• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Chłodnica klimatyzacji

Gixer

Nowy
Auto
159 JTDM 8V
Witam,

Mam do wymiany chłodnicę klimy, wie ktoś może czy dużo roboty jest z wymianą? Trzeba zdejmować zderzak?
Pozdrawiam

Zderzak trzeba koniecznie zdjąć, a dlaczego akurat chłodnica do wymiany? Możesz coś więcej napisać?

Zderzak trzeba ściągnąć tak jak już BeBe napisał. Roboty przy tym nie jest zbyt dużo, jeśli śruby nie są zbyt pozapiekane to godzina, może półtorej i gotowe. Oczywiście układ klimatyzacji powinien być pusty, ale podejrzewam że skoro chcesz wymienić chłodnice to pewnie jest dziurawa i żadnego czynnika już w środku nie ma.

Zderzak trzeba koniecznie zdjąć, a dlaczego akurat chłodnica do wymiany? Możesz coś więcej napisać?

Kamień chyba ją trafił, dziurawa jest.
To mnie trochę zmartwiliście, myślałem że od góry wyjdzie. Trudno.

Ja miałem ten gumowy wężyk przetarty i żeby wykręcić go to musiałem całą chłodnicę wyciągać. Zresztą jedna rurka się odkręciła bez problemu, a wszystko winna była druga która za cholerę nie chciała nawet drgnąć. Miałem całe podszybie zdemontowane, dwa dni w plecy.

wznowie temat,a gdzie są śruby od zderzaka?

- - - Updated - - -

i czy trzeba wyciągać światła albo coś innego,jak go w ogóle rozkręcić żeby dojść do chłodnicy klimy

Śruby widzisz po otwarciu maski, później od spodu, po jednej od strony nadkola. Przy błotniku montowane na zatrzaski i zderzak masz zdjęty. Lampy zostają.

Też mam u siebie chłodnicę do wymiany + przewód gumowo-aluminiowy, który dochodzi do silnika. Poleci ktoś chłodnicę klimatyzacji - jakiś sensowny, nowy zamiennik do 159 (1.9 Diesel, 150KM, 16V)? Chyba, że ktoś z forumowiczów ma do sprzedania ori używkę w dobrym stanie wraz z przewodem? Na Allegro widziałem coś takiego: http://allegro.pl/chlodnica-klimatyzacji-alfa-romeo-159-1-9-jtdm-05-i4468049046.html

Przewód myślę dać do naprawy.. w ASO coś krzyknęli 560 zł za nowy.

Po moich przygodach jakie miałem i byłem zdecydowany na wymianę połowy układu klimatyzacji polecę Ci poszukanie dobrego elektryka, który zajmuje się tylko klimatyzacją (nie nabijaczem klimatyzacji). U mnie leciało ciepłe powietrze z klimy - poszła pierdoła, która zatrzymała cały układ klimatyzacji - cewka układu klimatyzacji. Pierdoła - 300 zł, no ale cóż... wiedza kosztuje.

a tak przy okazji demontazu zderzaka to jest jedyna opcja na wyjecie IC no nie?w tym aucie IC wyglada jak chlodnica klimy no nie?nie jak np w audi ze kostka wisi po bokach

Głupie pytanie. Ta chłodnica która jest od przodu 159-tki to chłodnica wody, a ta od silnika to chłodnica klimy, czy na odwrót ?

Nieco ubywa mi płynu chłodniczego. Dzisiaj przy konserwacji spodu zauważyłem, że na tej od strony silnika jest od spodu różowy nalot. Mamy drobny wyciek.

Tak czy owak chłodnica wody do wymiany, którakolwiek z nich by to nie była, to pewne. Nie chcę sie bawić w uszczelniania.

Czy do zmiany chłodnicy wody konieczne jest zdjęcie zderzaka i druga sprawa, czy jestem w stanie ogarnąć rzecz sam, czy jest to bardzo skomplikowane ? Czy te chłodnice można wymienić niezależnie od siebie, czy wymienia się komplet ?

Jeśli ktoś ma do wymiany chłodnicę klimatyzacji(skraplacz) to samemu można sobie z tym poradzić w maks 2h. Nie potrzeba kanału, podnośnika,specjalnych narzędzi.
Wystarczy zdjąć zderzak, rurę powietrza dochodzącą do filtra powietrza oraz plastykową osłonę u dołu chłodnic i odkręcić 2 rurki klimy od chłodnicy. Chłodnica wychodzi dołem bez podnoszenia samochodu ;)

Wymiana przewodu klimatyzacji

Panowie dzis zdemontowałem gumowy przewod od chłodnicy klimatyzacji do kompresora. jutro go zakuj i zamontuje spowrotem. ale takie pytanie czy skraplacz i osuszacz rowniez musze wymienic jezeli auto stoi bez tego przewodu?

Panowie dzis zdemontowałem gumowy przewod od chłodnicy klimatyzacji do kompresora. jutro go zakuj i zamontuje spowrotem. ale takie pytanie czy skraplacz i osuszacz rowniez musze wymienic jezeli auto stoi bez tego przewodu?

Ile stoi??? Dzień dwa??? Nie przesadzaj. Składaj na tym co było. No chyba że jeździłeś na takim rozszczelnionym układzie długo, to wypadałoby przynajmniej osuszacz wymienić na nowy. Ale tanie wychodzi dobry zamiennik już z osuszaczem.

Kto jest producentem skraplacza na pierwszy montaż? Na moim znalazłem takie info z którego nic dla mnie nie wynika...
177.jpg

Witam, czekam nie wymiana chłodnicy klimy. Na aledrogo czy iparts-ie można dostać już zamienniki za +/- 300 PLN Używki org to 100-150 zł. Może mi ktoś doradzić w co zainwestować. Moze ktoś matował jakiś sprawdzony model ?

Wysłane z mojego PULP 4G przy użyciu Tapatalka

Nie pamiętam jakiej firmy, ale ja mam zamiennik chłodnicy. Musiałem też wymienić przewody bo połączenie przewodów i chłodnicy skleiło się tak, że nie szło tego rozdzielić.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ja w zeszłym roku założyłem Delphi ale teraz mam wyciek na połączeniu skraplacza z osuszaczem wiec znowu czeka mnie wizyta u mechanika :(

Ja wczoraj wymieniłem chłodnicę na Hella, tylko na razie coś klima zaczęła głośno chodzić, dźwięk podobny do tego słynnego dźwięku 'wiertarki'.

Amortyzatory
Powrót