• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Brak mocy

• Autor wątku Autor wątku JUBY
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JUBY

Guest
Witam wczoraj padła mi moja alfa mianowicie zaobserwowałem że turbo w mojej jtd włącza się z opuźnieniem a po paru kilometrach wogule przestało się wlączać nie było wcześniej żadnych objawow że coś się dzieje z turbiną nie wiem co się stało śilonik ładnie równiutko pracuje auto jeździ z tym że nie chodzi spręzara co za tym idzie ledwo mogę wyprzedzić maluszka może ktoś mial coś podobnego bardzo proszę o rade pozdrawiam:(

Nie chcę Cię martwić ale prawdopodobnie turbo padło. Miałem podobny problem w mojej 156 1,9JTD 8v też jak odpaliłem furę to przez jakiś czas na początku jazdy było ładnie słychać turbinę a później, moim zdniem kiedy się rozgrzała, już nie. Wymieniłem ją i jest OK. Przed jej wymianą na początek sprawdź jeszcze czujnik ciśnienia doładowania oraz przepływomież może to coś z nimi.

Witam wczoraj padła mi moja alfa mianowicie zaobserwowałem że turbo w mojej jtd włącza się z opuźnieniem a po paru kilometrach wogule przestało się wlączać nie było wcześniej żadnych objawow że coś się dzieje z turbiną nie wiem co się stało śilonik ładnie równiutko pracuje auto jeździ z tym że nie chodzi spręzara co za tym idzie ledwo mogę wyprzedzić maluszka może ktoś mial coś podobnego bardzo proszę o rade pozdrawiam:(
Skąd wiesz że nie chodzi sprężarka? Raczej małoprawdopodobne że turbina przestała się kręcić - dolot między turbiną, a intercoolerem masz szczelny? Zapala sie jakaś kontrolka? Przyczyn utraty mocy może być wiele:
-przeładowanie
-nieszczelny dolot powietrza
-przepływomierz
-uszkodzony potencjometr pedału gazu lub przerwa elektryczna na konektorze
-kłopot z ciśnieniem paliwa

Możesz mieć też przerwany lub przepalony przewód podciśnieniowy i wtedy są podobne efekty. Ja tak miałem właśnie (przytopił się przewód lecący koło EGR i turbinka wówczas prawie nie działała).

Skąd wiesz że nie chodzi sprężarka? Raczej małoprawdopodobne że turbina przestała się kręcić - dolot między turbiną, a intercoolerem masz szczelny? Zapala sie jakaś kontrolka? Przyczyn utraty mocy może być wiele:
-przeładowanie
-nieszczelny dolot powietrza
-przepływomierz
-uszkodzony potencjometr pedału gazu lub przerwa elektryczna na konektorze
-kłopot z ciśnieniem paliwa

Tak swieci sie czerwona kontrolka silnika ooraz na komputerze świeci się śilniczek a turbinki wogule nie slychac gdy dodaje gazu

Ok dziekuje za info postaram sie skorzystać z waszych rad pozdro

---------- Post dodany o godzinie 15:31 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:27 ----------

A czy macie jakiegos dobrego i nie drogiego mechanika w Warszawie lub w okolicach ???????????????

Ostatnia edycja:
Kolego jak świeci się kontrolka silnika to ECU niedopuszcza do "zadziałania turbiny" ograniczając dawkę paliwa - jedź na komputer - bo wszelkie zgadywanki będą tylko kosztowne i nie przyniosą efektów. Profilaktycznie przeczyść czujnik ciśnienia doładowania. ALE I TAK PODEPNIJ AUTO POD KOMPUTER

Ok dziekuje, tak mialem wlaśnie zrobic jutro jechac na kompa i moze sie cos wyjśni naj gorsze jest to że w czwartek miałem wyjechać w dłuższą trase ciekawe czy się uda naprawic moje SW do środy

a próbowałeś juz odpiąć kostke od przepływomierza jak koledzy pisali ?

Witam kolegow dzisiaj byłem u jakiegos magika na komputerze bo do serwisu nie moglem się dostac na kompa i ten niby mechanik z laptopem pozatym że mi pousowal jakies błedy których zobaczyłem że bylo sporo to nic mi niestety nie powiedział jaka moze byc przyczyna utraty mocy w tej chwili nie pali się kontrolka silnika ale w dalszym ciągu jest muł acha teraz wlącza się turbina ale strasznie puźno i nadal jest lipa acha jeszcze jedno zauwazyłem że sadzi z pod jednego wtrysku takze w dalszym ciągu musze czekac na wizyte w serwisie o ktorą nie jest łatwo

byłem w trzech serwisach i wszyscy umawiali mnie dopiero po wekendzie ale nie ważne

Amortyzatory
Powrót