• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Brakuje 1,2 biegu prosze o sugestie

• Autor wątku Autor wątku marcinchorzów
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcinchorzów

Guest
Jade sobie wczoraj i redukuje z 3 na 2 i odkryłem że nie mama 2:( . Okazało się że lewarek zmiany biegów lata sobie bezwładnie tak jakby sprężyna się urwała 1,2 nie moge znaleśc !! mam 3 ,4,5 i wsteczny jak przytrzymam go mocno reką i pomieszam lewarkiem. Mam do was pytanie czy ktoś się z tym spotkał !!! przypuszczam że to łącznik i sprężyna. Jeżeli macie jakieś sugestie prosze o informacje . W następnym tygodniu zabiore się za to .Musze znaleśc opis jak to jest połączone! za wszelkie sugestie będe wdzięczny

linki powiadzasz!!!! w poniedziałek ruszam z tematem byłem pewien że jest to na łącznikach stałych !!

---------- Post dodany o godzinie 16:50 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 14:51 ----------

Znalaałem przyczyne http://allegro.pl/item720035418_gniazdo_dzwigni_zmiany_biegow_fiat_alfa_romeo.html

Plastik rozleciał się na dwie części . znalazłem również rysunek poglądowy
http://www.spangerum.com:7080/navi?...6&WINDOW_ID=1&SGRP_COD=21&SGS_COD=0&DRW_NUM=2

w następnym tygodniu podejmuje próbe wymiany !!!! martwi mnie tylko fakt że musze wyciągną katalizator. Jeżeli ktoś to robił osobiście prosze o informacje o przebiegu prac.

jesteś pewny że akurat korpus , może masz rozwaloną tulejke 21 ? ja nie miałem jednej strony biegów własnie przez ta tulejke

Gdy sciągnołem osłone lewarka i przedostałem się przez gume to plastik był pękniety !! ale zobaczymy przy demontażu nie wykluczam jeszcze innych niespodzianek . Fajnie by było żeby tylko to !! mniejsze koszty naprawy .

witam też tak miałem i sugeruje zdjąć wszystko z lewarka i po prawej stronie sprawdzić czy plastikowa tulejka nie popękała, mechanizm zmiany biegów od seicento jest identyczny i kosztuje jakieś 42 zł:) a taki sam ale napisane alfa 156 ok 100zł:) wystarczy odgiąć śrubokrętem i tulejka wejdzie i nietrzeba nic z dołu rozbierać:)

Plastik jest faktycznie od seicento. plus w tuleje wchodzą dwa łożyska igiełkowe. tego gównianego plastiku nie da się wymienić bez rozbierania dołu. wiem bo u mnie się to rozleciało i wymieniałem. w co wtykać tuleję jeśli plastik w której siedzi jest popękany lub sie rozlatuje? coś użytkownik "alfa 156" ściemnia...

z cena napewno przesadza bo sprawdzalem na eperze i sa takie same dla tych cześci
nie wazne czy alfa czy fiat

nieważne w eper-ze ale pan w sklepie inaczej oceni portfel wł alfy i sc
(tak jak śruby M12 1.25 potrafią kosztować 4zł a do alfy już np 6zł chociaż to to samo )

ale dzwonisz do sklepu ipytasz sie o cześc o numerze tym i tym to skad może wiedziec ze to akurat alfa jak fiat tez ma taki sam numer cześći?

Trzeba zadzwonić do phantom71 - kupiłem u niego i było najtaniej. w serwisie fiata ten plastik do seicento kosztował 50zł, do alfy 90zł. nr w eperze są inne - ale to jest to samo. u siebie montowałem plastik od seicento - wszystko było ok.

Ja zamówiłem orginał w ganinex katowice w czwartek do odbioru cena 58 zł . w piątek po robocie będę z tym walczył zobaczymy jak pójdzie ;-)

Awaria usunięta koszt częsci 50 zł . Naprawa własnymi rękami koszt 0 zł Naprawa w warsztacie 180 zł plus czesci . Jest troche rozbierania ale frajda nie zła :-)

Amortyzatory
Powrót