[145] Brak ciśnienia w tłokach 1.4 boxer

• Autor wątku Autor wątku sebol161
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sebol161

Guest
Witam wszystkich alfo holików mam taki problem i nie wiem co zrobi bo sprawdziłem ciśnienie na tłokach i jest naprawdę masakra mam od 10 do 7 at. i brak mocy i bardzo ciężko odpala, i chcę wymienić blok silnika tylko nie wiem czy to coś pomoże i czy mi się to opłaca liczę na wasza pomoc z góry dziękuje.

Można i tak, jak piszesz, ale to ostateczność. Ja na Twoim miejscu wymieniłbym pierścienie i przyjrzał sie samym tłokom.

A gdy wymienię pierścienie i tłoki to bedzie dobra kompresja??

Do tego honowanie bloku zrobic to na 1 szlif i juz bo uzywane to raczej nie pewne. Sprawdz czy nie ma progów na gladziach cylindrów.

wg mnie szlif cylindrow nowe tloki + kpl pierscieni oraz profilaktycznie nowe zawory i szlif gniazd, taki zabieg w zupelnosci powinien wystarczyc (bez zaworow tez da rade)

A robiłeś próbę olejową?
ona da Ci odpowiedź co poleciało czy zawory czy pierścienie.

Zresztą jak będziesz robił naprawę to i tak radziłbym wszystko. Szlif, nowe tłoki pierścienie i zawory - sprawdzić i przynajmniej podocierać. I oczywiscie komplet nowych uszczelek, uszczelniaczy itp itd.

Ostatnia edycja:
Własnie musze sobie to przeliczyc czy mi sie to opłaci bo jak nie to wole kupic inny silnik tylko widziałem i słyszałem ze bardzo cieżko dostać taki silnik

Trzeba dokładnie sprawdzic co jest powodem słabej kompresji a nie od razu wymieniać silnik . Próba olejowa to półśrodek zrób próbe ciśnieniową taka próba daja najbardziej miarodajny obraz stanu silnika i bedziesz wiedział co jest do zrobienia , silnika drugiego nie kupuj bo moze się okazać jeszcze gorszy niz ten który masz

Joz właśnie rozbieram silnik tylko potrzebuje schemat silnika może ma ktoś to bym był bardzo wdzięczny

Joz właśnie rozbieram silnik tylko potrzebuje schemat silnika może ma ktoś to bym był bardzo wdzięczny

Odważny jesteś - ja sam bym się do tego nie zabierał. Uważaj żebyś czegoś nie pomieszał. Jak możesz zamieść jakieś zdjęcia :)

Znalazłem niedawno na jednym forum gościa, którego szczerze podziwiam za wytrwałość, bo inny pewnie na półmetku dostałby już nerwicy a on potraktował to jak HOBBY. W nawiązaniu do niniejszego tematu polecam lekturę :)

Forum motoryzacyjne, auto forum :: Zobacz temat - Alfa Romeo 145

PS. A może to któryś z forumowiczów?!
czytając tresc tego linka to gościu troche sam sie wpedził niepotrzebnie w koszta wiedząc ze wtryski leją do cylindrów to jasną rzeczą jest że ma benzynę w oleju i powinien odrazu rozebrac silnik i sprawdzic panewki

Fakt, faktem, że narobił sobie trochę niepotrzebnie roboty, ale podziwiam upór i wytrwałość, poza tym jest trochę dość przyzwoitych fotek, których niewiele na naszym forum (nie wiem - może nie wszędzie zaglądam).

Fakt, faktem, że narobił sobie trochę niepotrzebnie roboty, ale podziwiam upór i wytrwałość, poza tym jest trochę dość przyzwoitych fotek, których niewiele na naszym forum (nie wiem - może nie wszędzie zaglądam).
Tak to fakt uparty i zgryżliwy zarazem :)

Amortyzatory
Powrót