• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[155] Co to za kontrolka?

Endriu

Nowy
Auto
Fiat Bravo
Witajcie. Dziś stała się rzecz która trochę mnie martwi. Otóż po odpaleniu silnika zaświeciła mi się kontrolka tylko właśnie nie wiem od czego. Wydaje mi się że jest od poziomu oleju. Znajduje sie między zegarem obrotomierza i prędkościomierza na pionowym słupku zestawu kontrolek. Wygląda jakby taki bagnet/strzykawka? Dodam że oleju mam ok połowy na bagnecie, ciśnienie oleju na zimnym od 4 do 5 bar, na ciepłym w przedziale między 1 a 2 bar. Jeżdżę na Motulu 15w50. Co ta kontrolka oznacza? Czy faktycznie mogę miec za mało oleju? Czy mam już zacząć się na poważnie martwic?

Ta kontrolka to poziom oleju.
Czesto się zdarza, że czujnik poziomu nawala.
Najpewniejsze jest to co jest na bagnecie.
Uzupełnij więc stan oleju, bo połowa to nienajlepsze rozwiązanie.
Olej w silniku to nie tylko smarowanie ale i też chłodzenie.
W V6 jest natrysk oleju na denko tłoka, smarowanie w sposób pulsacyjny, wiec stan oleju jest wymagany.

A ciśnienie sprawdź na ciepłym silniku przy 4000 obr/min, powinno być ok 5 bar.

To z pewnością wskaźnik stanu oleju , często ten czujnik nawala przeważnie z powodu zbyt niskiego stanu oleju .Trzeba pamiętać że przy starcie silnika jest bardzo duży pobór oleju z miski i często po kilku sekundach jest poniżej stanu co powoduje zapalenie kontrolki wskażnika

Mi się wydaje, że POZIOM oleju to jest na kontrolce na panelu nad zapalniczką a ta kontrolka w zegarach odpowiada za ciśnienie lub jakiś układ "smarujący" - u mnie gaśnie po 5-6 sekundach od właczenia zapłonu bez względu czy odpale silnik czy nie.

Za ciśnienie oleju odpowiada 4 ta kontrolka od prawej strony pod obrotomierzem .

Koledzy sorry, że odgrzeję temat, u mnie pomiedzy zegarami jest właśnie tak jakby taka kontrolka, tylko że ja już nie wiem hehe bo u mnie jest po prostu czerwona bez żadnego "wzorka" po włączeniu zapłonu zapala się ona a po powiedzmy 5-10sek nawet bez odpalania gaśnie, i tak samo po odpaleniu, gaśnie po chwili, czy to to samo?? bo głowię się odkąd mam ten samochód.Pozdrawiam

Koledzy sorry, że odgrzeję temat, u mnie pomiedzy zegarami jest właśnie tak jakby taka kontrolka, tylko że ja już nie wiem hehe bo u mnie jest po prostu czerwona bez żadnego "wzorka" po włączeniu zapłonu zapala się ona a po powiedzmy 5-10sek nawet bez odpalania gaśnie, i tak samo po odpaleniu, gaśnie po chwili, czy to to samo?? bo głowię się odkąd mam ten samochód.Pozdrawiam
tak to jest ta kontrolka od stanu oleju

Amortyzatory
Powrót