• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Chwilowy brak mocy...!Cos dziwnego?

danloo23

Nowy
Auto
AR 156 2,4 JTD 20V 2005r.,Fiat Bravo 2 1,6 mjet 105KM 2012r.
Witam!
Dzisiaj stalo mi sie cos dziwnego!Otoz wyprzedzajac auto (przy 2500-3000obr/min-4 bieg,pedal prawie w podloge) chwilowo stracilem moc,tak jakby autko nie reagowalo na gaz,bylo to tylko chwilowe bo potem juz wszystko bylo ok!Kiedys juz mialem podobna sytuacje,tez przy wyprzedzaniu ale pomyslalem ze cos mi sie ubzduralo ale dzisiaj juz wiem ze cos bylo nie tak!Zawor EGR zaslepiony,koledzy co sie dzieje z Moja Ulubienica:)???
Pozdrawiam!

Zapewne jest to tzw overboost, czyli przeładowanie turbiny. W momencie gdy ciśnienie jest za wysokie (np przy większym obciążeniu silnika) czujnik ciśnienia likwiduje przeładowanie, ale wtedy silnik ma mniejszą moc itd. Przyczyną tego może być nagar w turbinie, a konkretnie na jej łopatkach. Miałem to samo w JTD 8V i wyczyszczenie turbiny zlikwidowało to całkowicie.

Jezeli to zapieczone lopatki to wnioskuje ze trzeba zdejmowac turbine a nastepnie ja wyczyscic-czy tak?Czy jest to duzy koszt,czy przyczyna moze byc tez czujnik doladowania,gdzie go znajde w moim silniku?

Ostatnia edycja:
Rozbieranie i czyszczenie turbiny to około 150-300 zł w mojej okolicy w zależności od marki auta i rodzaju turbiny. Elektrozawór raczej nie powoduje takich objawów. Jedź do kogoś, kto się zna na diesel'ach w Twojej okolicy i niech Ci to na miejscu zdiagnozują, ale wedle Twojego opisu to będzie nagar w turbinie na 99%.

Dzieki Wielkie za pomoc!!!
Pozdrowionka!!!

Amortyzatory
Powrót