• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Brak świateł STOP

• Autor wątku Autor wątku jasiu486
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jasiu486

Guest
Witam wszystkich mam problem bo nieświeca mi sie swiatła stopu ale tylko te w błotnikach(karoseri) bo ten pasek z diud swieci jak przyciskam pedał chamulca. miał ktos tak juz, albo ma ktoś jakiś pomysl co to może byc. bezpieczniki sa cale tylko wogule ktore sa od swiateł te pod kierownica czy te w bagazniku.

tak ale ten bezpiecznik jest caly bo pozycje i diody sie swieca tylko te 2 z karoseri nieswieca

No nei chce Cie martwić ale ja do dzis jeżdżę jak na razie na prowizorce , bo u mnie za to świeci cały czas jeden , czy wciskałem pedał hamulca czy też nie . Niestety w 166 jest przechlapany system kontroli przepalania sie żarówek, najprawdopodobniej poszedł Ci komputer tak jak mi . U mnie w ZG taka naprawa to 500 zł.

tak mysle zeby pociagnac prad od diud do tych lamp, co wy na to??

jasiu486 napisał:
Witam wszystkich mam problem bo nieświeca mi sie swiatła stopu ale tylko te w błotnikach(karoseri) bo ten pasek z diud swieci jak przyciskam pedał chamulca. miał ktos tak juz, albo ma ktoś jakiś pomysl co to może byc. bezpieczniki sa cale tylko wogule ktore sa od swiateł te pod kierownica czy te w bagazniku.

Jezeli swieca ci sie diody ze srodkowego swiatla stopu to urzadzonko od sterowania swiatlami masz raczej w porzadku. Sprawdz czy masz napiecie na bocznych lampach stopu. Najpierw styki w mocowaniu zarowki - jeden z drugim - czy pojawia sie napiecie (skoro nie swieca to zapewne nie), a nastepnie jeden styk z masa i drugi styk z masa (byle bys ich nie zwarl podczas sprawdzania bo mozesz spalic komputer od swiatelek). Podejrzewam ze masz problem z "-" - generalnie stopy powinny miec polaczenie z masa z lewej strony pod tylna lampa (tak wynika ze schematu).

Nie radze tak kombinować ! ja zrobiłem to samo tzn. najpierw miałem brak lewego stopu , więc koziołek mądra głowa postanowił wziąć prąd z prawego bo świecił. C óż sie okazało? po około 2 tyg. przychodze na parking a stopy sobie świecą oba czy przyciskam pedał stopu czy nie . A ponieważ byłem w przededniu wyjazdu na wczasy, nie bawiłem się długo tylko szybka prowizorka i heja!. No ale przed wyjazdem jeszcze szybko skoczyłem do fahmana z dziedziny elektryki samochodowej , gzdi ekomputer to itegralna część systemu. Facet po usłuszeniu odemnie objawów , postawił szybka diagnozę - komputer , stwierdził , że nausówał się w alfach tych usterek już kupe.

TomekT, Mistrzu mam prośbę chwalisz sie ze widziałeś schemat elektryczny AR166 , czy mógłbyś go przesłać na maila ??

Powtarzam do puki nie będziesz pewny przyczyny nie baw się z eksperymentami bo posadzisz następny podzespół chroniony przez komputer, np. wycieraczki, światła mijania itd. Jedyne rozsądne wyjście to wizyta u fachowca, lub układ zastępczy czyli : zwieracz przy pedale - przekaźnik - bezpiecznik - + aku - żarówka stop L i P powrót do zwieracza przy pedale stop. Masy sobie zorganizuj jak chcesz ja dla pewności też wziąłem bezposrednio z aku.

jutro sprawdze ta mase ale niewiem bo lampa swieci jak mam wlaczone swiatla tylko przy chamowaniu sie powinna zaswiecic mozniej bo zaruwka ma przeciez 2 zarniki. musze tez rozebrac tylnia kanape bo kiedys wymienialem glloosniki basowe z pulki i musielem do tego rozebrac cala tylnia kanape, moze nadepnolem na jakis kabelek tam a bylo ich pelno i cos uszkodzilem?. zobaczymy jak nic niezadziala to sprubuje pocianac sygnal z diud

Stanley napisał:
TomekT, Mistrzu mam prośbę chwalisz sie ze widziałeś schemat elektryczny AR166 , czy mógłbyś go przesłać na maila ??
schematy masz w serwisówce do której link jest na forum. Są co prawda pogladowe, ale generalnie idzie dojść co i jak.

jasiu486 napisał:
jutro sprawdze ta mase ale niewiem bo lampa swieci jak mam wlaczone swiatla tylko przy chamowaniu sie powinna zaswiecic mozniej bo zaruwka ma przeciez 2 zarniki.
jasiu486 możesz ponownie napisać to zdanie.
Wydaje mi się ważne, a nie mogę go do końca zrozumieć.

jak zapalicie swiatla to z tyłu swieca sie po dwie lampy po prawej i lewej stronie . 2 na klapie i 2 na karoserii te zarówki w karoserii maja 2 zarniki jak wyjmiesz ja to zobaczysz ze sa 2 druciki jezeli zapalisz swiatlo to sie pali jeden ale jak przycisniesz hamulec to sie powinien zapalic drugi zeby zarówka zaczela mocniej swiecic i to wlasnie umnie niedziala dzialaja tylko diody jezeli nieznajde zadnego przerwanego kabla to pociagne prad z diód do tych zarówek

Moim zdaniem podjedź poprostu do elektryka.
Niech posprawdza wszystko po kolei.
Coś mi się wydaje, że "stopy" moga być na przekaźnikach.
I one padły.

U mnie coś takiego było - świeciły się lampy z jednej strony i czasem nie działały stopy z drugiej. Winą był jakiś czujnik otwarcia klapy bagażnika (który wyłącza lampy na klapie, jak bagażnik jest otwarty) - przy zamykaniu 'nie wracał' na swoją pozycję.

jasiu486 napisał:
maja 2 zarniki jak wyjmiesz ja to zobaczysz ze sa 2 druciki jezeli zapalisz swiatlo to sie pali jeden ale jak przycisniesz hamulec to sie powinien zapalic drugi

Nie mogę doczytać czy żarówki sprawdziłeś ? U mnie też światła stopu nie działały - zastanawiałem się nad usterką a wystarczyło zmienić żarówki! :oops:

Witam, również mam problem ze światłami stopu tylko że u mnie nie działają żadne ani te po bokach ani trzecie dodatkowe diodowe. Bezpiecznik wymieniłem na nowy ale zero efektu miał ktoś podobny problem albo wie jak go rozwiązać?

wyczytałem że winny może też być czujnik włączenia świateł stopu. jest on nad pedałem hamulca ale moje pytanie czy da sie go dojrzeć bez zdejmowania tej osłony pod kierownicą i jeszcze niżej wygłuszenia? jak wogle wyglada ten czujnik?

Ostatnia edycja:
pod pedałem hamulca masz ten czujnik, jego się chyba wykręca, demontaż zajmuje 3 min i nic nie trzeba rozbierać, poszukaj kabli przy pedale, one ida do czujnika, jak masz tempomat to czujnik jest dwu obwodowym jak masz bez tempomatu to jest jedno obwodowy, wystarczy odpiąć wtyczkę od niego i zrobić zworkę, jak światła zaświecą to masz winowajcę, nowy kosztuje chyba koło 70 zł,

Amortyzatory
Powrót