• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Co dzisiaj zrobiłeś (zrobiłaś) przy swojej Alfie

set669

Nowy
Auto
Alfa 156 2.0 TS 155KM
Pomysł zaczerpnięty z innego forum, można się pochwalić wydatkami :) i tym co się zrobiło.

Można by ten temat zostawić na regionalnym forum z tego względu że możemy w nim opisywać i recenzować przy okazji warsztaty w których naprawiamy (jeśli ktoś z nich korzysta) swoje auta. mogło by to być wskazówką dla innych gdzie warto powierzyć naprawę Belli.

Kilka tematów o mechanikach już też było. Najlepiej to jakby je wszystkie scalić i podwiesić. Wg mnie nie ma potrzeby powielania.

A ja konkretnie: umyłem wczoraj Bellę w myjni speedwash na Przemysłowej za 6 PLN ;)
Dodatkowo zamówiłem dwie opony Pirelli P7 205/55R16 na allegro - 265PLN za sztukę.
W ubiegły weekend rozochoczony ładną pogodą zabrałem się za wymianę klocków hamulcowych z przodu, ale zaraz po zdjęciu koła napotkałem dwa problemy, które zablokowały wymianę - pomimo sterty kluczy imbusowych, nie znalazłem takiego o numerze 7 (żeby odkręcić zaciski), a drugi problem to grubość tarcz - 6mm z każdej strony, co daje w sumie grubość tarczy 17mm(6x2mm+5mm), a dodam, że 20mm to minimum... więc muszę kupić nowe tarcze na przód, bo Bella zamiast hamować, jeździ jak na łyżwach :/

ps. zakupiłem też zestaw MOTIP srebrny na allegro do malowania zacisków (7- pln z przesyłką) - podzielę się efektem, jak uda się pomalować :)

Pozdrawiam,

Cholercia mi zawsze idzie 8 zł ;)

6-8zł na samoobsługowej? To ja jestem ciekaw jak Wy myjecie te Alfunie, bo ja za mniej jak 10zł jeszcze nigdy nie umyłem;P Pewnie nie potrafie z nich korzystac albo za dokładny jestem:p

Ja się wyrabiam nawet w 6 zł poprostu omijam płukanie odrazu woskowanie i nabłyszczanie czyli 1,3,4 i daje rade :D
zrobił się temat o myjce :)

a moja bella stoi, przeguby do wymiany bo osłony szlag trafil po zimie i z piaskiem pracowały, i moje pytanie, alfa 156 1,9jtd 105km 2000r: przeguby wewnetrzne kulkowe czy krzyrzakowe??? wymiary ilość ząbków itp?? bo w sklepie mnie pyta a zdemontuje dopiero jak nowe bede miał?? i w kropce jestem;/ pozdro sorki za post nie w tym temacie ( chyba nie w tym temacie, w sumie temat co zrobiłem, a ja pisze czego nie zrobiłem ;p);p pozdrawiam

roznie bywa znajomy miał jednego krzyzaka reszta normalna podobno to jest loteria

No to ja się pochwalę!! :D Wczoraj naprawiłem swoją alfę, a dokładniej - przypuszczenia padniętego przepływomierza okazały się właściwe. Zaoszczędziłem kilka stów dzięki koledze _Bartek_ (Ty wiesz, że czeka nas teraz pijaństwo), zamontowałem samą wkładkę z jego starego (jak się okazało dobrego) przepływomierza do mojej alficy i jest booooskoooo! :girl_wacko: Kontrolka wtrysku zgasła, silnik pracuje jak dawniej. Dzisiaj jeszcze podepniemy go pod kompa i sprawdzimy co w trawie piszczy. To pisałem ja...Krzysiooo ;)

6-8zł na samoobsługowej? To ja jestem ciekaw jak Wy myjecie te Alfunie, bo ja za mniej jak 10zł jeszcze nigdy nie umyłem;P Pewnie nie potrafie z nich korzystac albo za dokładny jestem:p

Bo Ty w weekendy jeździsz, wtedy jest droższa taryfa. W tygodniu za 6-8 zł ze spłukiwaniem bez problemu myję moją alficę

Ja probowałem wymienic żarówki w zegarach na diody ale efekt słaby wiec spowrotem na zwykłe. A jutro mam zamiar się zabrac za wymiane panelu srodkowego na srebrny bo mam w kolorze drewna blee

Nowe łączniki stabilizatorów, wczoraj umyte,odkurzone, wyplakowane, nałożony wosk:D....a wieczorem deszcz;(

Nowe łączniki stabilizatorów, wczoraj umyte,odkurzone, wyplakowane, nałożony wosk:D....a wieczorem deszcz;(
Normalka, udowodniono już naukowo, że naniesienie wosku i ogólne odpicowanie Alfy wywołuje deszcz w ciągu 48 godzin. Czas oczekiwania jest odwrotnie proporcjonalny do czasu włożonego w dopieszczenie samochodu ;)

A co ja dziś zrobiłem dla swojej alfy? Obłożyłem ją kocami kiedy z nieba leciały 2cm kawałki lodu :P

Ja skończyłem ok. 17, zaczeło padać ok. 22 to można by powiedzieć, że się nawet postarałem;) U mnie na szczęście lód z nieba nie leciał:P

Kupiłem kompletny rozrząd z pompą wody, filtr oleju, paliwa, kabinowe, powietrza i rzecz jasna olej 4l( do wymiany wystarczy 4l tak?)

Amortyzatory
Powrót