• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Ciężko chodzący pedał sprzęgła

• Autor wątku Autor wątku kubex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kubex

Guest
Witam, od momentu kupna mojej 147stki 1.9jtd był problem ciężko chodzącego pedału sprzęgła. Próbowałem psikać wd40 na tą łapę co naciąga linkę (wysprzęglik ?? ) i raczej to nie dało zamierzonego rezultatu.
Czy prawdopodobnie będzie to sprzęgło czy może być inna przyczyna ?

Pozdrawiam
Kuba

Duże prawdopodobieństwo, że winne jest łożysko sprzęgła. Jeśli nie to możesz jeszcze sprawdzić wysprzęglik, bo element o którym piszesz to tylko pompka robiąca ciśnienie (tam nie ma linki).

Witam, mnie również chodzi ciężej niż np. w Oplu Omedze nie mam odnośnika jak powinno pracować w AR

Być może sprzęgło lub elementy sprzęgła (tak jak piszą koledzy powyżej) do wymiany. ale niektórzy jeżdżą na takim sprzęgle 4 lata i też jeździ :P ja np na swoim też nieco ciężko chodzącym sprzęgle jeżdżę prawie pół roku

Ja miałem tak twarde sprzęgło że przy jeździe w mieście dostawałem skurczów w lewa nogę, okazało się że sprzęgło się już kończyło i przy okazji w dupę dostał wysprzęglik którego tez wymieniłem(170zł). Po wymianie znaczna różnica ale nie można liczyć na sprzęgło działające tak jak w np. seat,vw itd.

Najlepiej najpierw porównaj sobie z inną alfą, bo w alfach dosyć ciężko chodzi sprzęgło w porównaniu np. z mazdą bo ostatnio właśnie porównywałem.

Mi też ciężko chodzi ale to się pojawia po dłuższej jeździe i szczególnie w korkach. Jak rano odpalam i jadę załóżmy 20-30 km lub przez miasto bez korków to lekko...ale jak są korki i podjeżdżanie po 4 metry to robi sie naprawdę twardy i końcówkę ruchu ma skokową. Dopóki silnik jest zimny to wszystko okej..co do cholery ma wpływ na takie zachowanie w zależności zimny/ciepły?! W piątek jadę na regenerację wysprzęglika i wymiana płynu hamulcowego w obwodzie hamulcowym i sprzęgła. Zobaczymy co to da.

Mi też ciężko chodzi ale to się pojawia po dłuższej jeździe i szczególnie w korkach. Jak rano odpalam i jadę załóżmy 20-30 km lub przez miasto bez korków to lekko...ale jak są korki i podjeżdżanie po 4 metry to robi sie naprawdę twardy i końcówkę ruchu ma skokową. Dopóki silnik jest zimny to wszystko okej..co do cholery ma wpływ na takie zachowanie w zależności zimny/ciepły?! W piątek jadę na regenerację wysprzęglika i wymiana płynu hamulcowego w obwodzie hamulcowym i sprzęgła. Zobaczymy co to da.
Właśnie masz wode w płynie.

Plusik:)
Mieszkasz niedaleko także pewnie kojarzysz w Mogilanach Pana Żyłę? Umówiłem się do niego na regenerację wysprzęglika i wymianę płynu hamulcowego w obwodzie sprzęgła i tutaj kilka pytań.
1.Za to Pan Żyła liczy sobie około 120 zł. Czy to odpowiednia cena?
2.Powiedział mi również, że tam ponoć dwa zestawy gumek idą (czy coś w tym stylu)...? prawda? zestawy naprawcze w intercarsie są po 15 zł a on mówi, że w intercarsie zestawu nie kupię.. Nie do końca mi to pasuje.. 1.9 JTD 8V z wysprzęglikiem na zewnątrz..
Przy wymianie płynu w obwodzie sprzęgła (bez obwodu hamulców) istnieje opcja, że te płyny się po jakimś czasie pomieszają?

Przepraszam, że odgrzebuję takiego kotleta, ale mam dokładnie takie same objawy. Sprzęgło działa lekko i płynnie na zimnym silniku, ale jak już przejadę ponad 20 km zaczyna ciężej chodzić i w ostatniej fazie wciskania czuć wyraźny skok sprzęgła.

Jeżeli to faktycznie jest woda w płynie hamulcowym to proszę o informację czy wystarczy wymiana płynu hamulcowego w obwodzie sprzęgła, czy hamulcowym również?

Czy wymiana płynu hamulcowego w obwodzie sprzęgła jest prosta? każdy mechanik sobie z tym poradzi?

Przepraszam za pytania laika, ale nie miałem wcześniej Alfy i nie miałem z takim problemem do czynienia.

Nie wiem czy to są dwa różne obwody? Z tego co wyczytałem na forum to rozumiem, że są dwa obwody z płynem hamulcowym; sprzęgła i hamulowym. Nie wiem czy one są jakoś ze sobą połączone. Czy trzeba wymieniać płyn w jednym i drugim obwodzie?

Z góry dziękuję za pomoc.

Ostatnia edycja:
Układy są połączone poprzez wspólny zbiorniczek .

