[159] Ciśnienie paliwa

159156

Nowy
Auto
Alfa159 2.4JTDm Alfa156 1.8
Witam problem byl juz poruszany ale nie moge odnaleźć chodzi o to iż mialem problem z ciśnieniem paliwa zostało wymienione pompa wysokiego cisnienia regulator filtr paliwa . Wszystko było w porządku do dzis na autostradzie zaswiecil sie check zjechałem na parking podpiołem kompa i błąd P0091 P0092 po wykasowaniu ok do czasu mocniejsze depniecie i znowu tylko z tym że zgasła usuniecie błędów jazda próbna gaz do opór obciążenie i na razie spokój o co to chodzi prosze o pomoc

Witam problem byl juz poruszany ale nie moge odnaleźć chodzi o to iż mialem problem z ciśnieniem paliwa zostało wymienione pompa wysokiego cisnienia regulator filtr paliwa . Wszystko było w porządku do dzis na autostradzie zaswiecil sie check zjechałem na parking podpiołem kompa i błąd P0091 P0092 po wykasowaniu ok do czasu mocniejsze depniecie i znowu tylko z tym że zgasła usuniecie błędów jazda próbna gaz do opór obciążenie i na razie spokój o co to chodzi prosze o pomoc

Zajrzyj do czujnika ciśnienia paliwa na listwie CR, przeczyść styki miesiąc temu miałem to samo.

Czyli te dwa co są po obu stronach listwy

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Na listwie po prawej stronie jest czujnik ciśnienia paliwa, a po lewej stronie regulator ciśnienia paliwa. Nic nie zaszkodzi przeczyścić dwóch wtyczek.

sprawdź drożność przewodów i filtra paliwa wydajność pompy wstępnej paliwa

ciśnienie po włączeniu zapłonu około 7 bar sprawdzisz to fes-em w wartościach rzeczywistych EDC
przewody paliwowe czy nie są uszkodzone, zagniecione załamane??
korekty wtryskiwaczy jak wyglądają?

- - - Updated - - -

jeszcze taka błahostka czy odpowietrzenie zbiornika jest ok czy jest drożne
kiedy otwierasz zbiornik czy nie ma podciśnienia

Koledzy wracam do tego tematu po raz kolejny ,mialem spokój do dzisiaj czyli jakies dwa tygodnie podczas jazdy znowu wywala checka błąd p2296 p0091 p0092 po zgaszeniu i odpaleniu ok do czasu .Dodam że filtr nowy pompa wysokiego ciśnienia paliwa wymieniona regulator też

Loguj mesem pompę CR jak będziesz butować alfe czy się pokrywają parametry

Sprawdź pompke w zbiorniku czy daje odpowiednie ciśnienie. (Nie czy chodzi tylko jakie daje ciśnienie. U mnie było poniżej 2 barów, a powinna min 4 bary)
Miałem podobne objawy czyli gaśnięcie lub tryb awaryjny przy gwałtownym przyspieszaniu i brak błędu. Wizyta u 4 mechaników wymieniaczy nie pomogła, dopiero wymiana silnika kompletnego silnika, który został uszkodzony przez ukręcony wałek w turbo naprowadził mnie na właściwą diagnozę.
U mnie ciśnienie na szynie podczas gwałtownego przyspieszania było zadane 1600bar a pompa podawała 1100bar. Podczas normalnej jazdy ciśnienia się pokrywały.
Po zgaszeniu silnika ciśnienie na szynie bardzo szybko spadało do 0 bar.
Po włączeniu zapłonu wahało się pomiędzy 0-2,1 bar. A powinno być powyżej 4 bar.

Szkoda, że rozwiązanie problemu kosztowało mnie ponad 6000 zł, a wystarczyło wymienić pompkę za 100 zł.

Kego własnie jade z pompką paliwa bo ta stara dziwnie pracuje dam znac za jakieś 4 godziny

Jeszcze jedna kwestia.
Zawsze po rozkręceniu czegokolwiek w układzie wtryskowym pomagało na chwilę.
Problem nasilał się stopniowo. Najpierw silnik gasł raz na 200- 300km a pod koniec co wciśnięcie gazu

Dokładnie tak jak piszesz

Daj mi numer to zadzwonię

Kolego założona druga pompka daj jakieś 8 bar i dalej to samo

Taki błąd jest cały czas
430.jpg

Zmierzyłem ciśnienie paliwa
431.jpg
432.jpg

loguj te ciśnienie podczas jazdy z butem w podłodze a nie na wolnym ( na wolnym widzisz, że się pokrywa i nie wywala checka) zapisz wykres do pliku i zobaczysz czy sie pokrywa .. z pojedynczego wskazania nikt Ci nic nie powie

To ci powiem ze mierzyłem też na pełnym bucie i ciśnienie sie pokrywa raz wywali checka a raz nie .mysle wymienic regulator ciśnienia paliwa.robiłem testy to regulator ciśnienia paliwa na pompie słychac ale nie słychac regulatora ciśnienia paliwa

Ciśnienie na szynie podczas pełnego butowania powinno byc w granicach 1600 bar. Przy rożnicy powyżej 250 bar sterownik interweniuje i włącza tryb awaryjny lub wyłącza całkowicie. Nie masz za wysokiego ciśnienia doładowania? Chyba że masz chipa

- - - Updated - - -

Kontakt do mnie wysłałem Ci na priv.

Amortyzatory
Powrót