• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[146] Co to szumi

macminik

Nowy
Auto
Alfa Romeo 146 1.6 Boxer, Alfa Romeo 147 2.0 TS
Witam. Jestem na kupnie Alfy i znalazłem sobie pewien egzemplarz który mnie zainteresował. Dzwoniłem do właściciela (nie handlarz) który powiedział mi co zrobił w aucie. Problem w tym, że stwierdził, iż Alfa przy zakręcaniu wydaje jakiś dziwny odgłos z silnika i z jego obserwacji wynika, iż jerst to coś ze wspomaganiem choć samo wspomaganie działa. I tu moje pytanie. Oczywiście pomijam tak kuriozalne przypadłości jak za mało płynu wspomagania. Pomyślałem że może to kwestia pompy wspomagania (400 zł pompa + 200 zł wymiana jak się zorientowałem w warsztatach). Powiedzcie mi, czy to może być ewentualnie coś innego ? Przeguby by trzeszczały tylko podczas jazdy raczej.
Zna ktoś jakiś warsztat w Bielsku Białej który może mi to zdiagnozować ?

No to albo ten doglos jest z silnika, albo z ukladu kierowniczego.

No ja niestety opieram się tylko na informacjach przekazanych przez właściciela. Powiedział o dziwnych odgłosach z silnika przy skręcaniu kierownicą.

Mogą być nienasmarowane łożyska amortyzatorów. Trzeszczą i jęczą przy skręcaniu.

Może wyć pompa wspomagania, gdy gdzieś na przewodach jest nieszczelność i ubywa płynu.
Pompa się zapowietrza i strasznie przy skręcaniu trzeszczy, groszowe sprawy to naprawić. Może chłodniczka płynu wspomagania pogniła bo była narażona na kontakt z wodą podczas jazdy. W 145 tak nam się stało :) bo poprzedni wlasiciel jezdzil bez nadkola a w BX jest wlasnie po lewej stronie pod zbiorniczkiem z płynem chłodniczym.

Mały. Nie pamiętam dokładnie bo to dawno było, ale jak robiłem to w Maździe to wiele mnie nie kosztowało. Wystarczy je rozebrać i nasmarować, przy tym chyba się wyjmuje amorki

Raczej już będą do wymiany... :/

Ja swoich wtedy nie wymieniałem, łożysko było na amorku a nie w nim. Ale jak w Alfie jest, to nie wiem.

Amortyzatory
Powrót