Ja bym wymienił płyn w obu układach jeśli jest on chociażby po prosu stary
ale nie sądzę żeby to było przyczyną przeskakiwania pedału.

Sama wymiana nie jest jakaś nadzwyczaj skomplikowana :)

Witam,

Mam dokładnie takie same objawy. Dodam, że w przeciągu ostatnich kilku miesięcy (w sumie do pół roku) wymieniony został płyn hamulcowy, ostatnio sprzęgło oraz wysprzęglik, oraz oczywiście płyn w obwodzie sprzęgła.
Przed wymianą sprzęgła i płynu cały czas chodziło ciężko. Teraz tylko tak jak koledzy opisali - na ciepłym silniku i to nie zawsze. Tydzień temu układ raz jeszcze odpowietrzony i to samo...

Komuś udało się to rozwiązać?

Dodam, że jak chodzi dobrze - to chodzi naprawdę leciutko.
Strasznie to drażniące, jeździłem na "twardym" 4 lata i było ok dlatego, że sprzęgło było twarde jednakowo przez cały czas. Teraz wciskając nie wiesz czego się spodziewać... Potrafi być irytujące :P

Pzdr,
Adam

Witam,

Mam dokładnie takie same objawy. Dodam, że w przeciągu ostatnich kilku miesięcy (w sumie do pół roku) wymieniony został płyn hamulcowy, ostatnio sprzęgło oraz wysprzęglik, oraz oczywiście płyn w obwodzie sprzęgła.
Przed wymianą sprzęgła i płynu cały czas chodziło ciężko. Teraz tylko tak jak koledzy opisali - na ciepłym silniku i to nie zawsze. Tydzień temu układ raz jeszcze odpowietrzony i to samo...

Komuś udało się to rozwiązać?

Dodam, że jak chodzi dobrze - to chodzi naprawdę leciutko.
Strasznie to drażniące, jeździłem na "twardym" 4 lata i było ok dlatego, że sprzęgło było twarde jednakowo przez cały czas. Teraz wciskając nie wiesz czego się spodziewać... Potrafi być irytujące :P

Pzdr,
Adam

Ja również borykam się z twardym sprzęgłem. Byłem zdziwiony, bo sprzęgło brało w dobrym miejscu, a np. stojąc w korku sprzęgło stawało się tragicznie twarde, a czasem nawet potrafiło skoczyć przy wciskaniu. Na zimnym silniku chodzi idealnie. W zimie znacznie więcej km muszę przejechać, żeby stwardniało.

Ostatnio jadąc na wyprawę załadowanym samochodem; 4 osoby + bagaże zauważyłem, że na 5 biegu zaczęło się ślizgać.
Wszystko wskazuje, że moje problemy ze sprzęgłem są spowodowane przez zużywające się sprzęgło.
Czas na wymianę...

albo ciężko chodząca łapa sprzęgła -> przez co nie odbija do końca -> przez co może podślizgiwać (bo nie odbija do końca) -> przez co łożysko z dociskiem może się prędko wykończyć (bo nie odbija do końca i jakby cały czas lekko jest naciśnięte)...

Też szukam dobrego mechanika w Krakowie, który by się za to wziął.

albo ciężko chodząca łapa sprzęgła -> przez co nie odbija do końca -> przez co może podślizgiwać (bo nie odbija do końca) -> przez co łożysko z dociskiem może się prędko wykończyć (bo nie odbija do końca i jakby cały czas lekko jest naciśnięte)...

Też szukam dobrego mechanika w Krakowie, który by się za to wziął.

Mam znajomego mechanika "z powołaniem". Podjadę do niego w przyszłym tygodniu i zostawię mu alfę. Może znajdzie przyczynę. Jest rozchwytywany i wiem, że jak zostawię mu auto to dwa tygodnie z głowy :/ dlatego z tym zwlekam już tyle czasu...

Dam znać jak odbiorę auto co było grane. Widzę, że wiele osób ma z tym problem. Może uda się coś wyjaśnić.

Jeśli tak, to chyba się złożymy na nagrodę dla Ciebie :) (lub Twojego mechanika)

To chyba przypadłość alf, też borykam się z tym problemem. Teraz nadchodzi zima to zapomnę, ale jak sie zrobi cieplej to twardnieje i przeskakuje skokowo, tak jak by cos chrobotało. Działa ogólnie jak powinno.

Jeśli tak, to chyba się złożymy na nagrodę dla Ciebie :) (lub Twojego mechanika)

Największą nagrodą będzie lekko chodzące sprzęgło. Albo może inaczej; ciężko chodzące, ale nie aż tak, żeby noga odpadała w korku i bez żadnych przeskoków, bo lekko chodzące sprzęgło w Alfie to chyba nawet z fabryki nie wyjechało :)

Będę Was informował. Tylko ta jak wspominałem może to potrwać ze dwa tygodnie.

U mnie to samo. 147 JTD wymieniony płyn w układzie sprzęgła i hamulców, wymieniona pompka sprzęgła i wysprzęglik i dalej to samo. Czekam na jakieś info.

Amortyzatory
Powrót