Ciekawe czy taki interfejs można wykorzystać

• Autor wątku Autor wątku adlerkm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adlerkm

Guest
Posiadam taki interfejs :
http://viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=5&prodid=29

Mam pytanie czy taka zabawka nada się do skanowania elektroniki do alfy 156 1.6 16V TS z 2000r. Jeśli tak to poprosiłbym o podpowiedz co powinienem czynić

mam do tego jeszcze kabel rs232/OBD II
i zupełnie od czegoś innego kabel usb/OBD2 z oprogramowaniem do tegoż kabla więc jeśli ktoś mógłby mi poradzić czy można to wykorzystać do testowania elektroniki to byłoby syper

Ostatnia edycja:
- to informacja od viakena
"Interfejs jest wykonany w technologi CMOS na układzie scalonym max232 (K-line), a więc współpracuje z programami pracującymi pod dos np.: A3, A4, VAG 2.6, VAG 2.9. i zapewnia bezproblemową współpracę z każdym notebookiem. ".
- będziesz pracował pod DOs-em, to szkoda ponieważ do alfy , do twojego modelu jest darmowe oprogramowanie Unidiag, bardzo dobre jak na początek zabawy z diagnostyką.
- a tutaj masz prawie wszystko jak zacząć bez stresu i problemów ale ten opis zaklada, że bedziesz pracował na kablu USB. temat przyklejony u góry " Unidiag alez to bardzo proste".

- pozostaje chyba spróbować czy to ruszy.
--

http://www.forum.alfaholicy.org/147_156_166_gt/10413-156_unidiag_alez_bardzo_proste.html

mysle ze moze grac, ja uzywam Euroscana od Viakena i smiga :)

poluzowala sie wtyczka pod fotelem, blad poduszek - wykasowalem

przerabialem instalacje elektryczna, przypadkiem odlaczylem zasilanie ABS przy pracujacym silniku, blad ABS - wykasowalem

sprawdzilem max zarejestrowane odciecie (przy 7160 obr/min), sonde, przeplywke itp.

nie moge zrobic tylko (albo nie umiem :P) adaptacji, ale narazie tego nie potrzebuje...

aha i bez problemu laczylem sie tez z fiatem siena :)

a co dokładnie i jak to zrobiłeś że można to użyć. Bo nie wiem czy chodzi o kabel usb czy o ten cały interfesik ?

Ostatnia edycja:
@martinpl
- proszę wytłumacz to trochę jasniej.
- kolega musi jeszcze dokupić euroscana, czy tylko wystarczy ten kabel zakupiony od viakena + złącze COM w komputerze bo takie jest wyjście z tego pudełka.
- piszą tam na tej stronie Viakena tak, że nie wiadomo jak to podłaczyć, chyba że instrukcja to wyjaśnia.

Ten interfejs nie ma gotowej wtyczki, tylko trzeba podłączać samemu piny? Interfejsy które używają forumowicze to w większości interfejsy projektowane wstępnie pod RS232 z wbudowaną przejściówka na USB. Specjalnie dla tych ludzi którzy nie maja portu COM w laptopie. Takie rozwiązanie jest zawsze gorsze od normalnego sprzętowego COMa jaki Ty byś wykorzystał. Dowody są dwa, na USB ze stabilnością jest różniej i do tego jeden z programów z tego co pamiętam działa tylko ze sprzętowym COMem i KKL?

Podsumowując masz kabel RS232->OBD2 i USB->OBD2 i jeszcze pakiet od Viakena? Ja obstawiam, że co najmniej dwoma interfejsami uda Ci się podłączyć do alfy. Na początek zacznij od softu UniDiag i dobrej konfiguracji portów COM.

wiec sprawa wyglada tak :)
mam euroscana od viakena, jest na tej samej kosci co pokazany wyzej przez "adlerkm"

wiec dedukowalem ze skoro ta sama kosc to i bedzie dzialac podobnie :)

podlaczenie wyglada tak ze euroscan podlaczany jest pod port com (rs232) w komputerze (wymaga 2 porty COM!) a nastepnie z euroscana odchodzi kabel z golymi pinami, bez wtyczki, podlacza sie do gniazda OBD w te piny w ktory system akurat sie laczymy (pin 1 silnik, pin 4 abs, pin 9 poduszki - podaje przykladowo)

wyglada to tak:
273.jpg

274.jpg

ps.mam nieregularny dostep do kompa, wiec moge czasami dluzej nie odp

Amortyzatory
Powrót