• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Brera] Co myślicie o tej Alfie? W kolejnym numerze tygodnika Moto będzie porównanie z 350Z

• Autor wątku Autor wątku artii_!3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

artii_!3

Guest
CZE!

Co wy myslicie o alfie romeo Breara? krytycy ocniowali Brerę że ma za niski dach z tyłu czy to prawda?posiada ktoś z was alfę romeo Brerę?.Teraz w numerze tygodnika motoryzacyjnego MOTO będzie porównanie alfy romeo Brera z nissanem 350z.Jak myslicie szczerze które autko wygra??Piszcie ciagle! Pozdrawiam:)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Brera pewnie wygra bo Nissan 350z to strasznie lipne i zepsute auto, niejedzie i nie wygląda (już przetestowaliśmy takiego Nissana w Rzeszowie :twisted:). Dziwię się, że ludzie marnują pieniądze na takie samochody jak 350z lub Audi TT :roll:

Dziwię się, że ludzie marnują pieniądze na takie samochody jak 350z lub Audi TT

Szczeże mówiac to masz racje,ale nawet fajnie jest sie pszejechać taką TT-TKA bo sie prezentuje niezle.

Jak dla mnie to TT jest nabardziej brzydkim i nieudanym stylistycznie Audi...

IMO uważam że jeżli chodzi o osiągi to brera dostanie sromotnie w 4litery, raz że kloc, 2 napęd 4x4, i gsłabszy silnik.

IMO uważam że jeżli chodzi o osiągi to brera dostanie sromotnie w 4litery, raz że kloc, 2 napęd 4x4, i gsłabszy silnik.
No to raczej na pewno, ale trzeba wziąć pod uwagę że w 350Z pracuje V6 o poj. 3,5L natomiast w Brerce V6 3,2L tak więc jest troszke mniejszy :wink: i ewentualne baty od japońca są w pełni uzasadnione :lol:
Jeśli natomiast chodzi o samą stylistykę, to co niektórym nie podoba sie ze przód Brery jest praktycznie taki sam jak w 159, 159SW i Spiderze, tak więc "patrząc z przodu za bardzo nie wiemy z jakim modelem mamy do czynienia" (Maciek Zientarski)
Może i troche ma w tym chłopak racji, zabrakło indywidualizmu, troszke kojarzy sie to z taką masówką coś w rodzaju byłych Bravo/Brava
Ale ogolnie rzacz biorąc Brera dla mnie jest kozak :lol:

Ja nadal twierdzę, że Nissan 350z nie jedzie. Jego osiągi nie są współmierne to kosztów jakie trzeba ponieśc przy zakupie i dalszej eksploatacji (wyglądu nie poruszam bo to indywidualna kwestia, dodam tylko, że mi osobiście wygląd tego samochodu nie przypadł do gustu, podobnie jak Audi TT).
Mając 90tyś zł można kupic znacznie lepsze samochody np. Porsche 911, Alfe Romeo 147GTA, Subaru Impreze, Lancera EVO i jeszcze mozna pewnie coś znaleźc. Nissan 350z na tle tych samochodów wypada naprawdę blado mimo, że np. może przyspieszac ciut lepiej niż Alfa.
"setke" osiąga w czasie 6.5s, a czas na 1/4mili to 14.9s czyli bez rewelacji (15.0 na zawodach wykręcił mój kolega Astrą GSI a moc tego samochodu wynosi dokładnie 153,5KM i 197nm, ze środka wyjął jedynie fetele i koło zapasowe). Także jak na takie pieniądze osiągi Nissana są naprawdę mizerne. Należy jeszcze wspomniec o tym co wytykują dziennikarze programów motoryzacyjnych, a mianowicie fatalnej nadsterowności i słabo wykończonej desce rodzielczej.
Tak sprawa się ma z Nissanem 350z, odnośnie Alfy nie wiem kompletnie nic :P

Teżmi sie zdaje ze Brera dostanie w 4 litery jak fachowcy beda oceniać brerę to będzie kaszanka :?

Ani Brera Ani Nissan to nie sa maszyny na tor, tylko coupe dla tych co sobie moga na to pozwolic. Nie chodzi w nich o to zeby wycisnac jakies przyspieszenia itp. Ma byc ladne i dobrze sie sprzedawac, dbac o wizerunek marki. Alfa swietnie sie prowadzi, na zakretach mozna pojezdzic i malo jest tak stabilnych samochodow. Podobnie jak 159.

