Brak ciepłego powietrza we wnętrzu

• Autor wątku Autor wątku arczimi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arczimi

Guest
No więc pojechałem na 40 -e urodziny kuzyna...(150Km). Dojechałem normalnie, auto całą noc stało na deszczu. Po południu następnego dnia odpalam,jadę z powrotem .,para na szybach więc wciskam przycisk "MAX". Temperatura rośnie i nic .Nawet klima nie działa. Z kratek leci tylko zimne powietrze. Na jutro jestem umówiony u mechanika. W środku (pod klapą silnika) wszystkie przewody ciepłe albo nawet gorące). Płynu maksimum. A wskaźnik pokazuje temperaturę silnika jak przykazał E-Learn

2.4 JTD 1999

Ostatnia edycja:
A robiłeś coś ostatnio z układem chłodzenia (np. wymiana płynu, termostatu itp)?

możne to problem z klapka która bierze powietrze z zewnątrz albo z nagrzewnicy ?

slychac szum jak ustawiasz dmuchanie na max? jak nie to masz przyczyne. moze jakis przewod sie rozlaczyl, albo silniczek sie spalil. jak znajdziesz jakiegos elektryka kto sie tym pobawi to duzo to nie wyniesie. gorzej jak mechanik bedzie chcial cala nagrzewnice zmieniac...

Nie robiłem nic,chociaż zastanawiałem sie nad wymianą termostatu :D Tak jak mówiłem w sobotę do popołudnia działało ,w niedzielę o 13.00 juz nie.. Dzwoniłem do mechanika od razu ,który też skłania się w stronę przesłony. Ale jazda to była masakra. Pełne auto ludzi a na zewnatrz śnieg z deszczem............. Jak dostac sie do przesłony?Wentylatory wyją z odpowiednią siła do ustawionego stopnia. Działa tez ustawienie na odpowiednie partie samochodu-słychać jak zmieniają się odpowiednie zapadki??(na szybę ,kierowcę itd)

Gdyby padła nagrzewnica to pewnie traciłby sie płyn lub miałbym pod samochodem kałuzę?

Ostatnia edycja:
Ostatnia edycja:
do zapadek dostaniesz się od kabiny, demontując schowek i kawałek konsoli środkowej

a co tzn. "klima nie działa"? jeśli masz nawiew, odpalasz klimę a sprężarka się nie załącza, a przy tym jednocześnie nie ma zmian ciepłe/zimne powietrze, to obstawiałbym raczej jakiś bezpiecznik lub przekaźnik (bezpieczniki pod kolumną kierownicy, a przekaźniki pod konsolą środkową). mało prawdopodobne, żeby jednocześnie padła klima i zapadki

To że klima nie działa to mam na mysli,ze po wciśnięciu guziczka klimatyzacji ciepłe powietrze też nie leci.

klima jest do chłodzenia, a nie go grzania powietrza.

Dla pewności zanim zaczniesz rozbierać weż sprężone powietrze i przedmuchaj tą kratkę z czujnikiem temperatury /konsola środkowa/ zaszkodzić, nie zaszkodzi ale często pomaga.

myśle że poleciał ci silniczek od sterowanie nadmuchem ciepło-zimno, ja mam podobnie, z tym że mi przestało lecieć gorące powietrze i też podejrzewałem silniczek, wymontowałem go i ustawilem ręcznie na otwartą klapka na ciepłe max, odłączyłem przewód żeby mi spowrotem nie wrócił do stanu poprzedniego-czyli na zimne.ale akurat u mnie to dało nie wiele, leci ciepłe ale nie gorące, może u mnie przyczyna tkwi gdzie indziej? nie wiem.

jeśli można podepne sie pod wątek: u mnie nie leci ciepłe powietrze, sprawdzałem juz silniczek, nawet go zdemontowałem a i tak nie leci ciepłe, tz. ciepłe leci ale nie gorące. niby wszystko gra, temperatura silnika jest ok, sprawdzałem węże, są ciepłe więc płyn w nagrzewnicy też powinien być ciepły. swego czasu wymieniałem płyn a potem miałem jakiś ubytek wiec dolałem innego, i to prawdobodobnie innej marki, czy czasem to nie jest winą? a co by było gdyby układ sie cały czas zapowietrzał? Może ktoś bedzie coś wiedział? Pozdrawiam

wiesz co, to zależy. bo po mieście jak pojeżdże to około 90 ale na trasie to by było tak troche ponad 3/4, chyba około 75-80. wogole wydaje mi sie ze dłużej sie nagrzewa, przysłoniłem nawet teraz troche chłodnice...i moze leci troche cieplejsze... albo już jestem przewrażliwiony

Amortyzatory
Powrót