• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Centralny zamek problem (zamykanie i otwieranie)

bynus

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.6TS 120KM 2003r.
witam

mam problem z centralką w alfie romeo 166 a mianowicie przy próbie zamknięcia jej pilotem lub kluczem (drzwi lewe przednie) drzwi zamykają sie i otwierają i tak zawsze dopiero jak zamknie sie samochód kluczem z prawej storny zamyka sie i nie wiem co jest winowajcą takiej sytuacji

Rozebrałem wszystkie zamki przeczysciłem je nasmarowałem bo myslałem ze wariuje przez to ze któryś cięzko chodzi ale nic dalej to samo

proszę o pomoc

Masz do wymiany siłownik zamka centralnego.

u mnie problemy z centralnym, a dokładniej problemy z zamykaniem, bo otwierał się zawsze spowodowane były sterownikiem centralnego zamka.

Po usunięciu "zimnych lutów" jest OK.

W alfach 3/4 usterek z elektryką spowodowane jest zaśniedziałymi stykami, lub połączeniami lutowanymi wykonanymi przy zastosowaniu spoiwa bardzo kiepskiej jakości. :(
:( :(

a możecie bardziej prostym językiem operować

Po usunięciu "zimnych lutów" jest OK. <--------- gdzie one są, czym one są, i czym je usunąć

Grizzly możesz mieć rację,ale jeśli szwankuje zamykanie wszystkich drzwi.Jeśli jest problem z jednymi drzwiami to raczej siłownik padł.

Skup się jeszcze raz na zamku z prawej strony, problem jest z mikrowyłącznikami w zamku lub w silniczku od ryglowania. Jak dobrze pamiętam jest na forum opis uzdrawiania tego zamka.

bynus napisał:
a możecie bardziej prostym językiem operować

Po usunięciu "zimnych lutów" jest OK. <--------- gdzie one są, czym one są, i czym je usunąć

zimne luty: połączenia lutowane które na skutek upływu czasu i kiepskiej jakości spoiwa( cyny) straciły zdolność do przewodzenia prądu pomiędzy końcówką elementu a punktem lutowniczym; to bardzo uproszczona definicja ;
usuwasz lutownicą poprzez "przelutowanie" punktów lutowniczych czyli lutujesz płytkę jeszcze raz . poproś znajomego elektronik o pomoc zajmie mu to najwyżej 15 minut i nie uszkodzi płytki.

jak Ci to pomoże to możesz dostarczyć mi sterownik (poczta, dhl, osobiście, telepatycznie) to sprawdzę i ewentualnie naprawię ci go na miejscu i to za free. :D
pozdr.

temat siłowników a modelu 166 był tyle razy wałkowany że dziwię się że ktoś jeszcze ma jakies inne przypuszczenia ...

Witam. Ja mam taki problem naciskając pilot wogóle centralny nie reaguje tylko swiatła mrygają . Jak powciskam skoble i potem otworze go z kluczyka to zaczyna wariowac wszystko zamyka sie otwiera z centralnego. I jeszcze taki problem że drzwi od pasażera wogole nie chca sie otworzyc ani z kluczyka ani z pilota. Czy to siłownik?

Szukajka się kłania każdy przypadek był opisywany po 100-kroć.

W mojej alfie jest coś takiego że od strony kierowcy jak zamykam kluczykiem to po 2 sek otwiera ponownie a od str pasażera zamyka normalnie z otwieraniem tas samo od kier zaraz zamyka a od pas. jest oki lecz tylko 3 drzwi (prawy tył nie łapie wcale)

Dzień dobry.
Mój problem z centralnym zamkiem zaczoł się dziś bardzo ciekawie.A mianowicie wszystko zaczęło się od tego ze z pilota nie moglem otworzyć bagażnika,został otwarty kluczykiem.Okazało się ze poluźniła się śruba trzymająca zamek.Zdjąłem obudowę dokręciłem poskładałem tak jak było i tu jest właśnie najciekawsze.Centralny przestał reagować na pilot (świeca się jedynie kierunkowskazy) ale nic się nie dzieje,dodatkiem do tego jest ze przestały mi działać elektryczne szyby.Jakieś pomysły gdzie lezy problem.
Jakiś moduł,bezpiecznik itp

Sprawdź czy masz napięcie na bezpieczniku F63 20A w bagażniku po prawej. Jeśli nie to sprawdź bezpiecznik 70Ana aku.

Centralny przestał reagować na pilot (świeca się jedynie kierunkowskazy) ale nic się nie dzieje,dodatkiem do tego jest ze przestały mi działać elektryczne szyby.Jakieś pomysły gdzie lezy problem.
Jakiś moduł,bezpiecznik itp
Działa Ci oświetlenie wnętrza? Jak nie to mógł Ci paść moduł komfortu. W bagażniku po prawej stronie taka skrzynka.
195960d1459255701-modul_komfort_modul_otwierania_szyb_wymiana-20140822_133300.jpg

Wymiana bezpiecznika F63 20A pomogło i wszystko wróciło do żywych.Dzięki za wiedze wasza :)
A z ciekawości spytam czy moduł komfortu pasuje z przed lifta do po lift czy są jakieś inne?

W po FL jest już wszystko innaczej, avi za tym idzie, moduły nie są zamienne.

Wysłane z mojego moto g(6) przy użyciu Tapatalka

Sprawdź czy masz napięcie na bezpieczniku F63 20A w bagażniku po prawej. Jeśli nie to sprawdź bezpiecznik 70Ana aku.

Mam podobnie, dodatkowo nie działa oświetlenie kabiny--a raczej raz działa raz nie. Modół konfortu nowy z taniego Fiata i dalej to samo. Mam instrukcję i w rozpisce bezpieczników nie mam F63 w ogóle, który to?

Przed Fl czy po FL, bo w opisie nie widzę ?
Jeśli po FL to:f63.jpgf63_1.jpg

Amortyzatory
Powrót