• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[MiTo] Co myślicie o uturbinieniu MiTo 1.4 MPi?

volgin87

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 Ti
Witam. panowie orientujecie się może czy jest możliwość uturbienia Mito 1.4 MPI bo według katalogu te silniki niczym się nie rurznią oprucz tym że jeden ma turbo a drugi nie. Ciekawy jestem czy firma UNITRONIC która zmienia soft na 95 i nawet 105 KM podjęła by się podpięcia turba i jakie koszty są takiej modernizacji? Jeśli ktoś jest zorientowany, proszę o odp.
Jeszcze jedno pytanko, a mianowicie czy opony 225/45 18 albo 17 wejdą do Mito?

Pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam. panowie orientujecie się morze czy jest możliwość uturbienia Mito 1.4 MPI bo według katalogu te silniki niczym się nie rurznią oprucz tym że jeden ma turbo a drugi nie. Ciekawy jestem czy firma UNITRONIC która zmienia soft na 95 i nawet 105 KM podjęła by się podpięcia turba i jakie koszty są takiej modernizacji? Jeśli ktoś jest zorientowany, proszę o odp.

Pozdrawiam

Jeśli chodzi o turbo to nie mam pojęcia czy jakaś firma podjęłaby się montażu turbiny w Twoim aucie. Opony, o których pisałeś wejdą do Mito 18 i 17.
Pozdrawiam.

Witam. panowie orientujecie się morze czy jest możliwość uturbienia Mito 1.4 MPI bo według katalogu te silniki niczym się nie rurznią oprucz tym że jeden ma turbo a drugi nie. Ciekawy jestem czy firma UNITRONIC która zmienia soft na 95 i nawet 105 KM podjęła by się podpięcia turba i jakie koszty są takiej modernizacji? Jeśli ktoś jest zorientowany, proszę o odp.

Trzeba było po prostu kupić wersję 155 konną , bo dłubanie teraz w nowym samochodzie ,dokładanie turba , zmiany w zawieszeniu , hamulcach itd . będą całkowicie nieopłacalne (nie mówiąc już o utracie gwarancji ).
Najbardziej zorientowany będzie p.Andrzej Poniedziałek z Unitronica :D, łap za komórę i dzwoń .

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Czy jestes pewny, ze nie ma roznic? Musza byc roznice miedzy wolnossakiem i T i to bardzo wyrazne, silnik T na pewno jest mocniejszy. Sam fakt istnienia kitów do T-Jet'a na 250 KM (!) o tym swiadcza.

A oprócz tego byłeś nad morzem? :) A z jakich katalogów wynika że są takie same w 100% te silniki?

Silnik turbo będzie miał prawdopodobnie inne tłoki i wał korbowy (to takie podstawowwe różnice - przynajmniej tak jest np w fiacie coupe)

No właśnie nie jest tak silniki nie różnią się bardzo wydaje mi się że 90 silnika jest taka sama ale musiał bym to sprawdzić jutro w pracy

Co jakiś czas pada takie pytanie. Uturbić można wszystko tylko jakim kosztem. W nowym aucie to lekki bezsens jeśli na rynku jest taka wersja.Lepiej kupić używkę efekt będzie pewniejszy.

Firma oferująca 95 KM nie robi nic związanego z uturbieniem a jedynie oddaje to co zabrała fabryka. Ten silnik to udupiona wersja starjeta na 100% identyczna.
Jedyna różnica jest w programie ECU który nie pozwala się temu silnikowi porządnie wkręcać powyżej 5000 obr, przymykając gaz. Więc te 78 KM są nieco odmienne bo do ok. 5 tys silniki 95 i 78 KM zachowują sie tak samo.
Jeśli chodzi o T-jeta nie jestem pewien bo eper podaje całkiem inne numery katalogowe wielu części np. wspomnianych tłoków, korbowodów, głowicy, itp. Mogą to być te same części ale inaczej opisane ale nie mam wiedzy na ten temat. Wał korbowy jest w tej samej grupie podobnie jak np pokrywy, paski. Na bank jest różny kolektor wydechowy katalizator, oczywiście turbina, intercooler, ecu(oprogramowanie).Wersje 155 i 120 KM mają większość wspomnianych części takich samych, różnią się spręzarka. IMHO uturbienie wersji wolnossącej będzie kłopotliwe jeśli efekt ma być pewny i trwały.

Ostatnia edycja:
silniki sie różnią

Pozdrawiam

tak

Wielkie dzięki panowie, z tym turbo dam sobie spokój. Teraz żałuje że nie wziołem odrazu 1.4TB 155km :(

No fakt ze radocha z jazdy większa, ale cena nieproporcjonalnie duża jak za te kilka elementów które są dołożone do wolnossaka. Ostatecznie 100 KM po odblokowaniu też nie są takie złe a silnik mniej kłopotliwy i bardziej żywotny.

No fakt ze radocha z jazdy większa, ale cena nieproporcjonalnie duża jak za te kilka elementów które są dołożone do wolnossaka. Ostatecznie 100 KM po odblokowaniu też nie są takie złe a silnik mniej kłopotliwy i bardziej żywotny.

ale te pare elementów urywa 4s (?) do 100 :D

Witam

Mam wersje z lipca 2010, 105 KM Multi Air czy do tej da rade??

może i da rade (na tym sie nie znam) ale koszt i utrata gwarancji pewnie skutecznie Cie odwiodą od tego pomyslu. Liczyłem ile by kosztowało zrobienie z mojej maszyne 2.5 v6 czegoś mocniejszego i wyszło mi ze spokojnie za te pieniadze kupie młodsze i ładniejsze 156 GTA. Podobnie może być u Ciebie, za koszt uturbienia i przystosowania do tego samochodu kupilbys wersje gotowa z turbo.

Tak raczej hipotetycznie

ale po co zaraz turbo :D

Tak raczej hipotetyczne rozważania prowadzę, wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia, no chyba że da się silniczek podkręcić bez turbiny'?? może kolega coś wie jak się tak uśmiecha :P
A tak jeszcze z innej beczki trochę hałasują mi fotele, takie jakby trzeszczenie plastiku w okolicy łączenia siedziska z oparciem. Czy kolega też tak ma?

Ostatnia edycja:
To już było ale napiszę: da się ok. 100 KM zrobić bez turbo. Ten silnik ma nominalnie 95KM tylko jest udupiony

Tak raczej hipotetyczne rozważania prowadzę, wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia, no chyba że da się silniczek podkręcić bez turbiny'?? może kolega coś wie jak się tak uśmiecha :P
A tak jeszcze z innej beczki trochę hałasują mi fotele, takie jakby trzeszczenie plastiku w okolicy łączenia siedziska z oparciem. Czy kolega też tak ma?

pewnie, że możesz podnieść moc bez turbiny, wałki, wtryski, dolot, wydech, inne mapy :D

a fotel coś tam czasem trzeszczy, podgłośnienie radia naprawia tą usterkę ;)

Amortyzatory
Powrót