• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Ciśnienie paliwa zbyt małe lub zapchany katalizator.

kobe83

Aktywny
Auto
AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była
Witam.
Byłem wczoraj u zaufanego mechanika na wymianie wysprzęglika. Nic nie było w tym dziwnego, ale przejechał się i stwierdził, że coś ta moja Alfa mułowata.
Z tym, że przepływomierz jest nowy. Mi też mi się tak wydawało, ale potem się chyba przyzwyczaiłem. Już nie miałem pomysłów. Do tego jak już pisałem na tym forum nie chciała mi jechać więcej jak 160 km/h
Podpiął auto pod kompa. Błędów jako takich nie było. Ale powiedział że coś niskie ciśnienie paliwa jest- 800 bar. (chyba taka jednostka). Mówił, że miał niedawno 1.9 JTD 105 KM i tam było 1200. Ale dodał, że mogą być różne przyczyny zmniejszania ciśnienia paliwa.
EGR jest zatkany.
Lub druga przyczyna zapchany katalizator. Ile kosztuje nowy katalizator. Auto ma przejechane oficjalnie 110 tyś. Już by się zapchał katalizator?
Ogólnie będę musiał mu go oddać na dłużej.
Ale już słyszę takie rzeczy, to nie wiem czy mnie to auto nie pości z torbami.

Lepiej przyjrzyj się turbinie i jej zmiennej geometrii niż katalizatorowi...

Po co odkopywać temat w którym ostatni wpis był w 2009???

Koledzy a mam takie pytanie zeby nie zakladac nowego watku to skorzystam moze w tym :):D mam AR 156 2.0 TS z '98 roku. i moje pytanie brzmi nastepujaco: Czy wiecie moze czy ten zaworek (po prawej stronie) na koncu listwy ( tej od wtryskow) czy to jest regulator cisnienia paliwa?? i Drugie pytanie to: do czego sluzy ten czarny dekielek na koncu wlasnie tego zaworka?? Czy to jest jakas regulacja tam czy moze jakies odpowietrzenie??

Temat dotyczył silnika jtd, a ty masz benzynę TS.
Ale skoro już zapytałeś o ten zaworek to odpowiem:
- to nie jest żaden regulator tylko zwykły zaworek podobny do zaworka przy kole, a ten dekielek to zwykła zakrętka, jak przy kole.
Jeśli miałbyś specjalną końcówkę i manometr to mógłbyś sobie tam zmierzyć ciśnienie paliwa.

Proszę bardzo.
A co do regulatora to jest on przy pompie paliwa, która - jak wiadomo- znajduje się w zbiorniku paliwa.

Odkopałem dlatego, że mam podobny problem. nie ma sensu zakładać nowego jak tu można kontynuować, nie liczy sie rok powstania wątku tylko rozwiązanie problemu. Gdybym miał alfę w 2009 roku to wtedy bym sie udzielał a mam od 2011 i tyle.
turbina doloty ok a pry 160 kopci troszkę i czasem jest mułowata- 0 błędów. Wątek w 2009 roku nie był sensownie zakónczony. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc teraz i w przyszłosci:)

Jak zobaczysz moj profil i moje posty, to zobaczysz jak walczylem z brakiek mocy po kupnie. Oczywiscie wszystko mialo byc ok, zero bledow. Tylko predkosc maksymalna 160 km/h. Zaczalem od wymiany przeplywki, przewodow podcisnieniowych, zaworu overboost, sprawdzeniu katalizatora. Potem sie dowiedzialem o firmie "Cinsoft". Dopiero porzadna diagnostyka na hamowni i 68 KM ze 115. Wnioski przeplywka w sumie ok, cisnienie na listwie CR ok, turbina laduje dobrze. Na kompie zero bledow. Czyli podmiana wtryskiwaczy. Niedosc ze jakis magik wsadzil wtryski z pierwszej wersji 105, to praktycznie koncowki nie istnialy. Az dziw ze jezdzil i ladnie palil. Oczywiscie opcja najdrozsza, ale od sierpnia jazda AR cieszy. Jest taki temat na forum "wysokie spalanie, a wszystkp jest dobrze". Tam jest cala kompedia wiedzy. Poszukajce sobie.

Sent from my GT-I5700 using Tapatalk

Amortyzatory
Powrót