Po pierwsze przeglądalem se dzis jakiś stary moto z przed pół roku i tam był ten test :? Oczywiescie alfa dostała. Nie wiem ale jeżeli 350Z nie nadaje się na tor no to brera jak dla mnie nadaje sie tylko na ryby. W przypadku gdzie 350Z dba o wizerunek marki to brera tylko ładnie wygląda, no i jeszcze sie dobrze ponoć prowadzi. Ale co z tego skoro alfa nie wyprodukowała ani jedego prawdziwego sportowego auta od jakichś 20 lat?

PietereQ napisał:
Po pierwsze przeglądalem se dzis jakiś stary moto z przed pół roku i tam był ten test :? Oczywiescie alfa dostała. Nie wiem ale jeżeli 350Z nie nadaje się na tor no to brera jak dla mnie nadaje sie tylko na ryby. W przypadku gdzie 350Z dba o wizerunek marki to brera tylko ładnie wygląda, no i jeszcze sie dobrze ponoć prowadzi. Ale co z tego skoro alfa nie wyprodukowała ani jedego prawdziwego sportowego auta od jakichś 20 lat?

Wiesz każdym samochodem można sobie fajnie pojeździc po torze, Nissanem to pewnie i też efektownie. Jednak stosunek ceny do jakości w przypadku tego samochodu jest naprawdę kiepski.
Co do ostatniego zdania Twojej wypowiedzi jestem w 100% zgodny. Alfa Romeo idzie w zaparte z designem, ale w tyle pozostają osiągi. Ostatnimi czasy bardzo liczyłem na nowy model 8C, który mógłby poprawic wizerunek Alfy jako producenta samochodów sportowych, ale jak dobrze wiecie nie wszedł do produkcji. Sytuację ratuje troszkę 147/156GTA, ale to są nadal usportowione modele kompaktu i sedana.

powiem szczerze że jechałem Brerą 3.2 jts 250 KM i NIEMA gdzie jeżdzic !!!
za szybka nawet jak dla mnie !
5.5 s robi setke- a kat ok 7s moze ze było z górki- ale cos niesamowitego- zachwycałem sie subaru - kiedys lub mitsubischi evo- ale to to jest perełka! zreszta bedzie na zlocie- sami sprawdzicie!!!

Za duzo gazet!!! Ja wole samochodami jezdzic niz o nich czytac, tymbardziej ze testy bardzo czesto to brednie.Odczucia w danym samochodzie dla mnie sa wazniejsze niz 0,3 do setki wolniej, bo na ulicy to nie gra roli. Jestem pelen uznania za to co wsadzili do Brery, przede wszystkim zawieche ktora obejrzalem dokladnie. Do Nissana nic nie mam, ale mnie nie kreci.

stoje w kiosku i co widze ? automoto a wnim ALFA BRERA SPIDER 3.2 v6 Q4- No wszystko super tylko ten OPLOWSKI silnik psuje wszystko- choc tym ( znaczy sie Brerą)jechałem i chodzi rewelka to jednak doznania wzrokowe co do silnika sa mierne - NIECH wrócą chromowane kolektorki!!!

Poprostu nie wierze ze Wloch z tradycjami wsadzil silnik GM ktory psuje temperament tego auta...

alfa romeo Brera

Nikomu to nie przypadlo do gustu, pamietam jak 8 lat temu do 145/6 wsadzili rzedowki, tez mi bylo zal boxera. Zostalo tylko rdzennie wloskie jtd. :(

no ale niby tylko dół silnika i bloki są od GM a głowica jest wyrpodukowana przez alfe..

gadajcie sobie co chcecie ale alfy zawsze zachwycaly wygladem one wrecz urzekaly klijenta a brera nie jest inna .obejzalem ja sobie w salonie fakt ze silniki to zaurodziwe to nie sa ale reszta. pamietajcie ,ze takie autka to kupuja kobiety a wiadomo czyja glowa one kreca. ostatnio pokazywalem zonie alfe z lat 60 i wiecie co zrobila .... zamilkla i sie patrzyla a komentarz ,,ile to kosztuje i ,ze taka chce,, a osiagi hm... wazne jest przyspieszenie i ten pomruk .ps. w ostatnim tvn turbo pani narzekala,ze nie da sie jezdzic wygodnie 147 w 5 /piec/ osob . chyba jej sie pomylilo z passatem :mrgreen:

Amortyzatory
Powrót