[159] Check Engine - Błąd P0036

Anteduvin

Nowy
Auto
159 1.8MPI
Witam,
kilka tygodni temu zapaliła mi się kontrolka check engine - po sprawdzeniu okazał się to być błąd P0036 HO2S Heater Control Circuit (Bank 1 Sensor 2). Wymieniłem sondę lambda (tą przed katalizatorem) i wszystko było OK, aż dziś znowu zapaliła się kontrolka i znów ten sam błąd. Jeśli nie sonda lambda to co może być przyczyną?

Wymień przy okazji tą za katem, miałem ten sam błąd, który jasno wskazywał że problem dotyczy sondy przed katalizatorem, mechanik jednak przy pomocy narzędzia diagnostycznego doszedł do wniosku że to sonda za puszką podaje niewłaściwe wartości. Koniec końców wymieniłem tą drugą, której rzekomo błąd nie dotyczył. Możesz dla próby podmienić nową sondę ze starą.

Ostatnia edycja:
Dzięki za info, wymienię tamtą sondę bo i tak jest pewnie od nowości. Miałeś jakieś objawy uszkodzenia drugiej sondy? U mnie komputer przy bardzo małych prędkościach wskazuje niebotyczny pobór paliwa- nawet 40l/100km. Założyłem nawet post o tym ale forumowicze stwierdzili zgodnie ze to w sumie normalne

Chyba raczej nic po za błędnymi napięciami na wykresie. Pobór paliwa w przypadku uszkodzonej sondy może być zwiększony, zauważyłeś może? Nie wiem na ile ma to wpływ na podawane wartości przez komputer, ale o to się raczej nie martw, Alfa po prostu nie narzuciła na to kagańca jak to inni producenci zrobili (żeby nie zamartwiać użytkowników) =D
Nie wiem nawet na ile takie dane oddają rzeczywistość, ale fakt faktem auto będzie przy walniętej sondzie łykać tego paliwa nieco więcej

Ta druga sonda (za katem) zdaje się, że nie jest do regulacji mieszanki używana. Bez wpływu na spalanie w związku z tym.

Chyba raczej nic po za błędnymi napięciami na wykresie. Pobór paliwa w przypadku uszkodzonej sondy może być zwiększony, zauważyłeś może?

Auto mam od niedawna i tankowałem dopiero 2 razy (zawsze tankuje do pełna) i spaliła 8,4l/100. Szczerze spodziewałem się mniejszego spalania bo starałem się jeździć spokojnie a miałem akurat wtedy raczej poza miastem.
A Twoja 1.8 ile pochłania paliwa ?

Mój pobór opieram głównie na dojazdach do pracy wieś - miasto (ok 7km.), niestety na tak krótkim odcinku i przy prawdopodobnie wadliwym termostacie spalanie oscyluje w granicach 10.5 - 13.5 . Po za miastem przy dłuższej jeździe koło 8-9, ostatnio jak miałem trasę 200km przez krajówki to wyszło z 7.5 chyba (klima ON)
Niestety auto ciężkie a silnik słabawy, jest niewiele lepiej niż w JTS'ach chyba, chociaż mogę się mylić

OK, dobrze wiedzieć l, ale też tak masz że chwilowe spalanie komputer wskazuje Ci 40l/100.jak jedziesz 20km/h?

Czasem nawet więcej, to raczej nie powód do niepokoju

Amortyzatory
Powrót