[159] Chłodnica oleju 2.4JTDm

Witam.
Czy ktoś w ogóle próbował spawać tą chłodnicę w typowym miejscu czyli za dolnym wejściem węża? (zaznaczone na foto) Nie wiem czy w ogóle znajdę chętnego na pospawanie w tym miejscu, ale może warto próbować. Jak nie to będę zamawiać nową.
Pokaż załącznik 276412

Miałem dokładnie w tym samym miejscu przeciek, dwa zakłady próbowały to pospawać, ale skończyło się zakupem nowej.

Też kupowałem ori. Żadnego druciarstwa nie cierpię.

Dobre pospawanie to jeszcze nie druciarstwo. Druciarstwo to wywalenie chłodnicy i dospawanie w jej miejsce rurki długości 15cm tak by zamknąć obieg - tak, widziałem to w jednej 9-tce...
U mnie zaczęło się od przecieku na wężu doprowadzającym olej do chłodnicy - przewód pojechał do zakładu, w którym robią hydraulikę siłową, zakuty na nowo, z nowym odcinkiem elastycznym, ale po zamontowaniu okazało się, że zaczęło cieknąć również z chłodnicy - ta prawdopodobnie już była tam bardzo zmęczona i ruszenie węży spowodowało jej rozszczelnienie (może i lepiej, bo jeśli by nie puściła od razu, to pewnie za kilka chwil i tak by się rozszczelniła). Dwa zakłady próbowały to spawać, ale bezskutecznie - wybór był prosty, ASO i nowa ori chłodnica.

https://turboworks.pl/product-pol-3...orks-Race-Line-15-rzedowa-300x210x50-M22.html

Ja montowałem taką. Zamontowania w sierpniu 2019 i żadnych problemów. Nowa oryginalna wg. mnie zdecydowanie za droga (nie mam pojęcia co tam "tyle" kosztuje żeby taką zaporową cenę dawać). Ta spełnia swoje zadanie za 10-15% procent ceny oryginału.

Wszystko ok, ale ja kupuje oryginalną, zakładam i jadę, a tej nikt w mojej okolicy nie założy, dorabianie mocowań (mały problem) i dorobienie przewodów (największy problem) skutecznie zniechęcają do montażu.

u mnie nie było z tym problemów. Przewody zakute w ten sam dzień.

Można i nic się nie stanie przy normalnej jeździe.

Witam czy przez chłodnice oleju w 2.4 jtdm leci też płyn chłodniczy żeby wspomagać jej chłodzenie czy tylko sam olej?

jesli jest wejscie i wyjscie tylko , to raczej płyn tam nie chodzi, ole chłodzi ped powietrza

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót