co to za wtyczka?

• Autor wątku Autor wątku Stanley
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Stanley

Guest
Wczoraj przyglądałem się hamulcowi ręcznemu i zdjąłem koło tylne i ku mojemu zdziwieniu zauważyłem w okolicach wahacza tylnego dolnego jakieś ustrojstwo które było sprzęgnięte z jakąś dźwignią , która pracuje w zależności od nachylania się auta , a od wszystkiego odchodzą chyba dwa kabelki , chyba czarny i zielony , czy wiecie co to takiego???.
Czy to możliwe , że z tyłu też są czujniki położenie potrzebne do sterowania xenonami>?

Jeśli to po stronie kierowcy to pewnie jest to czujnik siły hamowania . Czujniki które są odpowiedzialne za położenie xenonów są z przodu.

Witam jesli jest to na lewych wahaczach to moze jest to czujnik reflektorów przednich ,tyłu tez jest ten czujnik.Pozdrawiam

Tak na lewym wahaczu tylnim i też po głębszym zastanowieniu uznałem , że to logiczne , że uchylanie tylnego wahacza jest informacja bardziej miarodajna dla kompa jak buda się zachowuje, a tym samym jak skorygowac połozenie xenonów.
Zszokowało mnie trochę tylko to w jakim stanie jest ta wiązka kabelków , właściwie na wierzchu, a wtyczka ma ochote odpac.
Muszę, w ramach wiosennego grabienia, szybko poprawic stan tej wiązki i wtyczki i jakoś bardziej to zabezpieczyc. Wszystkim radze zrobic to samo , bo jak xenonki opadną , to lipa .

Ostatnią edycję dokonał moderator:
nie będę zakładał kolejnego tematu o podobnej nazwie, więc kontynuuje ten.
Wiec, ostatnio elektryk zreperował mi lampę prawą przednią, mianowicie miałem przecięty kabelek od biksenona odpowiadający za otwieranie się przesłony, aby lampa dawała światło mijania (długie). przy okazji odkrył wtyczkę która nie miała swojego gniazda. w związku z tym może ktoś z forumowiczów wie od czego on jest?? znajduje się on mniej więcej pod prawą przednią lampą, komputer nie wyświetla błędów, spryskiwacze działają, może ona jest od jakiegoś brakującego urządzenia.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Też ją mam i jeszcze ze 3 donikądnieidące w komorze silnika znalazłem :)

Moim zdaniem to są wtyczki do sond lambda w wersjach benzynowych - pewno te wiązki przewodów są przewidziane dla wszystkich silników.

Amortyzatory
Powrót