edge66 napisał:
Po założeniu blosa auto zyskało te prawie 30 koni, w decydującej mierze, dlatego że udrożniłeś dolot. Porównaj sobie średnice mikserka ze średnicą blosa (skieruj swą uwagę na przepływ powietrza).
Przyznać muszę, że blos sprawia że auto już od najniższych obrotów płynnie się wkręca na obroty, ale na pewno nie idzie to w parze z ekonomiką.
Myślę, że sekwencja jest optymalnym rozwiązaniem.
Słuchaj , ja dobrze wiem czemu zyskało

Nie zamontował sobie tego bo mi się nazwa spodobała , tylko dlatego , że zasada działania tego urządzenia daje nam wymierne efekty

. Teraz jeśli chodzi o wiek auto - przeciwwskazaniem jest właśnie wadliwe działanie różnych czujników - co oczywiście jednocześnie odbija się na benzynie , ale przy blosie to po prostu nie przeszkadza bo jest to wynalazek w pełni. Mechaniczny. Drugim przeciwwskazaniem jest to , iż w kilkunastoletnim aucie taka instalacja (porządna montowana w porządnym warsztacie) potrafi przekroczyć wartość auta - w tym momencie imho aspekt ekonomiczny takiej instalacji jest niekorzystny

Dla mnie brak sensu. Moc jest porównywalna przy jednym i drugim. Prostota w obsłudze te o plus na rzecz BLOSa , cena na koszt BLOSa . Został nam tylko aspekt ekonomiki spalania ..... Z tego co porównywałem dobrze wystrojony blos vs dobrze wystrojona sekwencja to różnica w granicach 5 - 10 % . Dla mnie gra nie warta świeczki , mam płacić dwa razy tyle , żeby zyskać 5 - 10 % i mieć następny pakiet elektronicznych gadżetów , które mogą odmówić posłuszeństwa ?? Gdybym kupował auto za ponad 100 tysięcy - nie zastanawiałbym się ani chwili - porządna sekwencja , a jakże (tylko nie jakieś polskie STAGi ......) , ale w aucie za kilka tysięcy ?? Po to tylko , żeby auto mi paliło pół litra mnie gazu ??
Co do polskich specjalistów - przy kiepskich instalacjach sekwencyjnych to nawet najlepsi z hamowniami i laptokami nie raz wymiękli po pół roku walki ze sprzętem .... czasami jak widzę to walka między cierpliwością serwisanta a cierpliwością właściciela pojazdu ... kto wygra :mrgreen: .
Poza tym też nie do końca mnie zrozumiałeś - ja nie potępiam instalacji sekwencyjnej - dobra sekwencja dobrze zestrojona musi chodzić bardzo dobrze i wierze w to. Ale jak ktoś mi mówi że blos to badziew to moim zdaniem powinien zastanowić się nad poziomem swojej wiedzy , wyciągnąć wnioski i nie wypowiadać się na temat czegoś , czego nie zna

BLOS jest dobry i skierowany do pewnej grupy odbiorców , imho zupełnie innych od tych do których jest skierowana sekwencja. Dobra sekwencja , bo tania imho jest kompromisem między tymi dwoma bardzo dobrymi rozwiązaniami - bo jest tania prawie jak blos i jest sekwencyjna jak dobra sekwencja - ale w połączeniu to badziew po prostu.
pozdrawiam
p.s. Jak dla mnie BLOS ma jeszcze jedną dodatkową zaletę - bardzo łatwo zestrajalny , gdy bawimy się w dostrajanie auta w przeróżny sposób to w bardzo prosty sposób jesteśmy w stanie zwiększyć mu dawkę - w sekwencji to już takie proste nie jest .