• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Co po zmianie PANEWKI??

• Autor wątku Autor wątku damian27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

damian27

Guest
Witam mam auto u mechanika 146 1.7 16v obrocila mi sie panewka mechanik za naprawe krzyknal 1500zl bedzie szlifowal wal nie znam sie dokladnie ma byc wszystko cacy. Mam pytanie mianowicie czy po takiej naprawie dlugo jeszcze autko pojezdzi czy szybko bedzie sie dzialo cos takiego ?? moze lepiej sprzedac takie auto??

Zależy jak wykonano szlif. Spytaj na ile daje gwarancję od tego zacznij

A dlaczego miałbyś sprzedawać auto po szlifie wału???

Jeśli regenerację przeprowadzono technologicznie, dobrano panewki do czopów głównych i korbowodowych tak jak sie należy, a sam montaż przeprowadzony został w warunkach w miarę sterylnych, nic nie ma prawa sie dziać. Tylko 1 ale......Na który szlif załapał sie wał????

Pozdrawiam
:uszy:

Wał załapał się na drugi szlif nigdzie nie mogę dotać panewek głównych i korbowodowych co mam zrobić??? proszę o pomoc

damian27 napisał:
Wał załapał się na drugi szlif nigdzie nie mogę dotać panewek głównych i korbowodowych co mam zrobić??? proszę o pomoc
CER MOTOR jest nawet cennik

damian27 napisał:
Mam pytanie mianowicie czy po takiej naprawie dlugo jeszcze autko pojezdzi czy szybko bedzie sie dzialo cos takiego ??
ponoc takie cos sie bez powodu nie dzieje... tylko od garowania na zimnym, albo oleju extra virgin :mrgreen:

Szukaj panewek na wszelkie sposoby.

szkoda, bo dobry f(L)achowiec przed wykonaniem szlifu jest w stanie powiedzieć na który szlif załapie się wał. Wystarczą mu doładne pomiary. A co by było gdyby wydało na 3-4 szlif??? To już ryzyko. Ale co tam, pan wykonał szlif.......

Jesli nie znajdziesz panewek, pozostanie ci szukanie nominału ( wału) ze sprawnego silnika, potem dopiero kombinować z panewkami. Wiem, że niektórzy z branży, potrafia robić szlif prawie że kosmetyczny ( zabieraja z wału parę mikronów), po to, aby ustalić płaszczyznę czopów, ale cała operacja mieści się w tolerancji dla nominału. Taka sytuacja ma miejsce wtedy gdy mamy używany wał nominalny, chcemy założyc nowe panewki, ale nie chcemy stracić kompozycji na panewkach z powodu porysowanego ( nawet lekko ) wału. ale na razie SZUKAJ panewek.

PZDR :uszy:

wszystko juz mam skompletowane mechanik jutro ma skladac wszystko do kupy szczerze to mam troche leki jesli bede jezdzi tym autem zeby sie nie stalo znowu to samo skoro raz sie przekrecila panewka to i drugi raz moze>>?????

Dbaj o olej, częściej go nieco wymieniaj, rano daj silnikowi złapac temp.....

Niech mechanik sie postara zapewnić w miarę sterylne warunki pracy, panewki nie znoszą opiłkow i ziarenek piasku :twisted: , a przy okazji niech sprawdzi pompe oleju ( najlepiej oględziny +pomiar ciśnienia po montażu). Zębatki mają do siebie ładnie przylegać, pracować płynnie i bez luzów. Jeśli stwierdzicie ślady zużycia, nie wahaj sie, szukaj innej.

jak mialem remoncik to poprosilem jeszcze o przeplukanie kanałów olejowych ..

Amortyzatory
Powrót