chwilowy spadek obrotów do 0 i marchewka [!?]

• Autor wątku Autor wątku hemicuda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hemicuda

Guest
Witam,

Mam problem z moja Alfą. Od czasu do czasu podczas dynamicznej jazdy wskaźnik obrotów pikuje do zera i zapala się lampka wtrysków. Silnik oczywiście nie staje ale przestaje dawać moc zupełnie (co może być niebezpieczne jeśli staruję spod podporządkowanej). Po sekundzie/dwóch obroty wracają do normalnej wartości, lampka nadal się pali - jeśli wtedy spowrotem przycisnę mocno to znowu wskazówka leci do 0, a jeśli poczekam kolejne 2 sek na neutralnym gazie to lampka gaśnie i wszystko wraca do normy.

Najłatwiej reprodukuje sytuację następująco: Stoję, wrzucam 1kę, ruszam dynamicznie i po puszczeniu sprzęgła dociskam mocno gaz, przy puszczeniu gazu coby zmienić bieg obrotomierz leci do 0 i marchewa się świeci. Zmieniam bieg i czekam aż mi zgaśnie marchewa.

Wcześniej zdarzało mi się to dość często. Gdy kupiłem auto byłem po 3letniej przerwie od jazdy jakimkolwiek samochodem i przez pierwszy tydzień dość często zadławiałem auto przy ruszaniu z miejsca. Po takim zadławieniu bardzo często w przeciągu 30 sekund występowała opisana sytuacja.

Byłem w ASO na diagnozie i póki co stwierdzili brak błędów na komputerze i zasugerowali żebym przeczyścił przepustnicę i wymienił świece. Świece do mnie już idą, ale chciałem się Was dopytać czy spotkaliście się z czymś takim wcześniej i czy jest jakiś BKM na to.

Pozdrawiam!

Skoro zapala się marchewa to nie może wystąpić brak błędów

Panowie z ASO stwierdzili, ze "na komputerze nie wyszly zadne bledy". Uwierzylem na slowo.

- błędy pozostaja zapisane w ECU, jeśli to błędy z newralgicznych układów.
- lampka MIL może sie nie świecic , jesli ponowne testowanie daje sprawność elementu.
- szkda ze nie podali jakie sa parametry TRa , FRa , itd.
- tak to jest jak się idzie na tekstowy program diagnostyczny ( czytaj examiner ).

Skoro zapala się marchewa to nie może wystąpić brak błędów

Może, mi po wypięciu przepływki i innych walkach z alfa marchewę wywalało a po czasie na alfadiagu 0 błędów.

Bubu niestety nie wszyscy mają dostęp do alfadiaga czy uni a nawet jak mają to nie znaczy że rozumieją te programy.
Panowie z Aso są od tego jak dupa od s...ia i trzeba o to walczyć bo inaczej olewają diagnozę. Z czytają błędy i papa, jak się uprzesz, wszystko zdiagnozują. Tydzień temu koleś rozwalił mnie że rozrząd przestawiony o 1 ząbek (szczęście że nie w mojej alfie) Diagnoza na kompie około 5 minut, potwierdziło założenie blokad. Komu wierzyć jak nie aso?. Tylko te ceny (żadna reklama z mojej strony, ale bywa że dają radę)

to nie jest tak do końca, obecnie instalacja alfadiaga to nie problem !!!
- zabrać notebook dziewczynie na dwa dni testów, tak to może być problem.
- nie trzeba rozumiec tych wykresów, wystarczy zrobić i opublikować na forum.
- za to nie rozumiem kogoś jak w alfie mierzy sondę miernikiem universalnym, to niestety z tym nie mogę się zgodzić.
- interfejs to prawie cena 55 zł.

Może, mi po wypięciu przepływki i innych walkach z alfa marchewę wywalało a po czasie na alfadiagu 0 błędów.

...

Bo błędy są wykasowywane z ECU po 10 odpaleniach i przejechaniu 30-50km (jesli ustapiła przyczyna ich wyswietlenia

Organizuje sobie jakis wolny laptop i czekam na interfejs do Alfy, a w miedzyczasie zauwazylem cos co wczesniej nie opisalem. Podczas gdy zapala sie kontrolka wtryskow ( marchewa ) zapala sie jednoczesnie lampka na wskazniku temperatury mimo ze jest ona nizsza niz 90 C. Jednoczesnie gasna.

Czy to możliwe żeby padający czujnik temperatury płynu robił takie psikusy?

- albo inna możliwość, chwilowy brak połączenia z czujnikiem temperatury.
- wtedy zapali się MIL i lampka temperatury jednocześnie.

nie wiem czy poradziles sobie z ta usterka
ale takie objawy moze powodowac niesprawny czujnik polozenia walu

Dzieki, ale problem juz rozwiazany. Powodem wszystkich problemow byla odlaczajaca sie masa na komputerze + jeszcze doszly problemy z przeplywką.

A gdzie sprawdzic czy jest odlaczona masa na kompie ?>?? Mam podobny problem

Amortyzatory
Powrót