[146] Brak zasilania grzałki lambda, szarpanie na benzynie

Michcioms

Nowy
Auto
Alfa 146 1.4ts 98r
Witam, zakladam osobny temat, zeby nie podpinać się do innych problemów. Problem dotyczy braku zasilania na grzałkę sondy lambda, jedyne napiecie jakie jest na przewodach idacych do grzałki (u mnie czarny i pomarańczowy z czarnym paskiem) wynosi 0,14v i występuje między każdym z przewodów i masą, natomiast między nimi brak zasilania 12v,dodam,że miedzy przewodami, a klemą minusową również brak zasilania (a przecież to chyba to samo co masa) proszę o pomoc jak dalej szukac przyczyny. Pozdrawiam

Grzałka działa tylko na zimnym silniku

Jadnak nie
Zasilanie grzałki jest podpięte pod przekażnik pompy paliwa

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź, mierzyłem oczywiscie na zimnym i nic, pompa działa, ma ktoś pomysł gdzie szukać przyczyny? Ewentualnie wykluczyc przerwe w obwodzie? Bo nie mam pojęcia jak w wiazce od ecu znalezc odpowiednie przewody, kolory się powtarzają, a wtyk nie jest przezroczysty, żebym mógł namierzyć kabelek znając numer pinu(nie znam) . Jest na to jakis patent? Często czytałem, że ludzie mierzą coś na odpowiednich pinach, tylko jak? Bo wtyk jest jeden, jak odepne to nie będzie zasilania ecu, chyba, ze we wtyku jest coś dzięki czemu mozna określić numer pinu i kabelek. Proszę o pomoc, pozdrawiam.dodatkowo z tym szarpaniem na benzynie roznie bywa,czasami nie występuje, a jak juz to muli do 3tys,a poniżej tylko z gazem w podlodze przyspiesza, pompa ok, regulator zaslepiony i tez czasem zdarzy się, że jest płynnie. no ale zeby dalej diagnozować to sonda musi byc sprawna. Dzięki z góry za pomoc.
Edit : masa od grzalki jest na pinie 4tym(czarny) natomiast 3ci(pomaranczowy z czarnym paskiem milczy) To znaczy, że ecu powinno zasilać grzałkę ciągle gdy tylko pracuje pompa paliwa? Nie odłącza gdy sonda ma już temp roboczą? Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Mam jeszcze istotne pytanie, czy u was z odłączoną sondą programy diagnostyczne podają jakieś napięcie czy powinno być poprostu 0, bo u mnie jest koło 455mv i nie wiem czy to prawidłowo czy z ecu jest coś nie tak? Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc

Edit : masa od grzalki jest na pinie 4tym(czarny) natomiast 3ci(pomaranczowy z czarnym paskiem milczy) To znaczy, że ecu powinno zasilać grzałkę ciągle gdy tylko pracuje pompa paliwa? Nie odłącza gdy sonda ma już temp roboczą? Pozdrawiam
Zasilanie grzałki nie idzie z komputera tylko z przekażnika pompy sygnał z komputera to na pewno 5V
sygnał z sondy jest zmienny

Dzieki bardzo dobrze wiedzieć, od wtyczki doszedłem do głównej wiązki i przerwy nie znalazłem. A ten kabelek faktycznie biegnie w przeciwną stronę niż do ecu. Nie mam narazie pomyslu gdzie szukać dalej, a spiesze się bo wzialem na probe uzywaną sonde i musze wiedzieć czy oddać. Bez grzałki od samych spalin ma ciągle status "zimna" mimo wlaczania sie wentylatora. Robi sinusoidę, ale w bardzo malym zakresie, nie wiem na jakiej podstawie ecu stwierdza nagrzanie sondy. Jakieś pomysły jak dalej szukać przerwy? No i czy napięcie tam jest podawane ciągle bez względu na temperaturę? Jeśli tak to może prościej podciągnąć +12 z czegos innego? Pozdrawiam. Edit:ma ktoś może schemat?

Pilna sprawa.Jeśli ktoś mógłby zerknąć na wykres i ocenić czy sonda działa poprawnie byłbym wdzięczny.Podłączyłem na razie grzałkę na krótko bo muszę zdecydować czy oddać sonde.załączam screen z wykresu w mes i plik wykresu,jesli jeszcze coś potrzebne to piszcie proszę.pozdrawiam serdecznie

Załączniki

Ostatnia edycja:
Dziękuje bardzo kolego ledwo zdążyłem drugi plik wgrać;) Jeśli tak to pozostaje problem zasilania grzałki,bo jesli jest stałe po zapłonie to moze lepiej zasilanie wziąć skąd indziej i spokój?bo masa jest oryginalna,wiec jesli ecu odcinałby masę to też źródło plusa niema znaczenia.dobrze kombinuję? Przy okazji po odłączeniu aku jakies 100km temu nie zapala mi sie lampka tylna wnętrza gdy otworze dzwi i parametry tra fra równe zero.już raz miałem tak po odłączeniu aku i po jakims czasie światełko zaczeło działać.To dopiero auto.oczywisci to sprawy mniej istotne jako ciekawostka,Prosiłbym o pomoc w ogarnieciu grzałki bo same spaliny nie są w stanie jej zagrzać nawet po długim czasie ,a z grzałką to nawet czasem wyskoczy "zimna"jak dodam gazu.Więc jest mi niezbedna.pozdrawiam i dziekuje bardzo jeszcze raz.

Puszczenie nowych kabli do grzania to też jakieś rozwiązanie, pytanie jednak czemu nie ma go tam na oryginalnej instalacji.
Jeśli nie chcesz tego szukać to daj nowe kable i przekaźnik sterowany po zapłonie i z głowy.

Spoko dzięki, narazie podłączyłem się pod przekaznik pompy.tylko nie wiem czy to grzalki nie spali czy coś, zależy czy napięcie powinno być stale po zapłonie czy nie lub ecu poprostu odłącza masę jak czytałem o innych autach. Pozdrawiam

Dziękuje bardzo kolego ledwo zdążyłem drugi plik wgrać Jeśli tak to pozostaje problem zasilania grzałki,bo jesli jest stałe po zapłonie to moze lepiej zasilanie wziąć skąd indziej i spokój?bo masa jest oryginalna,wiec jesli ecu odcinałby masę to też źródło plusa niema znaczenia.dobrze kombinuję? Przy okazji po odłączeniu aku jakies 100km temu nie zapala mi sie lampka tylna wnętrza gdy otworze dzwi i parametry tra fra równe zero.już raz miałem tak po odłączeniu aku i po jakims czasie światełko zaczeło działać.To dopiero auto.oczywisci to sprawy mniej istotne jako ciekawostka,Prosiłbym o pomoc w ogarnieciu grzałki bo same spaliny nie są w stanie jej zagrzać nawet po długim czasie ,a z grzałką to nawet czasem wyskoczy "zimna"jak dodam gazu.Więc jest mi niezbedna.pozdrawiam i dziekuje bardzo jeszcze raz.
Masz napisane że grzanie sondy jest zasilane z przekaznika pompy paliwa

Amortyzatory
Powrót