brak mocy

• Autor wątku Autor wątku ewa 147
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewa 147

Guest
icon1.gif
brak mocy

witam wszystkich mam problem z moją 147 1,9 jtd 115 km pewien czas temu pękła mi rura od intercoolera i próbowałem ją skleić taśmą i było nawet dobrze do czasu aż alfka zaczęła czasami tracić moc i dymić niezbyt często ale zawsze teraz rura jest nowa i było ok przez 2 dni ale dziś problem powrócił nie wiem co może być tego przyczyną jeśli ktoś ma jakieś sugestie lub pomysły to chętnie posłucham dziękuję i pozdrawiam

To została ci jeszcze ta druga rura. Sprawdx na poczatek przepływomierz, a potem EGR

Dokładnie tak jak pisze Maciek-156 - została Ci tzw. górna rura do sprawdzenia (ta tańsza;)), a jeżeli nie ma objawów w postaci dymienia to równie dobrze może to być przepływka (odłącz ją i się przejedź - jeżeli będzie poprawa to masz winnego) lub zabrudzony zawór EGR (na forum jest opisany proces czyszczenia - co prawda na przykładzie silnika 16V, ale w 8V jest niemalże identycznie).

dziękuję za podpowiedzi a ta przepływka to gdzie jest ? to jest to z napisem BOSCH na jednej śrubie ? bo moja alfa tylko czasami tak robi najczęściej wtedy jak odpuszczam gaz np.na 3 biegu i póżniej mocno dokładam , bo jak wolno to nic się nie dzieje . Moja żona jezdzi normalnie i nic nie zauważyła czy diagnoza może być podobna ? dzięki i pozdrawiam

---------- Post dodany o godzinie 20:23 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:10 ----------

dziękuję za podpowiedzi a ta przepływka to gdzie jest ? to jest to z napisem BOSCH na jednej śrubie ? bo moja alfa tylko czasami tak robi najczęściej wtedy jak odpuszczam gaz np.na 3 biegu i póżniej mocno dokładam , bo jak wolno to nic się nie dzieje . Moja żona jezdzi normalnie i nic nie zauważyła czy diagnoza może być podobna ? dzięki i pozdrawiam

---------- Post dodany o godzinie 20:23 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:10 ----------

Przepływka jest pod akumulatorem na rurze. Odchodzą od niej 2 przewody z wtyczką.
Jeśli nic to nie da to proponuję sprawdzić zawór overboost, on odpowiada za zmienną geometrię turbiny.
Jeśli odpuszczasz gaz na 3 biegu to samochód zwalnia, obroty spadają i zmienia się geometria turbiny. "Drążek" gruszki powinien byc wtedy zasysany, jeśli overboost nie działa jak należy to nie zasysa drążka i geometria łopatek się nie zmienia. Może być też nieszczelność na wężykach, co może powodować dłuższe zasysanie i geometria zmienia się wolniej. Efekt- chwilowa "strata" mocy podczas przyspieszania."
Ps. Overboost znajduje się na intercoolerze, przykręcony od strony silnika. Zdjąć go można "od dołu", wykręcając najpierw osłonę silnika a potem rurę od intercoolera do turbo.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót