• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Ciężko wchodzi wsteczny i jedynka

tomaszko79

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTD 10v 150KM Distinctive - X.2002 r.
witam serdecznie

posiadam AR 156 SW 2.4 JTD 10v 150km - przebieg 153kkm
ostatnio jak się zaczęły zimne dni to mam problem z wrzucaniem wstecznego, bardzo ciężko wchodzi ale bez zgrzytu
dotyczy to też czasami wbijania jedynki i zrzucania dwójki
sprzęgło działa bez problemu, nie hałasuje ani nie chodzi ciężko pedał sprzęgła więc nie wiem w czym tkwi problem
olej w skrzyni wymieniany był ok 10000km na Tutele taką jak zaleca producent
jak się trochę silnik zagrzeje i pojeżdżę autem bo biegi wchodzą lżej ale dalej nie tak jak było to jakiś czas temu

będę wdzięczny za pomocne odpowiedzi

pozdrawiam

TomeK.

Podłączam sie pod temat, mam ten sam problem od jakis 2 tyg.

Opisywane objawy wskazują na niewłaściwą lepkość oleju. Może trzeba by go wymienić na zalecany?
Niedroga sprawa i prosta w wykonaniu. Wystarczy mieć kanał, albo podnośnik.
Tutaj jest temat o oleju w skrzyni biegiów:
http://www.forum.alfaholicy.org/145_146_155/19293-total_do_skrzyni.html
Ponadto na naklejce pod maską powinna być informacja jaki jest zalecany do Waszych Alf.
Pozdrawiam.
- Rafał

przecież napisałem że wymieniłem olej na taki jak zaleca producent

Hm miałem podobnie. Aż pewnego dnia nie wrzuciłem żadnego biegu na szczęście było to na parkingu. Okazało się że padła mi pompa sprzęgła.
Może na początek warto by wymienić płyn hamulcowy w obiegu siłownika sprzęgła?
Podczas wymiany pompy stwierdziłem ciemny kolor tego płynu w układzie dla sprzęgła.
Myślę o tym płynie bo zastanawia mnie dlaczego to się dzieje przy obniżeniu temperatury zewnętrznej.

Amortyzatory
Powrót